Biztosan a férfiak a hűtlenebbek?

Biztosan a férfiak a hűtlenebbek?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Biztosan a férfiak a hűtlenebbek?

A kérdésre keresve a választ több kutatás is született. Egy 2018-as amerikai felmérés némileg igazolja a feltevést, mivel a megkérdezett férfiak 20, a nők 13 százaléka vallotta be hűtlenségét. Látszik azonban, hogy nem olyan hatalmas a különbség és az utóbbi időben egyre inkább úgy tűnik, hogy a nők is „felzárkóznak”.

Vajon mi áll a háttérben?

Tammy Nelson párterapeuta a téma szakértője, hiszen még könyvet is írt a megcsalásról. Szerinte nem csak arról van szó, hogy több nő lép félre, mint korábban, vagy éppen többen vallják be a felmérések kapcsán a kalandjaikat. A terapeuta azt állítja, mindig is voltak csalfa nők, csak gyakrabban úszták meg lebukás nélkül. Így sokkal kevesebbszer derült ki róluk, hogy félreléptek, mint a sokkal óvatlanabb férfiaknál. Mivel a férfiak gyakrabban buknak le, úgy tűnik, mintha mindig ők lennének azok, akik máshol keresik a boldogságot.

A nők azért is óvatosabbak, mert a hűtlenségért hagyományosan jobban elítélte őket a közösség és szigorúbb büntetéssel is számolhattak.

Nem csak mindennemű anyagi támogatottságukat veszíthették el, de családjukat, gyerekeiket is, illetve teljes társadalmi kirekesztettség is osztályrészük lehetett. Egyes országokban akár az életükkel is fizethettek egy könnyelmű kalandért a férjes asszonyok.

A férfiak egyébként hajlamosabbak az alkalmi félrelépésre, amely meggondolatlanul, hirtelen vágytól vezérelve történik és amely nem is jelent nekik ennél többet. A nők ezzel szemben hosszas vívódás után mennek bele a kalandba és a találkáikat is átgondoltan szervezik meg. Teszik ezt azért, mert egy részük manapság is sokat veszíthet egy esetleges lebukással. A nőket érő családon belül elszenvedett erőszak egyik jellegzetes oka a partner féltékenysége és a nő félrelépése.

Alessandro Biascioli/istockphoto.com

Kik hűtlenek többször?

Candice Cooper-Lovett szexteraputa szerint a nők alapvetően igyekeznek eltitkolni a hűtlenségüket, az emléket szándékuk szerint magukkal viszik a sírba. Többségük szerint a férfiak egyszerűen nem tudnak túllépni partnerük félrelépésén, miközben ellenkező esetben a nőtől sokszor ezt várják el.

Vannak adatok, amelyek viszont azt támasztják alá, hogy ez a tendencia is borulhat. A Truth Abot Deception nevű tudományos blog egyik felmérése szerint a férfiak 67 százaléka lépett már félre a házassága alatt, a nőknél ez az arány 53 százalék. A nők 40 százaléka tartott attól, hogy a partnere gyanakszik, a férfiak mindössze 22 százaléka. A lebukottak aránya viszont meglepő, mivel a férfiaknál ez a szám 39, a nőknél 48 százalék. 

Tammy Nelson párterapeuta magyarázata szerint a férfiaknak jobban megy a kettős élet, képesek elkülöníteni a családi életet a szeretővel töltött időtől és a viselkedésük sem árulkodó.

A nőknek nem megy ennyire a színlelés, hiába nagy a motiváció, hogy titokban tartsák az ügyet, mégis könnyebben buknak le. Az is lehet, hogy manapság már több nő vallja be otthon a hűtlenséget, hiszen nem feltétlen kell számolnia olyan büntetéssel, mint a régi időkben. 

Hogyan derül ki a hűtlenség?

Mindkét szakértő azon a véleményen van azonban, hogy leginkább azoknál derül fény a megcsalásra, akik tudatosan vagy tudat alatt maguk is akarják, hogy ez kiderüljön. Aki titkolni szeretné a kalandot – például azért, mert nem jelentett számára sokat vagy nem akarja elveszíteni a családját – az mindent meg fog tenni, hogy ne is derüljön ki.

Természetesen lehetetlen olyan kutatási eredményt felmutatni, amely teljesen objektív és egyértelmű magyarázatot ad a korábban feltett kérdésre. Érjük be azon emberek válaszaiból levont következtetésekkel, akik egyáltalán beismerik a megcsalás tényét. Sokan valószínűleg még a teljes anonimitást biztosító kérdőív kitöltésére sem vállalkoznak, annyira mélyen titkolják a félrelépésüket.

Teljes bizonyossággal nem állíthatjuk, hogy a férfiak többször lépnek félre, mint a nők, még ha a számok ezt is igazolják, hiszen mindig ott lesz azok tábora, akik a sírig titkolják kalandjaikat. Róluk kiderült, hogy többségében nők, de azt, hogy hányan vannak…valószínűleg sosem tudjuk meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást