Ilyen színűre fesd a szobát! – A térhatás optimalizálása

Ilyen színűre fesd a szobát! – A térhatás optimalizálása

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyen színűre fesd a szobát! – A térhatás optimalizálása

Kevés ember lakik olyan méretű és beosztású lakásban, amilyenben szeretne, így gyakori probléma, hogy hogyan bánjunk a terekkel az optimális hatás elérése érdekében. Ha kicsi egy szoba, az a baj, ha nagy, akkor az, és ugyanez a helyzet a magas vagy alacsony plafonok esetén is. A falfestés sok kérdést megoldhat, ha jól alkalmazzuk.

Alacsony belmagasság

Ha alacsonynak érezzük a belmagasságot, akkor nagyon fontos, hogy ezt úgy korrigáljuk, hogy világosra festjük a mennyezetet. Ha csak kicsit szeretnénk magasítani a szobán, akkor az is jó megoldás, ha a falakkal azonos színűre festetjük, de a legjobb, ha a plafonon fehéret használunk.
Fontos, hogy az optikailag megemelt plafon hatását ne rontsuk el mélyen belógó csillárokkal sem, hanem inkább a mennyezet falához illeszkedő darabokat válasszunk.

Kép forrása: smithandvansant.com

Nagy belmagasság

Az előző probléma ellenkezőjénél, vagyis a nagy belmagasságnál éppen fordítva találjuk a megoldást. Vagyis a plafon színének válasszunk nyugodtan sötét árnyalatokat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen mindez nyomasztó hatású, és természetesen a kiválasztott árnyalat illeszkedjen a szoba többi színéhez.
A mélyen belógó lámpák, csillárok pedig levesznek egy kicsit a magasságból, ezért itt ezeket is bátran használhatjuk.

Kép forrása: f-farchitects.com

Hosszúkás szoba

Ha egyik szobánk vagy folyosónk hosszúkásabb, így egyben szűkebb is a kelleténél, akkor érdemes ezen is „csalni” egy kicsit, legalábbis optikailag. A kisebb felületű falat fessük be élénk színűre, ezzel kiemeljük azt, és így kicsit tompíthatunk az aránytalanul hosszúkás terünkön.
A minél tökéletesebb hatás érdekében lehetőleg meleg  tónusokat használjunk, amelyeknek köszönhetően még kiegyensúlyozottabbnak tűnik majd a szobánk.

Kép forrása: LisaPetrole.com

Kis szobák

Igaz, hogy négyzetméterben nem lehet egykönnyen növelni a szobák alapterületét, de optikailag egy jó színválasztással hozzátehetünk a hatáshoz.
Válasszunk világos, lehetőleg hideg színeket akár fényes árnyalatban is, és kombináljuk ezt fehérrel, például válasszuk a fehéret a plafonra, és néhány berendezési tárgy színének.
És persze ne feledkezzünk el a legegyszerűbb és talán leghatékonyabb eszközünkről, a tükörről se!

Kép forrása: sheilarichinteriors.com

Monokróm

A monokróm megoldás, vagyis az egyszínűség (vagy legtöbb 1-2 árnyalattal eltérő színek kombinációja) nem csak divatos, de nagyon látványos lakberendezési elgondolás is lehet. Egy kis szobát kár lenne túlságosan színesre vagy harsányra csinálni, jobban járunk, ha inkább a monokróm megoldást választjuk.
Vagyis egy színből, de akár annak különböző árnyalataiból rendezzük be a kisebb tereket, vagy használjuk a színeket arra, hogy a szobán belül elkülönítsük az egyes funkciókat.

Kép forrása: theletteredcottage.com

Zsúfolás

Gyakori hiba, hogy egy szobában túl sok elemet szeretnének az ott lakók keverni, mivel egyesével mindegyik nagyon szép és mutatós. Különösen jellemző ez a garzonokban, ahol érthető módon a szoba kialakítása kiemelt fontosságot kap.
Fontos azonban, hogy ne zsúfoljuk tele a tereinket, bármennyi is van belőle. Színek szempontjából hagyjuk, hogy egy, vagy maximum két szín domináljon. 

Kép forrása: doba-arch.com

Hosszú táv

Hiába a divat, vagy a másnál annyira szépnek látott megoldás, attól még nem biztos, hogy ugyanaz nálunk is jól mutat majd. Fontos szempont, hogy a falfestés eredményét általában évekig nézzük, ezért érdemes olyat választani, amelyik nem fog később se soknak, se kevésnek tűnni.

Az extremitásokat pedig inkább csak akkor vállaljuk be, ha tudjuk, hogy bármikor megszabadulhatunk tőlük.

Kép forrása: taraseawright.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást