Hogyan tisztítsd meg a műfenyőt?

Hogyan tisztítsd meg a műfenyőt?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogyan tisztítsd meg a műfenyőt?

Ha úgy döntöttél, hogy műfenyőt szeretnél díszíteni idén karácsonykor, tudnod kell: egy nem megfelelően tisztított darab akár allergiás tüneteket is okozhat! Tippjeink segítségével megelőzheted a bajt.

Miért kell tisztítani?

A fenyőt alkotó műanyag ideális terep a penész és egyéb gombafajták szaporodására. Amennyiben állott levegőjű garázsban vagy padláson tárolod a fát, még nagyobb az esély ezek megjelenésére.
Ha minden évben időt és energiát szánsz rá, hogy megszabadulj a kórokozóktól, a család egyik tagja sem fog tüsszögni miattuk.

Vidd ki a levegőre!

Első lépésként vidd ki a műfenyőt a lakásból, mondjuk az erkélyre vagy a kertbe. Természetes fénynél alaposan vizsgáld át az ágait, hogy látod-e nyomát rajtuk pornak vagy penésznek.
Mivel mindkét anyag erős allergén, a legenyhébb megjelenés esetén is tisztítani kell. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy nemcsak diagnosztizált allergia esetén jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Elő a sűrített levegővel!

Sűrített levegős spray-vel gondosan fújj át minden ágat, illetve a fa középső részét. Ez a módszer eltávolítja a penészgomba-spórákat, valamint a port a tűlevelekről.
A tökéletes hatás kedvéért gombaölővel vagy általános tisztítószerrel is permetezheted a műfenyőt. Ne aggódj, száradás után nem lesz kellemetlen szaga.

Hagyd száradni!

Enyhén rázd meg a fát, töröld át az ágait, és hagyd szabad levegőn 24 órán át. A penésznek és az egyéb gombafajtáknak a sötét, nedves hely kedvez, tehát ha vizes ágakkal beviszed a házba, újabb biológiai folyamat kezdődhet.
Ha kint csapadékos az idő, fűtetlen garázs is ideális terep a száradáshoz, illetve a tároláshoz.

Élvezd a szépségét!

Miután a műfenyőd tiszta és száraz lett, beviheted a lakásba.
A legjobb, ha 2 hétnél hosszabb ideig nem tartod feldíszítve, mivel a tisztítás óta rátelepedett spórák ennyi idő alatt „érnek meg” annyira, hogy allergiás reakciót okozzanak. Leszedés után ismét jöhet egy kezelés a gombaölő szerrel, végül irány a tárolási hely.

Ne díszítsd túl!

Akár az „igazi” fát, a műfenyőt sem szabad túlterhelni, mert a súlyt megsínylik az ágai. Persze, ez nem sárgulásban nyilvánul meg, mint a vágott változatnál, de deformálódás lehet a vége, ha túl sok, esetleg túl nehéz díszt aggatsz rá. Részesítsd előnyben a természetes anyagokat, úgymint a papírt vagy a parafát!
Nincs objektív állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy a vágott, a gyökeres vagy a műfenyő tekinthető-e ünnepélyesebbnek. Mindegyik változat mellett és ellen is több érv szól, így neked kell eldöntened, melyik áll hozzád a legközelebb. Egy a lényeg: az egész családnak tetsszen!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást