Új szintet léptek a humanoid robotok: valódi bőr került a gépre 

Új szintet léptek a humanoid robotok: valódi bőr került a gépre 

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Új szintet léptek a humanoid robotok: valódi bőr került a gépre 

Azt hiszem, nagyon izgalmas korban élünk most. Sok szempontból rossz és kiszámíthatatlan, de a mesterséges intelligencia, a robotok fejlődése rendkívül érdekes dolgokat rejteget az emberiség számára.

Öntudatára ébredt a mesterséges intelligencia?

Éppen a minap olvastam egy interjút, amit egy szakértő készített az általa és munkatársai által fejlesztett mesterséges intelligenciával. A történet nem csak azért került bele a sajtóba, mert az interjú annyira megdöbbentő lett, hanem azért is, mert az interjút készítő kutató közölte: szerinte a mesterséges intelligencia öntudatára ébredt.

És valóban, ahogy olvassuk a sorokat, nagyon nehéz azt mondani, hogy nincs igaza. Furcsa az is, hogy a munkatársat elbocsátották. Azért, mert szerződést szegett? Mert hamisan nyilatkozott? Vagy, mert valósat állított? Ez most aligha fog kiderülni a kívülállók számára. Még, ha tényleg meg is történik, hogy öntudatára ébredt a mesterséges intelligencia, nem mi, laikusok leszünk az elsők, akik erről értesülnek. 

Azonban a kutatók nem csak azon dolgoznak, hogy eddig elképzelhetetlen távlatokat nyissanak előttünk a virtuális térben, hanem azon is, hogy sikerüljön az embereknek minél jobban elfogadni a robotokat. Ez pedig úgy megy a legkönnyebben, ha a saját képünkre formálják őket – belül és kívül egyaránt.

A humanoid robotok tervezőinek nem titkolt célja az, hogy az általuk fejlesztett gépek „igazi” embernek nézzenek ki. Ez különösen olyan munkakörülmények mellett fontos, mint amilyen az egészségügy, vagy az egyéb szolgáltató iparágak. A szakértők úgy vélik, hogy az emberszerű megjelenés minden esetben képes javítani a kommunikációt és a bizalmat emberek és robotok között. 

Sikerült bőrrel bevonni a robotokat

A Tokiói Egyetemen ezen a területen tettek óriási lépést, ugyanis egész egyszerűen valódi bőrt rögzítettek a gépeken. Nemcsak robotujjbőr-szerű textúrával tudtak előrukkolni, az anyag vízlepergető és öngyógyító funkciókkal is rendelkezik, akárcsak a mi bőrünk. A kutatók elérték, hogy közvetlenül a gépen kezdjenek el növekedni a bőrsejtek. Ennek az a legfőbb előnye, hogy az anyag így még tökéletesebben illeszkedik, mint valaha. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a bőr kövesse az eszköz mozgását, felvegye a legideálisabb formát.

Amikor a bőrt utólag teszik a gépre, akkor a forma tökéletlen lesz, a varratok pedig zavarják a mozgást.
A japán kutatók úgynevezett szilikonbőrt használtak, ami megtévesztésig hasonlít az emberi megjelenésre: humán fibroblasztból és kollagénből áll. Hozzátették, hogy az olyan finom textúrák, mint amilyenek az ujjlenyomatok, egyelőre nem tökéletesek a robotokon, ráadásul az egyéb bőr-specifikus funkciók is hiányoznak – pl. az izzadás. Persze, ezek egyelőre kevésbé mérvadóak a robotok fejlesztése során. A mostani fejlesztés így is nagy áttörés, mert a korábbi próbálkozások a robotok beborítására eddig korlátozott sikerrel jártak.

Tökéletes bőr

A felületek bőrsejtekkel való befedése érdekében kidolgoztunk egy olyan módszert, amellyel a bőrszövetet közvetlenül a robot körül formáztuk” – mondta Shoji Takeuchi professzor. 

Az elkészítés során a csapat a robot ujját az említett szilikonbőrből készült oldatba mártotta. Amikor az oldat megszilárdult, természetes módon összezsugorodott, és szorosan bevonta a robotujjat. Az egyenletes bevonatra már könnyedén rá tudták helyezni azt a sejtréteget, ami az emberi bőr legkülső rétegének nagy részét kiteszi: ezzel elkészül a robot bőrszerű, víztaszító, nedvességmegtartó kültakarója. 

A kapott bőr kellően rugalmas lett a mozdulatokhoz, és akár öngyógyulásra is képes a kollagén-kötések segítségével. Egyelőre azonban külső segítség nélkül a bőr nem tud életben maradni, tápanyag-kiegészítőkre és a salakanyagok eltávolítására van szüksége. 

Meglepett minket, hogy a bőrszövet milyen jól illeszkedik a robot felületéhez, de ez csak az első lépés volt az élő bőrrel borított robotok felé” – mondta Takeuchi. 

Takeuchi professzor és csapata azt tervezi, hogy a jövőben kifinomultabb funkcionális struktúrákat adnak a bőrhöz, például szenzoros neuronokat, szőrtüszőket, körmöket és verejtékmirigyeket.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!