Ideális hőmérséklet a lakásban – ideális gázszámla?

Ideális hőmérséklet a lakásban – ideális gázszámla?

Címlap / Otthon / Háztartás / Ideális hőmérséklet a lakásban – ideális gázszámla?

Nézzünk néhány ötletet, hogy energiafogyasztásodat hogyan tudod könnyen racionalizálni. Ezeket betartva lakásod gazdaságosabb, gázszámlád pedig alacsonyabb lesz, ráadásul az egészségedért is tettél valamit.

Ideális belső hőmérséklet

A hideg idő beköszöntével mindenki felcsavarja a fűtést, hogy otthonunkban jó meleg legyen a kinti hideg ellensúlyozására. Nem érdemes azonban túlzásba vinni a fűtést sem, zárt térben a túl magas hőmérséklet ugyanis nem kedvez sem az egészségünknek, sem a pénztárcánknak. 
Az ideális hőmérséklet nem feltétlenül van arányban a kinti hideggel. Vagyis ha kint például 5-ről 0 fokra csökken a hőmérséklet, attól még nem kell a szobában is 5 fokkal megemelni a hőfokot.
Az ideális hőmérséklet zárt helységben 18-22 fok között van, ízlés szerint. Ennél magasabb hőmérséklettel inkább ártunk, mint használunk. Túlzott melegben rosszabbul alszunk, és lényegesen csökken a lakás páratartalma is.

Gazdaságosság

Ha csak 1 fokkal lejjebb csavarod a fűtést, máris rengeteg energiát és pénzt spórolsz meg. A hőmérséklet ilyen csökkentését valószínűleg észre sem veszed a lakásban, de a havi számládon már nagy eltérés lesz látható.
Ráadásul nem teszed ki magad annak, hogy elinduláskor ha még 1 percet tartózkodsz a lakásban, azonnal izzadni kezdesz, míg az után még jobban fogsz fázni.

Ha elmész otthonról

Kapcsold ki a fűtést, ha elmész otthonról, ne használd feleslegesen az energiát. Ha termosztátot használsz, ami méri a hőmérsékletet és amint az a kívánt szint alá csökken, azonnal bekapcsol, azt is vedd kicsire elindulás előtt, hogy a távollétedben ne fűtsön.
Lehet, hogy így nem szauna meleg lakásba érsz haza, viszont ezt valójában nem fogod észrevenni, mivel az utcáról belépve eleve jóval melegebb fogad majd így is, mint kint. A mostani fűtő berendezések néhány percen belül bekapcsolnak, vagyis mire lepakolsz, levetkőzöl és megnézed a postát, már újra meleg lesz otthonodban.

Feleslegesen fűtött helységek

Iktasd ki a nem használt helységeket, vagyis kapcsold ki a fűtést ott, ahol felesleges fűteni. Ilyen például a vendégszoba, ha nincs épp lakója, vagy az előszoba.
Ez utóbbinál egyrészt minden ajtónyitásnál kimenne a meleg nagy része, másrészt ha az ajtó esetleg rosszul szigetel, akkor úgyis minden meleg azonnal távozik rajta.

Szellőztetés

Érdemes minden nap szellőztetni még akkor is, ha kinn már télre fordult az idő. A friss levegő egyrészt hamarabb melegszik fel, másrészt alvásunkat is mélyebbé teszi.
Ha beteg van otthon, akkor különösen fontos, hogy az elhasznált levegőt frissre cseréljük. Természetesen fontos, hogy a szellőztetés néhány percében a beteg ne tartózkodjon a szobában.

Éjszakai fűtés

Alvásra legmegfelelőbb hőmérséklet 17-20 fok között van. Vagyis ha szellőztettél, akkor elég ennyire felfűteni a lakást, és máris biztosítottad magadnak a hatékony energiafelhasználáson túl a mély alvást is.

Kisbabák

Kisgyermekeknek köztudott, hogy magasabb hőmérséklet kell, mint a felnőtteknek. 1-2 éves korban azonban már ők is alkalmazkodnak a környezetük hőmérsékletéhez, így nem szükséges a magas hőfok számukra sem.
Kivétel természetesen a fürdés ideje, vagy az öltöztetés helyszíne. Mivel sokat mozognak, ezért termelnek annyi energiát, hogy ne fázzanak. Ha mégis, akkor ezt a hideg végtagokon, vagy a hideg orron lehet észrevenni. Ha ezek a testrészek hidegek, akkor öltöztessük őket melegebben.
Kisgyerekek esetében az javasolt, hogy semmiképpen se öltöztessük túl őket. Míg a hidegebb hőmérséklet ellen tudnak védekezni mozgással, addig a meleg ellen védtelenek. Ha pedig megizzadnak, és úgy megy rájuk a legkisebb szél vagy huzat, akkor szinte biztosan betegek lesznek.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást