Otthon / Szórakozás

Hófehérke falánk volt? – Női mesealakok nagyító alatt

Hófehérke falánk volt? – Női mesealakok nagyító alatt

Azon kiváltságos gyerekek közé tartoztam, akit nem csak mesékkel „traktáltak” szülei, hanem hatévesen apám előadásában hallhattam az Iliászt is. Rémálmaim voltak akkor ettől a történettől. Most meg a mesehősöktől vannak rémálmaim. Minden női mesehős – a boszorka kivételével – tökéletes. Azért, hogy túl legyek ezen a lelki válságon, megpróbáltam emberközelibbé tenni létüket, azaz belepiszkítani tökéletességükbe.

Csipkerózsika

Narkolepsziás textiles, akinek, pechjére rosszul választották meg szülei a keresztanyját. Emiatt lett hátrányos helyzetű menyecske, és száz évig kellett várnia arra, hogy végre valaki elvegye feleségül.
Mivel kertje a várakozás alatt vadrózsával, azaz csipkebogyó bokorral, lett tele, öregségére – feltehetőleg – áttért a nagyüzemi csipkebogyólekvár készítésre. Úgy vélem, többet keresett vele, mint a textilezéssel, amiben az állandó balesetek miatt igen tehetségtelen volt.

Hófehérke

Már nevében is jelezve van, hogy tisztaságmániás kényszerbeteg volt. A hét törpe házában eme igénye vevőkre talált, hisz gondoljunk csak bele, naponta hét pár zokni a hét minden napján, ami bányában piszkolódik, és ott van a rengeteg tányér, evőeszköz és pohár minden nap…
Az már csak hab a tortán, hogy falánk is volt, hisz ha nem enged alantas vágyainak, akkor nem eszi meg a mérgezett almát. Abban is biztos vagyok, hogy házassága a herceggel nem sikerülhetett túl jól, hacsak nem ő mosogatott, mosott az egész udvarra…

Hamupipőke

Nagy dilemmát okozhatott apjának mazochista természete, ahogy kettős személyisége is, melynek kapcsán hol cselédnek, hol hercegnőnek képzelte magát. Nem tudott mit kezdeni azzal, hogy rákényszerítették a magkeverék szétválasztására, ugyanis emberibb reakció lett volna a dühroham, mint a krónikus ábrándozás.
Ettől függetlenül dörzsölt menyecske volt, hiszen kinek jutna eszébe Peggy Bundyn kívül, hogy cipővel fogjon férjet? Biztos vagyok abban, hogy cipője egy számmal volt nagyobb, mint a lába…

Borsószem királykisasszony

Krónikusan sajnáltatta magát, mivel egy elszegényedett hercegi sarj volt. Felsőbbrendűségét azzal verte nagydobra, hogy minden miatt nyafogott. Ez tette lehetővé, hogy a házaló ágyneműárus szakmába befogadják.
Azzal akarta reprezentálni a háziak ágyneműjének rossz minőségét, hogy kékült-zöldült egy szem borsótól. Azért nem derült ez ki történetéből, mert jobb megoldás volt hozzámenni egy herceghez, mint eladni neki egy garnitúra ágyneműt.

Piroska

Nagy tévedés, hogy ártatlan kislány volt. A piros szín sokkal messzebbre mutat ennél. Elvégre mit keres egy kislány egyedül az erdőben egy kihívó színű ruhában, ha nem a bajt? Sorsa, ledérsége miatt pecsételődött meg. A nagyobb probléma mégis az volt, hogy bajba sodorta öreg, beteg nagymamáját is.
Szülei láthatólag nem nevelték elővigyázatosságra, ami nagy hibának bizonyult, hisz a farkas minden kérdésére azonnal, gyanakvás nélkül válaszolt. A tanulság Piroska történetéből az, hogy nincs minden piros ruhás lánynak a közelében egy vadász, aki mindent helyrehoz…

Világszép nádszálkisasszony

Az egészségtelen étkezés mintapéldája, hiszen össze lehetett keverni őt egy nádszállal. Ez a mese megerősíti a mai kor nőjét abban a tévhitben, hogy csak akkor küzd meg érte tűnőn-vízen, boszorkányon át a herceg, ha elég gebe hozzá a menyecske. Nem hiszem, hogy annyira szép lehetett, mivel akkor nem kellett volna egy ennyire sötét szigeten élnie. Házassága nem lehetett sikertörténet, mivel a férjjelöltnek annyi próbán kellett keresztülmennie, hogy nagy valószínűséggel megutálta a női nemet, és az azzal járó vesződséget. Szeretem a meséket, olvastam is őket, tisztelem Benedek Eleket és többi nagy meseírót, ám nem hagyhattam szó nélkül tökéletes női mesehőseiket. A tökéletesség soha nem működik, csak egy ábránd. Azért, mert nincs a tökéletességnek egyetemleges, mindenre és mindenkire vonatkozó mércéje.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást