Egy igazán nyomós érv, hogy ne cigizz!

Egy igazán nyomós érv, hogy ne cigizz!

Címlap / Életmód / Egészség / Egy igazán nyomós érv, hogy ne cigizz!

Ha gyakran küzdesz nőgyógyászati problémával, valószínűleg te is keresed az okokat. De nem is gondolnád, mi minden játszhat közre a panaszok kialakulásában!

A bakteriális hüvelygyulladás (vaginózis) kialakulásában fontos szerepet játszik a hüvely önszabályzó rendszerének egyensúlyzavara. A hüvelyi gyulladások több mint fele bakteriális eredetű, a gombás fertőzés jóval ritkábban fordul elő. 

Ez a betegség egyszerre többfajta kórokozó baktériumtörzs elszaporodásának következménye, tehát kezelése igazi kihívást jelent az orvosok számára. Az antibiotikus gyógyítás gyakran csak átmeneti javulást eredményez, hosszabb-rövidebb szünet után a tünetek kiújulhatnak.  

Jó néhány körülményt ismerünk, melyek a bakteriális hüvelygyulladás kiújulásának kockázatát fokozzák.

Így például:

 • új szexpartner (nagyon gyakori ok)
 • a szokottnál aktívabb szexuális élet
 • gyakori partnercsere
 • dohányzás
 • alkoholizmus
 • széles spektrumú antibiotikum szedése más betegség miatt
 • cukorbetegség
 • túlzásba vitt intimhigiénia (azaz gyakori irrigálás)
 • méhen belüli fogamzásgátlás
 • hormonterápia
 • terhesség
 • vérszegénység

Hogyan ismerheted fel?

Elsődleges tünetek: jellegzetes, halszagú, szürkésfehér, sárga vagy zöld színű hüvelyi folyás, aminek a mennyisége szex után vagy a menstruáció idején megnő.

Másodlagos tünetek: viszketés, duzzanat, fájdalmas szexuális együttlét, fájdalmas vizelés, égő érzés a hüvelyben, a hüvelyhám sérülései. Egy elsődleges és két másodlagos tünet együtt már szinte biztos, hogy bakteriális vaginózist jelent, de a biztos diagnózisért mindenféleképp fordulj orvoshoz!

Tedd le a cigit!

Te is tisztában vagy vele, hogy a dohányzás káros az egészségre – hogyan is feledkezhetnél meg róla, amikor minden egyes cigis dobozon ez köszön vissza?! –, de mégis mi köze lehet egy hüvelyi fertőzés kialakulásához? Minden, ami felborítja a szervezeted pH-egyensúlyát, előbb-utóbb kellemetlen tüneteket okoz majd. Először lehet, hogy csak a legkisebb tisztasági betétre lesz szükséged a váladék miatt, de napokon vagy heteken belül súlyosbodhatnak a tüneteid, a fertőzés átterjedhet a méhedre, a szeméremajkakra és a fenék területére is. A dohányzás a hormonrendszeredet és a pH-egyensúlyt is befolyásolja, ráadásul rákkeltő hatású. Tehát ha hajlamos vagy a nőgyógyászati betegségekre, duplán vagy triplán jobban jársz, ha elfelejted a cigit és egészségesebb életmódra váltasz.

Mi állíthatja vissza az egyensúlyt?

Csökkentsd a stresszt, a ciklusod ideje alatt fokozottan figyelj a higiéniára, szőrtelenítéskor fertőtlenítsd a területet és ápold alaposan, ha epilálás után gyulladás vagy más hámsérülésed alakul ki az intim területen. Ha teheted, cseréld le a fehérneműidet 100% pamut és légáteresztő darabokra, és ez még inkább igaz a sportruházatodra. Amennyiben spermiciddel kezelt óvszerrel védekezel, egyeztess a nőgyógyászoddal, mert a spermaölők között van olyan, ami irritálhatja a hüvely falát. És a spirál sem biztos, hogy neked való, mert az is növelheti a bakteriális hüvelygyulladás kialakulásának esélyét. Kerüld az illatosított betéteket, tamponokat, krémeket, mert ezek is okozhatnak bőrirritációt, amitől fogékonnyá válhatsz a bakteriális és gombás fertőzésekre.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!