Otthon

5 húsvéti játék kicsiknek és nagyoknak

5 húsvéti játék kicsiknek és nagyoknak

A tavasz beköszöntével végre kint lehetünk a szabadban a tarka virágok között, a friss zöld fűben. Néhány olyan tavaszi játékot mutatunk, amelyek izgalmassá teszik a húsvéti készülődést!

1. Tojásvadászat

Tojást vadászni sokféleképpen lehet – kertben, mezőn, és a lakásban is. Szerencsés, ha szabadtéren tudjuk elrejteni a tojásokat a kicsik számára – érdemes a pirostojások mellett egy-egy csokitojást is eldugni a fűbe, bokor alá, virágok közé stb. Játszhatjuk csapatban a játékot azzal a szabállyal, hogy egy adott területen melyik csapat tud több tojást összegyűjteni ugyanannyi idő alatt.

Ha kicsit izgulósabbra, drukkolósabbra szeretnénk venni a dolgot, akkor a két csapatból egyszerre csak egy-egy játékost engedjünk az adott területre. Az a csapat nyer, amelyik hamarabb megtalálja az adott számú tojást, vagy az, amelyik ugyanannyi idő alatt több tojást gyűjt (ezt előre meg kell határoznia a játékvezetőnek).

2. Fordított tojásvadászat

Miután a gyerekek megkeresték a csokitojásokat, jöhetnek a felnőttek!

A kicsik olyan különleges tojásokat rejthetnek el, amik az ő kívánságaikat tartalmazzák: például egyik nap egy órával később feküdhetnek le, vagy egy soronkívüli mozizást kérnek, esetleg egy hétköznapi extra családi programot, vagy egy kisebb értékű ajándékot kívánságuk szerint (például 2000 Ft alatti értékben) stb.

Ha felírták a kívánságaikat egy cetlire, és betették a műanyag tojásokba (mindegyikbe egyet), elrejtik azokat a kertben, a szülőknek pedig előre meghatározott idő alatt mindet össze kell gyűjteniük. Azoknak a tojásoknak a tartalmát, amelyeket a szülők nem találnak meg, teljesíteniük kell.

3. Húsvéti tojásfutás

Két csapat vidám vetélkedője, amelyet egykoron Svájcban és Felső-Ausztriában a kocsmárosok szervezték. Meghatározott idő alatt kell a nyers tojásokat fakanálon egyensúlyozva egyik helyről a másikra vinni anélkül, hogy elejtenénk őket. Az a csapat nyer, amelyiknek az előre meghatározott idő alatt a legtöbb ép tojást sikerül a célba juttatnia.

4. Mókás tojástársas

Ha igazán nagyokat szeretnétek nevetni, a következő tojásos játékot érdemes kipróbálni: műanyag tojásokba zárt cetlikre jópofa dolgokat írunk fel, és elrejtjük a kertben, vagy rossz idő esetén a lakásban is játszható.

Mindenkinek elő kell adnia, ami az általa megtalált tojásban szerepel: például forogj körbe-körbe, amíg elszédülsz, csinálj 10 felülést, állj kézen, állj egy lábon, ugrálj, mint egy nyuszi 30 másodpercig stb. Nemcsak szórakoztató játék, de kitűnő edzés is a friss időben.

5. Zsákban futás

A zsákban futás a népi játékok hangulatát idézi, és rendkívül egyszerű, mégis szórakoztató családi program.

A rajtvonalra állnak a vállalkozó kedvű zsákban futók, és kb. 10-12 méterre tőlük van egy tojásfa, amit meg kell kerülni (lehet egy tál tojás vagy egy plüssnyuszi is akár), és visszajutni a célba.

Szabály, hogy a zsákot fogni kell felül, és a célba lábon kell beérni. A csapattagok segítenek a következő futónak belebújni a zsákba. Az a csapat nyer, akinek az utolsó játékosa hamarabb él célba. Érdemes odafigyelni arra, hogy nagyjából azonos képességű futók induljanak együtt, így élvezetesebb a versengés.

Kép forrása: CroMary/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást