Ilyen felnőtt válik a gyermekedből, ha rábízod a házimunkát

Ilyen felnőtt válik a gyermekedből, ha rábízod a házimunkát

Címlap / Életmód / Család / Ilyen felnőtt válik a gyermekedből, ha rábízod a házimunkát

Jó hír a szülők számára, hogy kutatások szerint azok a gyermekek, akik rendszeresen végeztek apróbb házimunkákat – például elmosogatták a mosatlan edényeket vagy kitakarították a szobájukat -, sokkal türelmesebb, sikeresebb és kitartóbb felnőtté váltak. Ha elolvasod a cikkünket, kiderül, a különböző egyetemek kutatói pontosan milyen megállapításra jutottak. Ezentúl, ha a gyermeked nem akar részt venni a mosogatásban vagy nem segít neked a kerti munkákban, lesz mivel motiválnod őt!

Sikeresebb felnőtt válik belőle

A Minnesotai Egyetem egyik kutatója, Dr. Marty Rossmann hosszú éveken át vizsgált 84 fiatalt és arra a megállapításra jutott, hogy akik már gyermekkorukban kaptak a szüleiktől kisebb-nagyobb feladatokat, azok később az egyetemi évek alatt és a karrierjük kezdetén is sokkal sikeresebbnek bizonyultak.

Úgy tűnik, attól, hogy korán megtanulták maguk után elmosni a mosatlan edényeket, felelősségteljesebb és sikeresebb felnőtt vált belőlük.

Boldogabb lesz

Bár első hallásra talán furcsán hangzik, hogy a házimunka elvégzésétől hosszú távon boldogabbak leszünk, a kutatások mégis ezt bizonyítják.

A Harvard Egyetem kutatói összesen 456 résztvevőt vontak be a kutatásukba és kiderítették, hogy azok, akik már fiatalon részmunkaidős munkát vállaltak vagy egyszerűen csak odahaza jeleskedtek a házimunkák elvégzésében, sokkal jobb mentális egészségnek és boldogságnak örvendhettek felnőtt korukban.

Megtanulja, hogyan ossza be az idejét

Amikor a gyermeknek rengeteg házi feladata vagy egyéb elfoglaltsága van, a szülőknek gyakran megesik a szívük rajta és felmentik őt a házimunka végzése alól.

Ez azonban nem jó megoldás, hiszen felnőttként is egyszerre több fronton kell helytállnunk és muszáj az időnket jól beosztani. A Stanford Egyetem oktatója, Julie Lythcott-Haims szerint jobb, ha nem akkor néznek szembe a fiatalok a rengeteg teendővel, amikor egyetem után munkába állnak.

Előfordulhat, hogy túlórázniuk kell, de emellett el kell végezni az otthoni teendőket is, például a bevásárlást, takarítást. Éppen ezért érdemes már gyermekként rávezetni erre őket.

Jobbak lesznek az emberi kapcsolatai

Az előbb már említett Dr. Rossmann professzor elmondta azt is, hogy kutatása szerint azok a fiatalok, akik már gyermekként is kivették részüket a házimunkából, felnőttként sokkal jobb kapcsolatot alakítottak ki a barátaikkal és a családtagjaikkal.

Mint mondja, mindez azért lehetséges, mert hamar megtapasztalják, mennyire fontos részt venni a családi munkákban, hiszen így tudják segíteni a másikat, megkönnyítik például az édesanyjuk dolgát.

Így hamar kialakul bennük az empátia, odaadóbbá és gondoskodóbbá válnak, valamint képesek lesznek a szorosabb kötelékek kialakítására.

Jobban fog bánni a pénzzel

Ha a gyermekben tudatosul az, hogy addig nem játszhat a barátaival vagy nem mehet ki a kertbe a kutyájához, míg el nem végzi a feladatait, akkor képes lesz az önfegyelemre, a mértékletességre és egyúttal azt is megtanulja, hogyan kell beosztani például a pénzét.

A Duke Egyetem kutatói összesen 1000 önkéntest vizsgáltak hosszú éveken keresztül és arra a megállapításra jutottak, hogy akik már gyermekként gyakorolták az önkontrollt, később sokkal jobban gazdálkodtak a pénzükkel, mint mások.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást