Ezen a polcon van a leghidegebb a hűtőszekrényben

Ezen a polcon van a leghidegebb a hűtőszekrényben

Címlap / Otthon / Ezen a polcon van a leghidegebb a hűtőszekrényben

Klímazónák

Minden hűtőszekrényt be kell állítani egy bizonyos hőmérsékletre, függetlenül attól, hogy elektronikus vagy mechanikus a hőfokszabályozója. Az ideális hőmérséklet 1 és 5 fok között van, ez biztosítja az élelmiszerek megfelelő tárolását.   

Fontos tudni, hogy a hűtőszekrénynek vannak klímazónái. Ez még a legkorszerűbb technikai megoldásokkal ellátott készülékekre is érvényes. A gyümölcsöknek és a zöldségeknek lent, a gyárilag elhelyezett dobozban van a helyük. Itt 5-8 fok a hőmérséklet. A zöldségeket és a gyümölcsöket megmosás nélkül, műanyag dobozban vagy zacskóban ajánlatos tárolni úgy, hogy közben ne vegyék át egymás szagát.  

Feljebb, középen található a nulla fokos zóna, ahol a hőre leginkább érzékeny élelmiszereket kell tartani: a húst, a szalámit és egyéb felvágottakat, a halat és a tejet. Ez a rész 0-2 Celsius-fokos. A régebbi modelleknél a hűtő hátoldalához közel annyira hideg van, hogy az ételek itt rendszerint megfagynak, ezért célszerű azokat előrébb elhelyezni.    Innen fölfelé haladva a hűtőszekrény hőmérséklete ismét emelkedik. Ide kerüljenek a kevésbé romlékony élelmiszerek, mint például a sajt és a tojás. Itt 2-8 fok a hőmérséklet.

LukaTDB/istockphoto.com

Tippek

Az alábbi tanácsok sokak számára ismerősek lesznek. Mégis, ha hosszabb időre készülünk elmenni otthonról, kisgyerek van a háznál, vagy nagyon elfoglaltak vagyunk, érdemes ezeket észben tartani, és a szokásosnál jobban odafigyelni. A hűtőszekrény hőmérsékletének megfelelő beállítása lényeges feltétele az élelmiszerek eltarthatóságánák.  

Nyáron a hűtőszekrény fala a szigetelés ellenére több meleget vesz fel, ezért a belső termométert hidegebbre kell állítani. Amikor kiveszünk valamit, a hűtőszekrény ajtaját ne tartsuk sokáig nyitva, mert túl sok meleg levegő áramolhat be. A hűtőszekrényt soha ne zsúfoljuk tele. Ha nem hagyunk elég helyet az élelmiszerek között, akadályozzuk a levegő egyenletes áramlását. Az eljegesedett hűtőszekrényt olvasszuk le. A kellemetlen szag megszüntetéséhez tegyünk bele egy tálkányi ecetes meleg vizet.   

Figyeljünk arra, hogy bizonyos élelmiszereket nem szükséges lehűteni, mert veszíthet a minőségéből. Ilyenek például az egzotikus gyümölcsök, a paradicsom, az uborka és a cukkini. A kenyér viszont tovább puha marad, és nem lesz hamar penészes, ha a hűtőben tartjuk. Azokat a gyümölcsöket és zöldségeket is inkább kívül tartsuk, amelyeknek még érniük kell.   

Az ételeket tartsuk lapos, tiszta, jól záródó edényben. Mindig fedjük le őket, így a szaguk nem terjed szét, és megőrzik az ízüket. A meleg ételeket a mai hűtőszekrényekbe már be lehet tenni, nem kell megvárni, míg kihűlnek. A baktériumok elszaporodásának veszélye miatt két óránál tovább semmiképp se hagyjuk a főtt ételeket szobahőmérsékleten. Az élelmiszerek csak felbontás nélkül tarthatóak el a csomagolásukon megadott szavatossági időpontig. Miután felbontottuk, igyekezzünk hamar elfogyasztani őket. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Kovács Judit
    2022.09.01., 18:50

    ha a hűtőben 8 fok van a fagyasztóban -17 fok van az jó?Vagy tekerjem feljebb a 3-asról?

    Válasz

Írj egy hozzászólást