5 jel, hogy teljesen rosszul rendezted el a bútorokat – Ahogy kijavíthatod őket

5 jel, hogy teljesen rosszul rendezted el a bútorokat – Ahogy kijavíthatod őket

Címlap / Otthon / Dekor / 5 jel, hogy teljesen rosszul rendezted el a bútorokat – Ahogy kijavíthatod őket

Amikor beköltözünk egy lakásba, elrendezzük a bútorainkat, és jellemzően azt gondoljuk, hogy mostantól itt a helyük, köréjük kell szervezni az életünket. A lakberendezők azonban figyelmeztetnek: minden lakás lakva ismerszik meg, és lehet, hogy idővel kiderül, hogy teljesen rossz helyre kerültek az egyes darabok. Ilyenkor fontos, hogy el tudd engedni a berögződött elképzeléseidet, és újraálmodd a berendezést.

A falhoz toltad minden bútorodat

Valamiért az első gondolatunk a bútorok elrendezésekor az, hogy a falakhoz toljuk őket, mert így nyerjük a legnagyobb helyet. Azonban a lakberendezők szerint ez nem feltétlenül a legjobb megoldás.

A szoba így ugyanis rideggé, kényelmetlenné válhat.

Ha eltolod a bútorokat a faltól, akár úgy, hogy a kanapét ferdén állítod a sarokba vagy középen alakítasz ki vele egy beszélgetős teret, máris hívogatóbb lesz a szoba, és hiába kisebb az egybefüggő üres felület, mégis tágasabb benyomást kelt.

Minden ülőhely egy irányba néz

Amikor a kanapét, foteleket elrendezed, gondolj arra, hogy ezeket a helyeket a családdal, barátokkal együtt fogod használni. 

Rendezd őket úgy, hogy lehetőség legyen az elvonulásra – például egy sarokba állított, kényelmes kanapé olvasáshoz – de a társalgáshoz is.

Ehhez az kell, hogy legyenek ülőhelyek, amelyek egymással szembe néznek, vagy akár kör alakban vannak elrendezve. Érdemes átgondolni azt is, hogy mire használjátok a helyiséget. Egy amerikai konyhás nappali esetében előfordulhat, hogy valaki a konyhában főz, miközben más a nappaliban pihen, de szeretnétek egymással beszélgetni. Érdemes egy olyan ülőhelyet is kialakítani, ami a konyha felé néz, vagy könnyen odafordítható.

Nincs fókuszpont

Akit érdekel a lakberendezés, az tudja, hogy minden szobába kell egy fókuszpont – de lehet, hogy több is. Érdemes úgy elrendezni a bútorokat, hogy bárhol töltesz is időt – a kanapén vagy az étkezőasztalodnál – mindig valami olyasmire nézz, amit jó látni.

Ez lehet egy festmény a falon, egy kép vagy egy különleges építészeti megoldás, de akár az ablakod is.

A lényeg, hogy minden helyszínhez tartozzon egy. Természetesen nem kell hangsúlyos darabokkal telezsúfolnod a szobádat, de legyenek pontok, amelyeken megnyugodhat a szem.

Nincs hely közlekedni

Megint csak arra lesz szükséged, hogy átgondold, pontosan hogyan és mire használod a szobát. Ha folyton beleütközöl valamibe, ha oldalazva férsz csak el, ideje átgondolni, hogyan rendezed el a bútorokat. Ragadj papírt és ceruzát, mérj le mindent, skicceld fel a szoba alaprajzát, majd rajzold be a bútorokat és az útvonalakat, amiken közlekedsz, például a konyhapulttól az étkezőig, a kanapétól a fürdőszobáig és így tovább.

Vedd figyelembe az egyedi igényeidet, és gondolj arra, hogy legyen legalább egy 60 centis sáv ott, ahol eljárni akarsz, ki tudd húzni a székeket, stb. 

Úgy rendezd el a bútorokat, hogy vezessenek ezeken az ösvényeken, kijelöljék az utadat, és ne az utadba álljanak!

Eltakarod az ablakokat

A természetes fényforrás minden szoba egyik legfontosabb jellemzője, ezért ha egy mód van rá, hagyd szabadon az ablakokat, és közvetlenül alájuk se tegyél semmit!

Már szó volt róla, hogy egyébként sem szerencsés a falakhoz tolni a bútorokat, de itt fokozottan igaz ez: ha nagy 30-40 centiméter szabadon hagysz, azzal máris sokkal levegősebbé, világosabbá teszed a szobádat, és az egész helyiség tágasabbnak hat majd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást