Húsvéti tojás-történelem: régi népszokások és izgalmas játékok

Húsvéti tojás-történelem: régi népszokások és izgalmas játékok

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Húsvéti tojás-történelem: régi népszokások és izgalmas játékok

Letűnt szokások és jelentések

A hagyomány szerint a húsvéti tojás piros színe jelképezi Jézus szenvedését, akinek lehulló vére színezte meg a kereszt alá tett tojásokat. Ahogy a tojásból új élet fakad, úgy támad fel Jézus is az emberek megváltására.

Manapság már elfeledett szokás, de a múlt században a húsvéti ajándékozást még nagyon komolyan vették a keresztszülők.

Ők ez alkalomból tojást adtak keresztgyermekeiknek, hogy így emlékeztessék őket a feltámadás, avallásosság és a keresztény hagyományok fontosságára.

Hazánkban nem csupán magának a tojásnak, a tojáshéjnak is fontos szerepe volt. A pirosra festett, apróra tört tojáshéjakat az utcákon szórták szét, Jézus kálváriájára emlékezve. Egyes helyeken a holtakról is megemlékeztek a húsvéti időszakban, a szokás részeként a sírokra egy-egy megszentelt tojást tettek.

A szentségekkel felruházott tojások korábban sosem vesztek kárba, voltak, akik folyóba dobták a festett változatokat, vagy beleszórták a patakba a megmaradt héjakat, hogy minél messzebbre eljusson az ünnep híre.

Átalakult szimbólumok

A húsvéti hagyományok idővel átalakultak és kibővültek, és már nem kizárólagosan a keresztény vallásra koncentráltak. A piros tojás a termékenység és a szerelem szimbóluma is lett.

Az újabb népszokások során már nem csupán fogyasztási célra gyűjtötték a legények a tojásokat –  amikor már nem számított minden darab megszentelt csodának, a fiúk elkezdtek játékokat űzni velük.

Minél több tojást sikerült begyűjteni a locsolkodás során, annál több alapanyag állt a rendelkezésre a különféle időtöltésekhez, így nem véletlenül volt kitűzött cél, hogy egy lány se maradjon locsolás nélkül a hétfői napon.

Evgenyina Biryukova/istockphoto.com

Régi tojásjátékok

A begyűjtött piros tojásokkal a legények tojáskoccintást játszottak: addig ütögették össze a tojásokat, amíg az egyik meg nem repedt. Akinek a tojása tovább bírta a procedúrát, az nyert. A tojásdobálás is kedvelt játék volt; úgy tartották, aki nem tudja elkapni a felé dobott tojást, arra egy szerelem nélküli esztendő vár.

Szerencsére idővel a lányok sem maradtak ki a játékból: a dobálásban gyakran ők is részt vettek, a fiúknak pedig el kellett lopkodniuk előlük a törékeny tojásokat, hogy több mulatság maradjon a számukra.

A gurítás pedig még manapság is nagyon népszerű: a játék szerint a domboldalon elengedett tojások akkor hoznak szerencsét, ha törés nélkül érnek a völgy aljához.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!