Így tanulj meg újra egyedül élni

Így tanulj meg újra egyedül élni

Címlap / Életmód / Egészség / Így tanulj meg újra egyedül élni

Ha hosszabb együttlakás után azt választjuk – vagy arra kényszerülünk –, hogy egyedül élünk, nem biztos, hogy egyszerű lesz az átmenet. Az egyedül lakásnak ugyanis megvan az a veszélye, hogy egy kicsit idegesíteni kezdjük saját magunkat, magányosnak érezzük a napokat, gyakrabban unatkozunk. Ha nem azok közé tartozol, akiket magától értetődő módon tölt el rengeteg energiával az egyedüllét, akkor érdemes végigböngészned tippjeinket arra vonatkozóan, hogyan gyere ki jobban önmagaddal.

Ne büntetésként fogd fel!

Sokan követik el azt a hibát, amikor először kényszerülnek egyedül élni, hogy azt gondolják, a lakásuk valójában egy csinosabb börtön, amely ezentúl el fogja választani őket a külvilágtól.

Pedig a valóság az, hogy az összes rokonod, szeretted, barátod továbbra is ott van, csak nem futhatsz mindig bele másokba otthon.

Ha a kezdeti sokkon túl vagy, akkor érdemes inkább arra gondolnod, mekkora szabadságot is jelent az, ha egyedül lakhatsz, megtehetsz bármit, amit akarsz, és nem kell senkinek sem megfelelned.

Nem is olyan rossz, igaz?

Fedezd fel önmagad

A legjobb esélyünk arra, hogy megismerjük önmagunkat, új érdeklődési köröket, hobbikat, vágyakat, célokat fedezzünk fel, akkor jön el, amikor több időt tölthetünk egyedül.

A egyedülélés valójában felfogható hosszabb távú énidőként is, amikor anélkül kísérletezhetünk, próbálhatunk ki új dolgokat, hogy bárki másnak meg kellene felelnünk.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy teljesen elengedjük magunkat, sokkal kalandvágyóbbak, önellátóbbak lehessünk, és felfedezzük azokat az értékeinket, amikről eddig talán nem is tudtunk.

 

Tanulj meg egyedül szórakozni

Természetesen nem arra bíztatunk, hogy ne élj ezentúl szociális életet, sőt! Arra is abszolút szükség van a mentális egészségünk érdekében.

Viszont nem járhatsz el folyton otthonról, hiszen a költségeid hamar a csillagos eget rugdosnák, nem találnál egy idő után olyan embereket, akik bírják a tempódat, és teljesen elfáradnál. Helyette tarts inkább egyensúlyt, és kapcsolódj ki időnként otthon – így számos új hobbid lehet.

Kreatívoskodj, tarts filmmaratont, olvass olyan könyveket, amikre eddig nem volt idő, ezentúl hallgass úgy zenét, hogy közben táncolsz és énekelsz, vagy ha éppen arra van szükséged, vegyél egy lazító fürdőt.

Mindegy, mit csinálsz, csak örömmel végezd!

Legyen stratégiád a magányos pillanatokra

Az egyedüllét egyik legnagyobb csapdája, amikor óhatatlanul is felüti a fejét a magány érzése. Ahelyett, hogy ebbe belesüppednél, legyen egy stratégiád arra, hogyan kezeled ezeket a pillanatokat.

Ugyanis az, hogy egymagadban laksz, nem azt jelenti, hogy teljesen egyedül vagy, hiszen továbbra is vannak emberi kapcsolataid!

Ilyenkor éppen erre kell emlékeztetned magad, például azzal, hogy felhívod anyukádat, és hosszan telefonálsz vele, írsz egy üzenetet egy régebben látott, kedves ismerősnek, aki távolabb él tőled, vagy találkozol a testvéreddel, valamelyik barátoddal.

Így máris érezheted, mennyien szeretnek, és akár azt is észreveheted, hogy több emberre tudsz időt szakítani, mint korábban, amikor lakótársakkal éltél.

Tarts vendégséget!

Ha egyedül laksz, nem azt jelenti, hogy csak te mehetsz be a bejárati ajtón – bátran hívj vendégeket, akár hetente is.

Tarts társasjáték estet, főzz egy vacsorát a legközelebbi barátaidnak, vagy csapjatok egy batyus bulit, amikor mindenki hoz valamit a közösbe, így csak a helyet kell biztosítanod. A barátaid még örülni is fognak, hogy nem kell mindig valahova beülni, hiszen így sokkal felszabadultabbak tudtok lenni társaságban is.

Ha pedig valaki más hív meg téged, fogadd el a meghívást: őszintén, hány bulit mondtál már le csak azért, mert lustálkodni akartál inkább, vagy féltél attól, hogy nem ismersz elég embert?

Most sokkal több programon vehetsz részt, mint korábban, hiszen jobban kívánod majd a többi ember társaságát.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!