Család / Életmód

Még egy ok, hogy együtt aludj a kutyáddal

Még egy ok, hogy együtt aludj a kutyáddal

Ha rosszul alszol, fogadj örökbe egy kutyát – a tudomány szerint ugyanis sokkal jobban alszol majd, ha egy négylábúval osztod meg az ágyadat. Ami még inkább megdöbbentő: a kutatás azt is kimutatta, hogy még annál is pihentetőbb lehet az éjszakád, mintha a pároddal aludnál együtt!

A szerelmünkkel aludni egy csodálatos dolog – egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy mocorog, horkol, vagy elfoglalja az egész ágyat, nekünk meg alig marad hely. Az viszont biztos, hogy egy kutya ilyet nem csinál, a józan paraszti ész is azt diktálja tehát, hogy sokkal kellemesebb egy négylábúval megosztani az ágyunkat, mint egy másik emberrel. A tudomány pedig be is bizonyította, hogy sokkal jobban alszik egy nő, ha egy kutya van mellette, mint a párja, vagy esetleg egy macska.

Az Anthrozoös tudományos folyóiratban megjelent tanulmánynak köszönhetően már arra is foghatod, ha kutyát akarsz, hogy az egészségednek is jót tesz: amerikai kutatók azt vizsgálták meg, hogy a nők a párjuk, egy kutya vagy egy macska mellett alszanak-e jobban, és óriási előnnyel az ebek vitték el a trófeát.

Még egy ok, hogy együtt aludj a kutyáddalKép forrása: pexels.com

A kutatáshoz 962 amerikai nőt kérdeztek ki, akik közül 57 százalék egy másik emberrel, 55 százalék legalább egy kutyával, 31 százalék pedig legalább egy macskával osztotta meg az ágyát. A válaszadók mindössze 7 százaléka számolt be arról, hogy nem aludt egy ágyban kisállattal.

A kutatásból az derült ki, hogy azok, akik a párjukkal vagy macskával aludtak, gyakrabban ébredtek fel éjszaka, és sokkal nyugtalanabbul is aludtak, mint azok, akiknek kutyájuk van.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a kutyák nyugodtabban alszanak, és így mi is nyugodtabban pihenünk mellettük.

A kutatók persze megjegyezték, hogy a tanulmány saját bevalláson alapul, tehát inkább mutatja azt, hogy a kutya- és macskatartók hogyan vélekednek a saját pihenésükről, mint azt, hogy számszerűen hány órát és milyen nyugodtan alszanak valójában. A kutatásból az is kiderült, hogy a legrosszabban a macskások alszanak, náluk még egy horkoló, mocorgó férfi is jobb – de a lista élén egyértelműen a kutyák állnak. Nem mintha kellene még egy ok arra, hogy kutyát tartsunk, de végre tudományosan is alátámasztották, hogy még a pihenésben is a segítségünkre vannak ezek a hűséges négylábúak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást