Idilli vegyszermentes gazdaságot rejt az apró zalai falu

Idilli vegyszermentes gazdaságot rejt az apró zalai falu

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Idilli vegyszermentes gazdaságot rejt az apró zalai falu

Sok Zala megyei falun áthaladtam már az évek során, de az autó ablaka mögül nem egy esetben úgy tűnt, hogy több apró település szinte teljesen elhagyatott, alig lehetett látni embereket a környékükön. Egy ideje viszont, mióta tudatosan keresem az értékes, magyar vállalkozásokat, kézműves termékeket, azt is felfedeztem, mennyi kincset rejt még az országunk, azon belül pedig akár egy olyan csendes kis falu is, mint Szentkozmadombja.

Bár kevesen laknak a településen, egy igazi kincs is meglapul az Arany János utcában: itt található ugyanis A dombon túl, két, a fővárost elhagyó fiatal, Balázs és Kornél idilli, vegyszermentes gazdasága.

Honnan ered a természet és a gasztronómia iránti szeretetetek?

A természet mindig is része volt az életünknek. Vidéken nőttünk fel, így egy erdei sétához nem kellett több tíz kilométereket utaznunk. Később kirándulások alkalmával újabbnál újabb helyeket keresünk, ahol ki tudunk kapcsolódni a madárcsicsergés, a kristálytiszta levegő és a felhőtlenül szárnyaló gondolatok között. 

Szeretünk jókat enni, és egy idő után rájöttünk, hogy mi is meg tudunk főzni egy nehezebb fogást is, ha a tarsolyunkban van egy jól bevált recept. Szeretünk minden újdonságot kipróbálni. A kedvencünk az olasz konyha, szinte mindenből tudnak egy jó tésztás ételt varázsolni. Akik pedig hatottak ránk: Jamie Oliver, Gennaro Contaldo és Samin Nosrat.

Mikor és milyen indíttatásból döntöttetek úgy, hogy saját gazdálkodásba kezdtek?

Biztosan sokaknak ismerős az az érzés, amikor már nem érzed magad komfortosan a mindennapokban, amikor ráébredsz, hogy valami másra, többre vágysz. Egy olyan dologra, ahol megtalálod önmagad és boldogságot okoz a szürkének mondott hétköznapokban is.

2016 környékén kezdtünk el termelői piacokra járni, akkor még a fővárosban, mert úgy éreztük, hogy a boltban kapható zöldségek már nem nyújtják azt az íz élményt, amit vártunk volna. Elkezdtünk termelőkkel ismerkedni, nekünk is megtetszett ez a fajta életstílus. Elképzeltük, hogy valójában ezt mi is meg tudnánk valósítani. Szeretjük tudni, honnan kerül az étel az asztalra. A legjobb érzés, amikor kimegy az ember és “bevásárol” kis kosárral a kertben reggelente. 

A dombon túl

Hogy kerültetek egy apró Zala megyei falucskába, Szentkozmadombjára?

Amikor már a fejünkben volt az az elhatározás, hogy vidékre szeretnénk költözni, összeírtuk, mik azok a szempontok, amik alapján keresgélünk, illetve volt pár dolog amit biztosan tudtunk, hogy kell hogy legyen. Ilyen volt például, hogy nyugodt helyen legyen, távol a forgalomtól, a város zajától, nagy terület legyen a gazdálkodás miatt, ki tudjunk alakítani egy műhelyt, a tornácos parasztház akkor még csak egy álom volt… 

Fél évnyi keresgélés, háznézegetés után megtaláltuk ezt a helyet. Akkor még elvetettük, mondván, hogy túl távol van mindentől. Nyolc hónap elteltével és reményvesztett keresések közben, mindvégig a fejünkben volt ez a ház, végül is ehhez viszonyítottuk a többit. Egy augusztusi délutánon felvettük újra a kapcsolatot az eladókkal, mivel a hirdetés még mindig elérhető volt. Pár hétre rá eljött a várva várt pillanat, hogy megtekintsük ezt a “mézeskalács házat” Szentkozmadombján. Ahogy beléptünk, éreztük, hogy megérkeztünk, itt van az otthonunk.

A dombon túl

Miért tartjátok fontosnak, hogy vegyszermentesen gazdálkodjatok?

Szerintünk az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás egyik alappillére az ökológiai szemléletű kertművelés. Elkötelezett hívei vagyunk a környezettudatos növénytermesztésnek, és fontosnak tartjuk, hogy a biokertészkedéssel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben elterjedjenek.

Hogyan telnek a mindennapjaitok, ki milyen feladatot lát el a gazdaságban?

Nagyon röviden, úgy fogalmazhatnánk, hogy dolgosan. Viccen kívül mindig van mit tenni, 24 órába nehéz belepréselni mindent, amit aznapra elterveztünk. A nyári napokon hetente többször locsolunk, főleg az aszályos időszakokban, gyógynövényeket gyűjtünk, szárítunk, kovászt etetünk majd dagasztunk és sütünk. Próbálunk mindent közösen csinálni.

A dombon túl

Hányféle terméket kínáltok jelenleg a vásárlóknak?

Jelenleg négyféle termékcsoportunk van. Vannak friss zöldségeink, időről időre változik a kínálat. Hetente többször sütünk házi vadkovászos kenyereket, baguettet, kalácsot, emellett a saját gyógynövényeinkből készített teáink és a házi tésztáink is megtalálhatók a kínálatunkban.

Hol találkozhatunk a termékeitekkel?

Van webshopunk, ezáltal országosan elérhetőek a termékeink. Személyesen nálunk Szentkozmadombján is tud bárki vásárolni, ilyenkor mindenkitől azt kérjük, egy pár nappal előtte szóljon, mikor jönne. Emellett minden pénteken a Piac a Kertben nevű piacon vagyunk Nagykanizsán a Szőlőskertben, illetve Káptalantótiban Kingánál, a Kinga Kamrájában a tésztáinkat tudjátok megvásárolni. 

A dombon túl

Mivel biztatnátok másokat arra, hogy akár vidéken saját kézműves vállalkozásba vagy gazdálkodásba kezdjenek?

Először is találják ki, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Keressék meg a számukra legjobbnak tűnő helyet, hiszen az ember nemcsak pár hónapra tervez, ha efféle vállalkozásba kezd. Legyenek kitartóak, a sok belefektetett tanulás, idő, munka meghozza gyümölcsét.

A dombon túl

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szinte minden nap akad valami új megvalósítandó ötlet. De az egyik nagy tervünk egy kültéri kemence építése, ami alkalmas pl. kenyér és pizzasütésre.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!