A hüvelyfolyásról: mikor normális és mikor baljós?

A hüvelyfolyásról: mikor normális és mikor baljós?

Címlap / Életmód / A hüvelyfolyásról: mikor normális és mikor baljós?

Mindenkinek van, de senki sem beszél róla. A hüvelyváladék, illetve –folyás még mindig sikamlós témának számít, pedig fontos tisztában lenned vele, hogy egyáltalán miért van, és mikor kell rá tünetként tekinteni.

Biológiai funkciója

A hüvelyváladék nem más, mint a női szaporító szervrendszer önvédelmi folyamatának következménye. A hüvely és a méhnyak falában lévő mirigyek által termelt folyadék ugyanis segít a baktériumok és az elhalt hámsejtek eltávolításában, gondoskodva ezáltal a tisztaságról és a fertőzések megelőzéséről. Maga a jelenség tehát mindenkinél tapasztalható, csak éppen igen változó formában.

Általánosságban elmondható, hogy a víztiszta tekinthető egészségesnek, ami a peteérés környékén fehérré és nyúlóssá válhat – de az egyéni jellemzők révén előfordulhat, hogy valakinél ez serdülőkora óta máshogy van.

Akkor kell tünetként tekintened rá, ha változás áll be a színében, a szagában vagy az állagában.

Mi befolyásolhatja?

A menstruációs cikluson kívül egyéb hormonális változást előidéző állapotok is hatással lehetnek rá, úgymint a szexuális izgalmi állapot, a várandósság vagy a szoptatás. Természetesen a személyes higiénia is nagy szerepet játszik benne, ám a napi szintű tisztálkodás és fehérneműcsere már bőven elég ahhoz, hogy tiszta legyél odalent.

A hüvelyöblítést inkább kerüld el, mert a belsőleges mosakodás felborítja a kényes terület bakteriális egyensúlyát, hiszen nemcsak azokat a mikroorganizmusokat távolítja el, amelyek károsak lehetnek, hanem a jótékonyakat is.

A hüvelyváladék színének, szagának megváltozása viszont akár egészségügyi probléma jele is lehet – főleg, ha más tünet, például égő-viszkető érzés is kíséri.

Mi okozhat rendellenes hüvelyfolyást?

Gyakorlatilag bármilyen tényező, ami hatással van a hüvelyflórára. Ezek között a leggyakoribb az antibiotikum vagy szteroid tartalmú gyógyszer használata, a bakteriális vaginózis nevű gyulladásos állapot, a fogamzásgátló tabletta, bizonyos nemi úton terjedő betegségek (például a chlamydia és a gonorrhea), a cukorbetegség, a hüvelyhám sorvadása, illetve a gombás fertőzés.

Sajnos a nem megfelelő, adalékanyagokkal teli tisztálkodó szerek és a műszálas fehérneműk is előidézhetik a bajt, csakúgy, mint a súlyosabb kórképek –köztük például  a kismedencei gyulladás,  vagy a méhnyakrák.

Milyen színű mit jelent?

A véres, barnás hüvelyfolyás leggyakrabban a rendszertelen ciklus következménye, ritkán méhnyak- vagy méhtestrák tünete.

A sárgás, sűrű váladék gonorrheáról árulkodik, többnyire medencetáji fájdalom kíséretében.

A darabos, sárgás-zöldes, kellemetlen szagú folyás trichomonasfertőzésre utal.

A sűrű, túrós, fehér massza leginkább gombás megbetegedésre jellemző, amit jellegzetes viszketés szokott kísérni.

A fehéres-szürkés-sárgás, halszagú folyás pedig bakteriális vaginózisról, vagyis baktériumok okozta hüvelygyulladásról árulkodik, és pirosság, illetve duzzanat is járhat vele.

Mit fog kérdezni az orvos?

Amennyiben ilyen probléma merül fel nálad, fontos tudnod, hogy egyáltalán nem „ciki” vagy szokatlan. Sőt, ha előre felkészülsz, milyen kérdésekre számíthatsz, még csak zavarba sem jössz majd a nőgyógyásznál.

Jegyezd fel, mikor kezdődött nálad a rendellenes folyás,  milyen színű, van-e szaga, kíséri-e fájdalom, viszketés vagy égő érzés a hüvely környékén, egynél több szexuális partnered volt-e a kérdéses időszakban, továbbá alkalmazol-e hüvelyöblítést. A doktor a vizsgálat során váladékmintát fog venni a hüvelyből, hogy megállapítsa, mi a gond.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!