Hogyan könnyítheted meg a válást a gyerekek számára?

Hogyan könnyítheted meg a válást a gyerekek számára?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan könnyítheted meg a válást a gyerekek számára?

Egy válás a szülőknek sem könnyű, de mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekeket a lehető legjobban megkíméljük ebben a nehéz időszakban? Olvasóink osztják meg a saját tapasztalataikat – ki a gyerek, ki a felnőtt szemszögéből!

Szonja (28), grafikus

„Életem legrosszabb élménye volt, amikor 15 éves koromban elváltak a szüleim, édesapámmal pedig azóta sem lett jó a viszonyom. Szerintem az lenne a fontos – bármilyen nehéz is –, hogy mindkét szülő korrektül viselkedjen a másikkal és a gyerekkel is, ne egymás kicsinálása legyen a fontos.

Arra kell törekedni, hogy a szétválás a lehető legkevesebb szenvedéssel történjen meg, és tudatosítani kell, hogy bár a szülők külön utakon folytatják, a kapcsolatuk mégis életünk végéig kitart a gyerekkel és így egymással is.”

Andi (43), építész

„Egy gyermek számára szülei válása komoly érzelmi sokk. Szüleim válása szomorú emlékeket ébreszt bennem, ám szerencsére hamar túl tudtam tenni magam rajta.

Mint számtalan szívfájdalomra, erre is a szeretet a gyógyír. Mindig éreztem, hogy mindketten szeretnek, rengeteg törődést kaptam tőlük.

A másik fontos dolog, hogy soha nem mondtak rosszat egymásról, mindvégig megmaradtak tisztelettel egymás iránt, így egyikükben sem kellett csalódnom.”

Erika (30), szakács

„Szerintem minél kisebb egy gyerek, annál könnyebben éli meg a válást. Az én szüleim tízéves koromban mentek szét, és hamar párra találtak mindketten.

Így tulajdonképpen két családom lett, két új kis tesóval. 

Csak később gondoltam bele, mennyire nehéz lett volna, ha a szüleim ehelyett inkább halogatják a szakítást és az én érdekemben együtt maradnak, boldogtalanul. Egy gyerek érzi, mi van a szülei szívében, és mivel az enyémek egy kis idő után már boldogok voltak, ez nekem is sokat segített.”

Zsuzsi (26), edző

„Szerintem ezt nem lehet jól csinálni, csak ki lehet belőle hozni a maximumot. A saját bőrömön nem tapasztaltam meg sem gyerekként, sem szülőként, de a nővérem épp 2 éve esett át a válásán úgy, hogy egy 5 éves kisfia is van.

Én azt tapasztaltam, hogy ebben az esetben annyira rá koncentrálnak a felnőttek, hogy közben a saját érzelmeiket megpróbálták elnyomni. Ilyenkor sokat segíthetnek a nagyszülők, illetve az, ha a pár normálisan, tisztelettel viselkedik a másikkal.

Sokkal többet nem lehet tenni.”

Vanda (33), kozmetikus

„Sok tanácsot hallgattam meg ezzel kapcsolatban, amikor egy éve ilyen helyzetbe kerültem, a legtöbbről pedig azt gondoltam, hogy üres okoskodás.

Az biztos, hogy a gyerek számára a válás trauma lesz, ami az egész életét végigkíséri majd. De, ha azt látja, és érzi, hogy a két fél tiszteli egymást, és szereti őt, akkor viszonylag jól alakulhat a dolog.

Fontos, hogy soha ne érezze magát hanyagolva az új pár vagy gyerekek mellett, és tudja, ő a legfontosabb a számunkra.”

Neked is van véleményed a témáról? Írd meg nekünk!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást