Ilyen hatással vannak a képek a lelkünkre

Ilyen hatással vannak a képek a lelkünkre

Címlap / Életmód / Egészség / Ilyen hatással vannak a képek a lelkünkre

A képnézegetés a lélek terápiája. A képek erős hatással vannak a lelkünkre. Ezt a sajátságukat akár tudatosan is kihasználhatjuk, a lelkünk igényei szerint.

Amikor egy képet nézünk, feltöltődünk a kép által kibocsátott energiával. Minden képnek van energiája: a fotónak, a festménynek, portrénak, a csendéletnek, az életképnek, a tömegjelenetnek. A közösségi oldalakon az ismerőseinkkel képeket osztunk meg, hogy hasonló hatást váltsunk ki az ő lelkükben, mint amilyen a miénkben létrejött a képeken keresztül: nevettetni, elgondolkodtatni, vigasztalni szeretnénk általuk másokat.    A feng shui elsősorban nyugalmat árasztó és lendületet adó tájképekkel teremt harmóniát, így szabályozva az életerő, a friss energia áramlását az életterünkben. Például a hegy láttán megnő a biztonságérzetünk, illetve létrejön bennünk a stabilitás iránti vágy. A tűz vagy a vulkán láttán a tűz energiája fokozódik bennünk, élénkebbé válunk, és készek leszünk felvenni a harcot valakivel, valamivel. Az emberiség ősidők használ energiaképeket, például vallási vezetők, spirituális mesterek portréját hordják maguknál vagy teszik ki a falra, hogy a őrködjön a házuk, az életük felett.    A családtagokról és barátokról készült fotók az összetartozást erősítik bennünk. Ezeket nézegetve akaratlanul is tudatosodik bennünk, hogy szerető környezet vesz minket körül, és van kihez fordulnunk, ha a külvilágban nem találunk támogatást. A múltat idéző képek nézegetése, a közös, szép emlékek felidézése örömet okoz számunkra, akkor is, ha régiek. Megerősítést adnak a múltat, a jelent és a jövőt illetően: szeretnivalók vagyunk és a szeretet állandó, mindig megújuló. Képesek vagyunk mások számára támaszt nyújtani, és másoktól is elvárhatjuk ezt.  Mindannyian rendszeresen álmodunk, ismerjük az álmok sejtelmes világát.

Az álomképek hatással vannak ránk: elsősorban a hangulatunkra, főleg ha szimbólumaik megfejtésével értelmet is tudunk nekik adni. Az álomképek értelmezésében számos könyvet és internetes oldalt választhatunk segítségül. A visszatérő álmok képei mindenki lelkében hasonló jelentést hordoznak, személyes életünkre vonatkoztatva pedig új árnyalatokat kapnak, így segítenek a hétköznapi események megértésében és döntéseink meghozatalában. Ha az álom nem tipikus, mégis nagy hatással van ránk, lehetőségünk van szakértői véleményt kérni egy pszichológus felkeresésével, aki segíthet a szimbólumok megfejtésében és a lelkünkben gátakat építő okok megtalálásában.    A mindennapok világából jólesik időnként kiszállni. Amikor egy kiállítás képeit vagy egy albumot nézegetünk, egy fantáziavilágban merülünk el, és képesek vagyunk a saját életünkre új távlatokból tekinteni. A festői látásmód megmutatja, hogy a hétköznapi dolgok más-más érzést, gondolatot és véleményt alakítanak ki bennünk. Mintha átmennénk a tükör mögötti világba, ahol megszűnik a racionalitás. 
  A festmények különös hatása a gyerekkort idézik fel bennünk, amikor félig tudatosan, félig tudattalanul éltünk. Ünnepiességet keltenek bennünk, megszabadítanak a korlátainktól, amelyek az évek során körénk épültek. A meséskönyvek képeinek tudattalanra ható tartalmai is előidézik ezt a szemléletváltást. 
  A színek is hatással vannak ránk: a kék megnyugtat, a zöld harmonizál, a piros életerőt sugároz, a barna a föld biztonságát nyújtja, a rózsaszín nyitottá tesz a szeretet és a szerelem iránt, a narancssárga felvidít.   

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást