Szerelem / Párkapcsolat / Szex

3 hétköznapi dolog, amivel fel kell keresned a nőgyógyászodat, pedig lehet, hogy nem gondolnál rá

Sokan érzik úgy, hogy az elkerülhetetlen éves rákszűrés is éppen elég kellemetlen, és ha nem muszáj, nem mennek nőgyógyászhoz. Pedig azokhoz a betegségekhez képest, amelyeket megelőzhetsz a rendszeres vizsgálatokkal, a nőgyógyásznál tett látogatás tényleg csak apró kellemetlenség. Az alábbi esetekben éppen ezért mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Érzékeny mellek, mellfeszülés

Az érzékennyé váló, feszülő mellek normális tünetei lehetnek minden hónapban a menstruációs ciklusnak, de ha ez a fájdalom a megszokottnál erősebbé válik, vagy olyan erőteljes, hogy az már a mindennapokban is zavar, akkor mindenképpen érdemes vele felkeresni a nőgyógyászodat.

Lehet, hogy minden rendben talál, de akkor is javasolhat olyan gyógyszert vagy akár vitamint, ami csökkenti a kellemetlenséget, tehát nem kell együtt élned a fájdalommal – ne feledd, mindegy, ki mit mond, önmagában az, hogy nő vagy, nem jelenti azt, hogy csendben kellene szenvedned! – de az is lehet, hogy a fájdalom hátterében valamilyen egészségügyi probléma áll.

A mellek érzékenységét többek között például a megnövekedett ösztrogénszint is okozhatja, aminek megint csak számos oka lehet, de például egy petefészek ciszta is előidézheti.

Persze önmagában a mellfájdalom még nem jelenti azt, hogy cisztád van – mint ahogyan az, hogy nem tapasztalsz tüneteket, sem jelenti azt, hogy nincs cisztád – de amikor az egészségedről van szó, nem érdemes találgatni vagy hazardírozni, jobb biztosra menned, és elvégeztetned egy egyszerű ultrahangos vizsgálatot.

Szűnni nem akaró puffadás

Már megint felszaladt egy kiló, vagy már megint olyasmit ettem, amitől felpuffadtam – sok nő állapítja meg az ilyesmit bosszúsan, aztán különösebb figyelmet nem fordít a dologra. Pedig ha a has puffadása nem akar múlni, érdemes gyanakodni rá, hogy valami többről lehet szó.

Egy nagyobb méretű ciszta a méhen vagy a petefészkeken okozhat ilyesmit, és minél tovább halogatod a nőgyógyász felkeresését, annál nagyobb lehet az esélye annak, hogy kellemetlen híreket kapsz.

Pánikolni természetesen nem érdemes, de biztos, ami biztos alapon ilyenkor azért érdemes felkeresned a nőgyógyászodat, elmondani neki a panaszaidat, aki elvégez egy ultrahangos vizsgálatot, hogy ki tudjátok zárni, hogy nem valamilyen daganat áll-e a háttérben.

Ha pedig itt negatív eredményt kapsz, de a puffadás továbbra sem szűnik, akkor keresd fel a háziorvosodat vagy egy gasztroenterológust, hiszen bármi áll is a tünetek mögött, az állandósult állapot semmiképpen sem tesz jót neked, és érdemes lesz a végére járnod a panaszoknak.

A szexuális élet megkezdése

Az élet természetes része, ami remélhetőleg örömet és izgalmat hoz az életedbe, de miközben éppen egy egészen új világot fedezel fel, azért nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha eddig nem tetted, ekkor már mindenképpen érdemes felkeresni egy nőgyógyászt.

Nem csak azért, mert tőle például szakszerű válaszokat kaphatsz a biztonságos szexszel kapcsolatos kérdéseidre, hanem azért is, hogy elvégezzen néhány rutinszerű vizsgálatot.

Mivel ezentúl a nőgyógyászod felkeresése rendszeres helyet foglal majd el a teendőid listáján – például az éves rákszűrés miatt – jó, ha tisztában vagy azzal, hogy mi a „kiindulási helyzet”, azaz vannak-e például ártalmatlan cisztáid, amelyek esetleges változását a jövendő alkalmakkor ellenőrizni kell.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW