Szerelem / Párkapcsolat

Idős vs. fiatal, avagy milyen előnyei és hátrányai vannak a kornak a kapcsolatban

Sokan úgy vélik, ha a szerelem adott, akkor a kor nem számít, de azért ennél jóval árnyaltabb is tud lenni a helyzet. Példának okáért kevesen hiszik el egy fiatal nőről, hogy valóban szerelmes, ha a párja akár a nagyapja is lehetne. De milyen előnyei és hátrányai vannak a korkülönbségnek, vagy éppen a megegyező életkornak?

Ha megegyeznek az életkorok

A legideálisabb körülmény kétségtelenül az, ha megközelítőleg egyidősek vagyunk a párunkkal, legalábbis a nagykönyvben legfeljebb két-háromévnyi különbség van megírva.

Ez egyébként valóban ideális helyzet, legalábbis akkor, ha már nem a kamaszkorunkat töltjük.

Akkortájt néhány év különbség is sokat számíthat, bár egyesek úgy vélekednek, kifejezetten jó, ha egy ifjú hölgyet egy tapasztaltabb férfi vezet be a szerelem rejtelmeibe (vagy éppen fiatal, hogy ne akarjon „semmit”).

Az idő előrehaladtával is tartogat előnyöket az azonos életkor, felnőttként jellemzően ugyanakkor kerülünk döntő helyzetekbe (a munkavállalástól kezdve a házasságon át egészen a családalapításig), és ha megközelítőleg egyidősek vagyunk, akkor ezekben jó eséllyel egyet is értetek majd.

Hátrányai

Bármennyire is banálisan hangzik, és minden esetben igaz, hogy bőségesen akadnak kivételek, nagy átlagban tekintve tény, hogy a férfiak később érnek, mint a nők.

Ez messze nem csak a kamaszkori, testi funkciókra érvényes, abszolút igaz a lelki, szellemi érettségre.

Manapság gyakori gond, hogy javában a harmincas években járva sem nő be a férfiak feje lágya, pedig ennyi idősen a legtöbb nő már javában családanya szeretne lenni, de legalábbis többre vágyik az egyéjszakás kalandoknál és az egymástól különtöltött éjszakáknál.

Olvastad már?  Ebben az 5 dologban más a randizás, ha a pasinak gyereke van

Ez többnyire a legnagyobb konfliktus az egyidős párosokat illetően, ami csak tovább fokozódik akkor, ha a korkülönbség a nő oldalára billenti a mérleget.

Ha a férfi fiatalabb

A korábban említett dilemma könnyen felerősödhet, amennyiben a választott fél fiatalabb a nőnél néhány évvel. Természetesen felnőttként, például egy válás után ez már nem éppen számottevő, de fiatalon, vagy a családalapítás közepén igencsak fontos tényező.

A legtöbbször a nők nem találják a közös hangnemet a náluk fiatalabb férfiakkal, ami főleg az egzisztencia hiányának, vagy éppen a komolytalanságnak köszönhető.


Ennél fiatalabb pasival nem szabad randizni! Tényleg működik a szabály?


Ezek a jegyek csaknem kivétel nélkül jelen vannak azoknál a férfiaknál, akik még nem tudják pontosan, mit akarnak a párkapcsolatuktól, és úgy általában az élettel sem találták meg az összhangot.

Ez egyébként gyakran már az első beszélgetések során is érződik, tehát nem éppen jellemző, hogy a nők fiatalabb férfival kezdenének.

Előnyei

Bár sok a hátrány, nem feltétlenül aranyérvényű, hogy egy fiatalabb férfi oldalán a nő ne lehetne boldog.

Sokszor az a vidámság, frissesség hiányzik az idősebb korosztályból, amit egyes nők keresnek, és aztán meg is találnak egy fiatalabb férfi oldalán. Időnkén kifejezetten jót tud tenni, ha igazán pörgős, életvidám a partnerünk, és sokszor éppen az a legvonzóbb benne, hogy nem veszi olyan komolyan az életet.

Más kérdés, hogy ez a felfogás leginkább azoknak a nőknek ideális, akik nem, vagy csak később szeretnének családot alapítani, aktuálisan sokkal jobban szeretnék élvezni az életet – erre egy fiatal férfi talán mindenkinél jobban megfelel.

Olvastad már?  Víz jegyű vagy? Tudd meg, kivel vagy kompatibilis a szerelemben!

Ha a féri idősebb

A legáltalánosabb felállás a kapcsolatokat illetően, hogy a férfi néhány évvel idősebb a nőnél.

Ennek oka evolúciós tényezőkben rejlik, ugyanis a nők ösztönösen azokhoz a férfiakhoz vonzódnak, akik meg tudják számukra teremteni a családalapításhoz szükséges körülményeket.

Erre a legtöbb megegyező korú, vagy fiatalabb férfi általában még nem képes, ezért nem is számítanak potenciális jelölteknek. A néhány évnyi különbség a férfi javára legtöbbször biztosítja, hogy az illető nem csupán anyagilag áll biztos lábakon, hanem testben és lélekben is megérett egy komoly kapcsolatra.

Természetesen mindez csak általánosítás, az életkor önmagában éppúgy nem garantálja az anyagi javakat, mint az érettséget. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a nők többsége a néhány évvel idősebb korosztályban keresgél.

Hátrányai

Az egyéni adottságokon túl leginkább akkor jelentkezhetnek problémák, ha nem csupán néhány évről van szó a felek között, hanem akár tíz-tizenöt, vagy még jelentősebb különbségről beszélhetünk.

Ekkor problémaként adódhat a férfi túl nagy nyugalma, ami bár egy ideig vonzó, hosszútávon unalmas és lehangoló lehet.

Ennél jóval nagyobb problémák is jelentkezhetnek, példának okáért az, hogy a meglett férfiembernek már eszében sincs családot alapítani, miközben a fiatal hölgy minden vágya legalább két gyermek.

Hasonlóan szomorú és elkeserítő lehet a jövő is, ami bár kiszámíthatatlan, adott esetben a generációs különbség azt is jelenti, hogy szerelmünktől sokkal előbb kell búcsúznunk, mint ahogy azt szeretnénk.