A húsvéti tojás története: népszokások és játékok

A húsvéti tojás története: népszokások és játékok

Címlap / Otthon / A húsvéti tojás története: népszokások és játékok

A húsvét egyik legfontosabb jelképe a tojás, azon belül is a pirosra festett változat. A hozzá kapcsolódó hagyományok és népszokások több száz évre nyúlnak vissza, amik sajnos az évek múlásával megkoptak, de szerencsére még ma is vannak olyan helyek, ahol továbbra is őrzik és ápolják őket. De nézzük, honnan is ered a tojás pirosra festésének hagyománya, valamint melyek a legismertebb húsvéti népszokások!

Letűnt szokások és jelentések

A hagyomány szerint a húsvéti tojás piros színe jelképezi Jézus szenvedését, akinek lehulló vére színezte meg a kereszt alá tett tojásokat. Ahogy a tojásból új élet fakad, úgy támad fel Jézus is az emberek megváltására.

Manapság már elfeledett szokás, de a múlt században a húsvéti ajándékozást még nagyon komolyan vették a keresztszülők, akik ez alkalomból tojást adtak keresztgyermekeiknek, hogy így emlékeztessék őket a feltámadás, avallásosság és a keresztény hagyományok fontosságára.

Hazánkban nem csupán magának a tojásnak, a tojáshéjnak is fontos szerepe volt. A pirosra festett, apróra tört tojáshéjakat az utcákon szórták szét, Jézus kálváriájára emlékezve.

Egyes helyeken a holtakról is megemlékeztek a húsvéti időszakban, a szokás részeként a sírokra egy-egy megszentelt tojást tettek.

A szentségekkel felruházott tojások korábban sosem vesztek kárba, voltak, akik folyóba dobták a festett változatokat, vagy beleszórták a patakba a megmaradt héjakat, hogy minél messzebbre eljusson az ünnep híre.

Átalakult szimbólumok

A húsvéti hagyományok idővel átalakultak és kibővültek, és már nem kizárólagosan a keresztény vallásra koncentráltak. A piros tojás a termékenység és a szerelem szimbóluma is lett.

Az újabb népszokások során már nem csupán fogyasztási célra gyűjtötték a legények a tojásokat –  amikor már nem számított minden darab megszentelt csodának, a fiúk elkezdtek játékokat űzni velük. Minél több tojást sikerült begyűjteni a locsolkodás során, annál több alapanyag állt a rendelkezésre a különféle időtöltésekhez, így nem véletlenül volt kitűzött cél, hogy egy lány se maradjon locsolás nélkül a hétfői napon.

Régi tojásjátékok

A begyűjtött piros tojásokkal a legények tojáskoccintást játszottak: addig ütögették össze a tojásokat, amíg az egyik meg nem repedt. Akinek a tojása tovább bírta a procedúrát, az nyert. A tojásdobálás is kedvelt játék volt; úgy tartották, aki nem tudja elkapni a felé dobott tojást, arra egy szerelem nélküli esztendő vár.

Szerencsére idővel a lányok sem maradtak ki a játékból: a dobálásban gyakran ők is részt vettek, a fiúknak pedig el kellett lopkodniuk előlük a törékeny tojásokat, hogy több mulatság maradjon a számukra.

A gurítás pedig még manapság is nagyon népszerű: a játék szerint a domboldalon elengedett tojások akkor hoznak szerencsét, ha törés nélkül érnek a völgy aljához.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást