A hihetetlen gyógyhatású homoktövis

A hihetetlen gyógyhatású homoktövis

Címlap / Életmód / Egészség / A hihetetlen gyógyhatású homoktövis

A homoktövis az egyik legrégebbi gyógyhatású növényük, tudták ezt már az ókorban is, és használták is mindenhol, ahol csak hozzá lehetett jutni.

Vitaminok

Napjainkban is rengetegszer kerül elő, hiszen vitamintartalma elképesztő: A, B1, B2, B6, B8, B9, K, P, PP, E valamint nagy mennyiségű C-vitamin is található benne.
Mindemellett omega 3, 6, 7, 9 zsírsavakat is tartalmaz és összesen több, mint 100 bioaktív anyaggal büszkélkedhet. 100 gramm ebből a savanykás gyümölcsből fedezi egy felnőtt ember napi vitaminszükségletét.

Elterjedése

Ez a tüskés kis fa Ázsiában a legelterjedtebb, de hazánkban is remekül megél. Őshonos faja itthon egyetlen egy van, mégpedig Hippophae Rhamnoides faj alfaja, a Carpatica Rousi.
A homoktövis, mivel igen régóta játszik jelentős szerepet az emberek életében, sok névvel illeték, így ha olyat hallunk, hogy ezüsttövis, homokfa, vagy éppen fűztövis, akkor is erről a bogyóról van szó.

Szabadon

A homoktövissel sok helyen találkozhattunk szabadon is, hiszen régen előszeretettel ültették remek talajmegkötő tulajdonsága miatt. Bár ez a képessége nem tűnt el, sajnos mégis kevés marad belőle.
Ennek megfelelően védett is, így nem szabad szüretelni a bogyóját. Ha mégis megtennénk, akkor az bizony 10 000 forintunkba fog kerülni.

Otthon

A növényt természetesen otthon is ültethetjük, ráadásul szinte garantált a sikerélmény. A neve nem véletlen, hiszen még a nem kifejezetten tápanyagdús, erősen homokos talajban is vígan megél, hát még egy kis humusszal dúsított kerti sarokban.
A körülményektől függően akár 11m-es kis fácskává is cseperedhet, és gyönyörű, narancssárga bogyókat nevel.

A termése

A bogyók nem csak szépek, hanem régóta jelen vannak a népi gyógyászatban is. A homoktövis termésének ugyanis kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, 10-szerese a citroménak.
Általános immunerősítő, annak viszont az egyik legtökéletesebb, így rendszeres fogyasztásával szinte biztosan nem leszünk betegek, sem telente, sem pedig nyáron.

Szépészet

A homoktövis a bőrrel is csodákat művel. A bogyóiban ugyanis E-vitamin és esszenciális zsírsavak is találhatóak, amik hatása kifejezetten pozitív a bőrre.
Rendszeres fogyasztásával a száraz, repedezett réteg eltűnik, ráadásul még a káros UV sugárzással szemben is bizonyos fokú védelmet nyújt.

A szüret

Mivel a növény nem éppen veszélytelen – hatalmas tüskékkel védekezik a növényevők ellen – ezért termését mindenképpen kesztyűben gyűjtsük be.
Az is fontos, hogy ne tépjük, inkább ollóval vágjuk le a bogyókat, így a folyamat sokkal egyszerűbb lesz.

Mit készítsünk belőle?

A homoktövis sokféleképpen felhasználható. Lekvár, ivólé, zselé és bor is készíthető belőle otthon, de az ügyesebbek akár likőrt is főzhetnek belőle.
A növényből olajat is sajtolnak, amivel a boltok polcain sajnos csak ritkán lehet találkozni.

Bőr és zsír

A homoktövis fokozza az anyagcserét és zsíroldó hatása is van, és mivel serkenti a hámosodást és erősíti a kötőszövetet, így rendszeres fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a narancsbőr kialakulása.Ahogyan azt a homoktövis is jól mutatja, ha megfelelően táplálkozunk, és nem felejtjük el a régi gyógyítók és füvesemberek tudását, akkor nem kell kémiai gyógyszerekkel mérgeznünk magunkat, melyeknek sokszor több mellékhatása van, mint amennyi problémára megoldást nyújtanak. Fogyasszunk a természet patikájából, hogy erősek és egészségesek maradhassunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást