Hétköznapi ötletek, hogy a magad módján megszeresd a művészetet

Hétköznapi ötletek, hogy a magad módján megszeresd a művészetet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hétköznapi ötletek, hogy a magad módján megszeresd a művészetet

„A művészet olyan sznob és unalmas!” – vélekednek sokan. Óriásit tévednek, hiszen rengeteg kellemes élményt zárnak ki az életükből ezzel. Mi úgy gondoljuk, hogy a művészet nagyon is hétköznapi, bármikor érzékelhető és megcsodálható dolog, tehát érdemes tenned néhány tudatos lépést a megbarátkozás felé!

Menj el csak úgy egy kiállításra vagy hangversenyre!

Művészettel kapcsolatos rendezvények mindig voltak, vannak és lesznek. Rád is özönlenek a róluk szóló hírek – kérdés, mennyire jársz nyitott szemmel és füllel.

Első lépésként érdemes elhatároznod, hogy ellátogatsz egy szimpatikus kiállításra, koncertre vagy bármilyen hasonló eseményre.

Nem muszáj hatalmas feneket kerítened a dolognak, hiszen már egy bevásárlóközpontban rögtönzött fotókiállítás is ebbe a kategóriába tartozik. De ha nem vagy kispályás, akár irány az Opera!


Nem hiszed el, mi van a vitrinben! A világ 4 leghajmeresztőbb múzeuma


A legfontosabb, hogy neked tetsző közegben élvezz egy olyan művet, ami felüdülést nyújt a számodra. Fontos, hogy ne mások véleménye játsszon főszerepet a döntésedben, hanem inkább saját magadra hallgass.

Művelődj játszva!

Akár hiszed, akár nem, a gyerekek és a felnőttek is játszva tanulnak a legkönnyebben.

A telefonod vagy a táblagéped valószínűleg egész álló nap a kezed ügyében van, így a közösségi oldalak és a friss hírek böngészése mellett egy kis szórakozásra is bevetheted.

Több olyan alkalmazás is létezik, amelyik játékos formában ismertet meg a művészettel.

A magyar nyelvűek közül az ingyenes Artris a kedvencünk, amelyben „össze kell tetris-ezned” a legismertebb képek, világörökségi helyszínek, fantasztikus tájfotók és egzotikus állatok képeit.

Olykor érdemes ilyenre cserélned a virtuális gyümölcsszeletelést vagy a madárlövöldözést!

Utazz!

Ha ezt a cikket olvasod, a művészetek valószínűleg nem állnak hozzád olyan közel, mint szeretnéd. Következésképpen aligha tartozol a „kötelező” látnivalókat előnyben részesítő turisták közé.

Ezzel semmi baj nincs, hiszen percről percre szigorított időbeosztással még a legszebb vakációt is agyon lehet csapni. Ne akarj mindenhol mindent megnézni, viszont még a legrövidebb kirándulás alkalmával is szemelj ki egy-két kulturális helyszínt!

A régi idők romjai, az ódon épületek és a művészek szülőházai mindig tartalmas kikapcsolódást ígérnek.

Elég sokan jártak már úgy, hogy csupán a légkondi miatt tévedtek be a múzeumba egy forró nyári napon, aztán boldogan ragadtak ott…

Ismerd meg a stílusirányzatokat!

Ma már nincs olyan művészeti ág, amelyet egyetemes korstílus uralna.

Felnőttként nem is feltétlenül arról szól a műélvezet, hogy egy templomra nézve megállapítsd, micsoda gótikus csúcsíves boltozata van.

Senki sem várja el tőled, hogy szakértői magyarázattal szolgálj, amikor megcsodálsz bármilyen műalkotást – hacsak nem pont ez a szakmád.

A legfontosabb, hogy igyekezz felfedezni a szépséget, az esztétikumot, és ezzel a motivációval keresgélj akár a neten a stílusok között.

Bizonyára találsz majd olyat, ami első látásra vagy hallásra magára vonja a figyelmed. Így könnyedén megtalálhatod a kedvencedet!

Művészet az otthonodban

A barátkozás egyik leglényegesebb lépcsőfoka, hogy beengeded a művészetet az otthonodba. Ez történhet akár falra tett képek vagy alkalmanként feltett klasszikus lemezek formájában.

A világért sem kell tehát „múzeumot csinálnod” a lakásból, ha nem akarsz!

Persze, a döntéshez már tisztában kell lenned vele, hogy pontosan mit is szeretsz, milyen stílus társaságában érzed jól magad, és ki az a művész, akinek a gondolatait és érzéseit ilyen mélyen beengeded az életedbe.

A művészet lényege egyébként a megélés és a továbbgondolás, tehát ha megszereted, minden eddiginél kreatívabb lehetsz!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!