Otthon / Háztartás

Milyen gyakran mosol farmert? Eláruljuk, valójában hány viselés után kéne kimosnod a ruháidat

Összegyűjtöttük, az alábbi ruhadarabokat valójában milyen gyakran kellene tisztítanod!

Farmernadrág: minden ötödik viselés után

A farmer anyagát tekintve nem olyan kényes ruhadarab, mint például egy pamut póló, így nem igényel olyan gyakori mosást sem.

Nem kell minden első vagy második viselés után a szennyesládába dobnod, hiszen a különböző szagokat és szennyeződéseket sem szívja fel könnyen.

Azonban öt viselés után már beleizzadhatsz, ha pedig leülsz a tömegközlekedésen egy székre, gyorsabban koszos is lesz, így nagyjából ennyi idő után érdemes kimosnod a farmert.

Fehér és/vagy selyem darabok: minden viselés után

Ha azt szeretnéd, hogy a fehér ruhák megtartsák szép, tiszta árnyalatukat, minden viselés után ki kell mosnod őket.

Máskülönben az egésznapos viselés után a különböző szennyeződések elkezdik elszínezni a szöveteket, és sárgás színt vesznek fel.

A selyem felsők pedig úgy szívják fel magukba az izzadtságot, mint egy szivacs, így a hónalj környékén nagyon gyorsan képesek besárgulni ezek a darabok. Így szintén ugyanez a szabály érvényes rájuk.

Sálak, sapkák, kesztyűk: viselési időszakban négyszer

A téli kiegészítőket nagyjából ősz és tavasz között viseljük, ez pedig magába foglalhat 3-6 hónapot is. Az emberek többsége nem gyakran mossa ki a kesztyűket, sálakat és sapkákat, noha utóbbira különösen nagy figyelmet kellene fordítani.

Olvastad már?  Milyen gyakran és hogyan tisztítsam a textilmaszkom?

A legjobb megoldás, ha a viselési időszakban négyszer megpróbálsz erre sort keríteni, mert a nedves idő és a szennyeződések együtt könnyen beivódnak a szövetek közé!

Pizsama: minden harmadik viselés után

A pizsamák mosásának kérdése trükkösebb, hiszen több tényezőtől is függ.

Télen, amikor hidegebb van, kevesebbet is izzadsz, ezért simán kihúzhatod egy hétig a mosást, nem lesz piszkos a ruhád.

Nyáron viszont egészen más a helyzet.

A nagy meleg miatt többet izzadsz alvás közben is, ezért két-három viselés után érdemes a pizsamát inkább a szennyestartóba tenni.

Máskülönben könnyen okozhatnak a szennyeződések pattanásokat és egyéb bőrrel kapcsolatos problémákat.

Pólók: minden egyes viselés után

Sokan újra felveszik a pólókat viselés után, hiszen például télen nem izzadnak, és tisztának érzik a ruhát.

A helyzet viszont az, hogy ez a darab folyton érintkezésben van a bőröddel, így minden olajat és izzadtságot könnyebben fel is szív magába.

Az egyetlen kivétel, ha a ruhát csak pár óráig viselted, ilyenkor ugyanis nyugodtan felveheted másnap is; ennyi idő alatt még nem lesz annyira piszkos, hogy rögtön mosni kelljen.

Olvastad már?  Még használod? A mikrohullámú sütő hatása az egészségedre

Bőrdzseki: soha, vagy maximum évente egyszer

A bőr kabátok nagyon ellenállóak, és csak néha érintkeznek a bőröddel, ezért nem is szükséges őket kimosni. Maximum évente egyszer érdemes óvatosan megtisztítani a szennyeződésektől, de még jobb, ha elviszed egy tisztítóba.

Ez az anyag ugyanis hiába ellenálló, a mosógépben könnyen megszakadhatnak a szövetek, és innentől kezdve folyamatosan tépődne az anyag.

Pulóver: minden harmadik viselés után

Az emberek nagy része ritkán mos pulóvert, hiszen vastagsága miatt nem szoktunk beleizzadni, nincs rossz illata, és nem is látjuk koszosnak. Valójában viszont ez ugyanúgy képes felszívni minden szennyeződést a levegőből, vagy akár csak attól is, hogy hátradőlsz a széken.

Ezért mostantól mindig mosd ki legalább minden harmadik viselés után a biztonság kedvéért!