Most fontosabb a testünk erősítése, mint valaha! A leggyakoribb vitamin- és ásványi anyag hiányok, amire figyelni kell

Most fontosabb a testünk erősítése, mint valaha! A leggyakoribb vitamin- és ásványi anyag hiányok, amire figyelni kell

Címlap / Fókuszban / Most fontosabb a testünk erősítése, mint valaha! A leggyakoribb vitamin- és ásványi anyag hiányok, amire figyelni kell

Ahogy rövidülnek a nappalok, kevesebbet vagyunk a levegőn, napfény is alig ér minket, és kevesebb zöldséget fogyasztunk, könnyebb belefutni a különböző vitamin- és ásványianyag-hiányokba, mint a nyári hónapokban. Vannak olyan hiányosságok, amelyek nem okoznak különösebb problémát, az alábbiakra azonban oda kell figyelni.

Vashiány

A vas emberi (és állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mégis, a vashiány az egyik leggyakoribb ásványianyag-hiány a társadalomban, az emberek 25 százalékát érinti, a gyerekeknél ez a szám 47 százalék. A legnagyobb rizikófaktor az erősen menstruáló és terhes nőknél jelentkezik.

A vashiány tünetei a fáradékonyság, az immunrendszer gyengülése, és az agyi funkciók gyengülése (feledékenység, koncentrációs zavarok, stb.). A vastartalmú étrendkiegészítőkkel azonban vigyázni kell – a túl sok vas sem tesz jót a szervezetnek. A C-vitamin viszont segíti a vas felszívódását, így lehet, hogy ennek szedése is segíthet a helyzeten.

Magnéziumhiány

A magnézium egy nagyon fontos ásványi anyag, amire a szervezetnek komolyan szüksége van: a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlen, és több mint 300 enzimreakcióban vesz részt a testen belül. Ha hosszú távon fennáll a magnéziumhiány, megnő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, és nagyobb eséllyel alakul ki metabolikus szindróma, valamint szívbetegség is.

Bien tipp: A magnéziumot viszonylag könnyű pótolni a szervezetben: számos étrendkiegészítő létezik rá, mint például a Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta is, ami kiválóan felszívódó magnézium vegyületeket tartalmaz. Összetételének köszönhetően felnőtteknek és serdülőknek elegendő napi 1 filmtabletta a magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére.

D-vitaminhiány

A testben szinte minden génnek van receptora a D-vitaminra, ami éppen ezért rengeteg mindent szabályoz a szervezetben. A testünk maga is termel D-vitamint napfény hatására, de étrendkiegészítőben is bevihetjük. A téli hónapokban természetes, hogy a szervezet egy kicsit kevesebb D-vitamint kap, ilyenkor érdemes lehet szájon át szedni is belőle, hosszú távon ugyanis izomgyengeség, csontritkulás és a csonttörések esélyének megemelkedése lehet a hiányából. Néhány kutatás azt is feltételezi, hogy a rák kialakulásának esélyét is megemeli.

B-12-hiány

A B-12-vitamin, vagy kobalamin vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A testedben lévő minden egyes sejtnek szüksége van erre a vitaminra, de a szervezet nem képes magától megtermelni. Leginkább állati eredetű ételekben található meg, bár vannak olyan hínárfajták, amelyekben van belőle megfelelő mennyiségű – ebből azonban adódik, hogy a vegetáriánusoknál gyakori a hiányosság. Az idősebb felnőttek 20 százaléka szenved a B-12-hiányban, mivel ahogy öregszünk, egyre rosszabbul hasznosul a szervezetünkben, így érdemes a kor előre haladtával egyre inkább figyelni a fogyasztására.

istockphoto

Jódhiány

A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy rendes működéséhez, a pajzsmirigy pedig rengeteg mindent irányít a testben: az általa kibocsátott hormonnak köze van a növekedéshez, az agyi fejlődéshez, valamint a csontok egészségéhez is. A jódhiány elég gyakori, a világnépesség egyharmadát érinti. Fel lehet ismerni a megnövekedett pajzsmirigyről, a hirtelen hízásról, a nehézlégzésről vagy a gyakori szapora szívverésről. A jódhiány mindig veszélyes, de gyerekeknél egészen komoly fejlődési rendellenességeket is okozhat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást