Heti egy családi értekezlet segít nem szétesni! Amiért terápiaként működik

Heti egy családi értekezlet segít nem szétesni! Amiért terápiaként működik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Heti egy családi értekezlet segít nem szétesni! Amiért terápiaként működik

Képzeld el, hogy vasárnap délelőtt összeül a család, vagy ha még nincsenek gyerekek, akkor csak a házaspár. Előveszik a kis listájukat és megtárgyalják az elmúlt héten történteket, majd kitérnek a jövő heti teendőikre és természetesen szó esik a megoldásra váró problémákról, illetve a családtagok érzelmi állapotáról. Ez a családi értekezlet. Ostobaságnak tűnik? Pedig megvan az a jó tulajdonsága, hogy képes megmenteni a kapcsolatot.

Jancee Dunn újságíró a „Hogyan nem fogod utálni a férjed, ha gyereketek született” című zseniális könyv szerzője. Jancee a saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal és megoldást kínál számukra, hogyan ne őrüljenek meg a házaspárok a gyerekvállalás után és, hogy ne az ellenséget, hanem a társat lássák egymásban. Az egyik módszer, ami az írónő és családjának segítségére volt, – akik ugyancsak megjárták a hadak útját – az a heti családi értekezlet.

Miből áll egy családi értekezlet?

Épp olyan, mint a szülői vagy a munkahelyi megbeszélés. Ki kell jelölni egy adott nap, adott óráját, méghozzá minden héten. A téma pedig természetesen nem más, mint a családi ügyek. Célszerű megvitatni az elmúlt hét eseményeit. Ki kell emelni azokat a részeket, amelyekkel elégedetlenek voltunk vagy rossz érzést hagyott bennünk.

Ám nemcsak az elégedetlenségeket kell hangoztatni, hanem a sikereket is! 

A következő napirendi pont: megtárgyalni, mi vár rájuk a jövő héten. Ki menjen a gyerekért az iskolába vagy ki vigye el az edzésre. Ha pedig még csecsemő, mik lesznek a heti feladatok, apu mivel járulhat ahhoz, hogy valamivel jobban tehermentesítse anyukát. Ezáltal felépül egy komplett beosztás, ami nagy segítség lesz mindkét szülőnek. Továbbá minden, a gyerekekkel kapcsolatos problémát vagy aggodalmat itt lehet megvitatni.

Az értekezlet terápia is

Nemcsak a logisztikai kérdéseket, meg a heti feladatokat ajánlatos megbeszélni. Az értekezlet keretein belül hangot kell adni az érzelmeknek, legalábbis ennél jobb alkalom nem is nyílhatna arra, hogy őszintén és higgadtan beszélgessenek a szülők. 

Érdemes mélységbe menően megvitatni ki és hogy érzi magát, illetve ha valaki megszeretne osztani valamit a párjával, akkor tegye meg.

Remek lehetőség, hogy anyuja bevallja, mennyire kiégettnek érzi magát, apuka viszont elhanyagoltnak, ugyanis csak egy segíthetnek egymáson.

Azon kívül, hogy feltárják egymás előtt az érzéseiket, a cél természetesen az, hogy a következő héten már lépéseket tegyenek a másik fél irányába. Így nem esnek abba a hibába, hogy csak beszélnek a problémáról, de nem történik változás.

Juan Pablo Serrano Arenas/pexels.com

Miért kellene erre időt szánni?

Mert akik nem teszik, azok idővel szét fognak esni, vagy a feszültség felőrli az életüket. A gyereknevelés felelősséggel és egy halom feladattal jár vagyis mindkét szülőnek ki kell vennie belőle a részét. Ahogy a házasság is kemény munka, amihez szintén két ember kell.

Ezek a beszélgetések segítenek feltárni a sérelmeket, megelőzni a problémákat és harmonikusabbá teheti a kapcsolatot. De csak akkor, ha a párok igazán képesek őszintén beszélni egymással. 

Másrészt megvan az az előnye, hogy sokkal nyugodtabbak és összeszedettebb vagyunk. Például, ha hét közben zavart, hogy a férjed két méregdrága ajándékot vett minden ok nélkül a gyereknek, jobb, ha nem azonnal kapod le őt a tíz körméről, hanem alaposan átgondolod az érveidet és higgadtan, megfontoltan tárod elé a hétvégén. Így nem egy hirtelen kirobbant vita keretei között, akár hangosan, egymást okolva fogtok erről eszmét cserélni, hanem érett módon kezelhetitek a problémát. Már ha lesz miről beszélni, hiszen arra is ráeszmélhet az ember, hogy csacsiság miatt akarta kiverni a balhét.

Összességében a családi értekezlet rendszert, biztonságot, harmóniát és érzelmi felüdülést nyújthat, akár az első néhány alkalom után.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást