Család / Életmód

„Így tettem túl magam azon, hogy nem vállalhatunk több gyereket”

„Így tettem túl magam azon, hogy nem vállalhatunk több gyereket”

Még a karantén-időszak előtt egy baráti összejövetelen körülrajongtunk barátnőimmel egy kisbabát, aki büszke anyukája ölében gügyörészett. Kicsit meglepődtem, mikor az elmaradhatatlan „és mikor jön a következő” kérdésre az anyja határozottan, de kicsit lemondóan azt válaszolta, hogy nem lesz testvére. Kialakult egy beszélgetés és kiderült, hogy a legtöbb jelen levő anyuka több gyereket tervezett, mint amennyi végül vállalt. Egy nőnek nem könnyű szembesülnie azzal, hogy nem lesz annyi gyereke, mint amennyi szeretett volna és mindenki máshogyan dolgozta ezt fel. 

Réka (32): Beláttam, hogy túlvállalnánk magunkat

A férjemmel mindketten három gyerekről álmodoztunk, neki is két testvére van és nekem is, tovább szerettük volna vinni a „hagyományt”. A nagyobbik fiunk nagyon okos gyerek, szinte minden nap van valami különórája, a kisebbik pedig kicsit hiperaktív és több edzése van heti szinten, így a férjemmel nehezen tudjuk megoldani, hogy munka után ki, melyiküket, hova viszi. Tavaly leültünk és megbeszéltük, hogy egy harmadik gyerkőccel valószínűleg túlvállalnánk magunkat, és ugyan nem volt könnyű elengednem az álmom a három gyerekről, de boldogok vagyunk ezzel a kettővel. 

Bettina (27): Nem szülhettem többet, a férjem segített

Veszélyeztetett terhes voltam és a szülés sem volt komplikációktól mentes, ezért több terhességem sajnos nem lehet. Mikor ezt megtudtam, letaglózott a hír, mert egykeként nőttem fel és megfogadtam, hogy az én gyerekemnek mindenképpen lesz legalább egy testvére. Engem a férjem hozzáállása rángatott ki az emiatt érzett letargiából, ő ugyanis nagyon pozitívan állt a dologhoz. Meggyőzött, hogy jó lesz így, hiszen így minden energiánkat és szeretetünket a kislányunkra zúdíthatjuk, aki azóta is a világ közepe mindkettőnknek. 

Gartmanart/depositphotos.com

Róza (25): Fontosabb számomra a környezetvédelem a nagycsaládnál

Engem sokan tartanak őrültnek a döntésem miatt, hogy csak egy gyereket vállaltam, és tudom és érzem, hogy áldozatot hoztam, azonban számomra ez volt a legfelelősségteljesebb döntés. Szülés előtt évekig dolgoztam egy klímavédelemmel foglalkozó cégnél és tisztában vagyok vele, hogy az ökológiai lábnyomunkat sajnos azzal tudjuk a leghatékonyabban csökkenteni, hogy nem vállalunk gyereket. Ezen sokan felháborodnak, pedig így van. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy lemondjak az anyaságról és sok gyerekről álmodoztam tizenévesen, de tudtam, hogy ennek tudatában csak egy gyereket fogok vállalni. A kislányomnak nem lesz testvére, én ezzel járulok hozzá ahhoz, hogy egy élhetőbb bolygón nőjön fel. 

Fruzsi (37): Anyagi okok miatt ez volt a megfelelő döntés

A férjemmel sorozatos pénzügyi sikertelenség kísért minket: a vállalkozásunk tönkrement, így alkalmazottént kellett elhelyezkednünk és az albérlet fizetése mellett sajnos nem úgy alakult az anyagi helyzetünk, ahogy terveztük. Azt mondják, sosincs olyan, hogy minden ideális egy gyerek jöttéhez és ez nálunk is így volt, viszont már nem tudtuk halogatni, mert mindketten benne voltunk a korban. A kisfiunk a szemünk fénye, és sajnáljuk, hogy nem lesz testvére, de anyagilag annyira megterhelné a családot, hogy nem vállalunk több gyereket. Nem volt könnyű elfogadni a helyzetet, de sajnos ez volt a legracionálisabb döntés. 

Imola (30): A mentális egészségem kellett szem előtt tartanom

Két csodálatos gyermek édesanyja vagyok és hiányzik az az időszak, amikor még babák voltak, olyan gyorsan nőnek… De be kellett látnom, hogy ugyan a vágy megvan bennem több gyerek iránt, a mentális egészségem megőrzése érdekében jobb a családnak, ha nem lesz több kistestvér. Hajlamos vagyok a szorongásra és mindent túlaggódok a gyerekekkel kapcsolatban, szinte beteges módon. Tudom, hogy nem kellene és járok terápiára, de mindig szorongó típus voltam, nem tudok mit kezdeni ezzel. Két gyerekkel is izgulok, ha elindulnunk valahova, de két kezem van, úgy-ahogy elbírok velük. Több gyerekkel azonban ez nem menne, így nem merek többet vállalni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást