7 hely Szlovéniában, amit látnod kell

7 hely Szlovéniában, amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 hely Szlovéniában, amit látnod kell

Ha kedved szottyan egy néhány napos kiránduláshoz – legyen szó városnézésről, hegyi sétáról, vagy akár tengerparti kikapcsolódásról –, Szlovénia ideális úti célt jelenthet számodra. Most bemutatunk néhány helyet, amit mindenképpen érdemes meglátogatnod „a szomszédban”!

Ljubljana

A nyelvtáncoltató nevű főváros egyedi példája a germán, a mediterrán és a szlovén kultúra keveredésének. Az óvárosban barokk, reneszánsz és szecessziós stílusú épületekkel is találkozhatsz, amelyek egy középkori kastélyt vesznek körül.
Érdemes átvágnod a festői Tivoli Parkon a Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum felé vezető úton, s megnézni az első világháborús emlékműveket is. Busszal egyszerűen, ráadásul olcsón odajuthatsz!

Bled

A Szlovénia északnyugati részén található, tündérmesébe illő város ikonikus temploma a Bledi-tó közepén lévő sziklaszigetecske tetején magasodik. Ez a panoráma garantáltan a memóriádba ég!
A kisváros régóta kedvelt úti célul szolgál a pihenni vágyóknak, bár a napfényes hegyi klíma és a meleg tavasz kifejezetten kedvez az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is, kitűnő lehetőséget kínálva a hegyi túrákra és a lovaglásra.

Kranjska Gora

Az olasz-osztrák-szlovén hármashatár közelében lévő síközpontban többféle, különböző nehézségű pálya áll rendelkezésre a téli sportok rajongóinak. Északról a Karavankák hegyvonulata, délről pedig a Júliai-Alpok gondoskodnak a hegyvidéki klímáról.
A hivatásos sízők évente megküzdenek itt a Vitranc Kupáért, akiket pedig hidegen hagy az efféle móka, kirándulhat a hegyekben, a Száva partján, vagy próbára teheti a szerencséjét a helyi kaszinóban.

Maribor

Ljubljana mellett ez a másik városnév, ami Szlovénia kapcsán sokaknak rögtön eszébe jut. Az ország második legnagyobb, illetve Alsó-Stájerország legnépesebb települése gazdasági és kulturális centrum is egyaránt, hiszen egyetemi város, illetve katolikus érseki székhely is egyben.
Neve eredetileg Marchburch, azaz határvár volt – tekintettel arra, hogy a német határvidék közelében helyezkedik el. A Dráva-parti óvárost tuti, hogy sohasem felejted el!

Portoroz

Neve azt jelenti: „rózsák kikötője”. Ebből már sejtheted, mire számíthatsz, ha ide érkezel. A délnyugat-szlovéniai városiasodott partvidék a legkedveltebb turistacélpontok egyike.
A hely vonzerejét természetesen a Földközi-tenger adriai beszögellésének közelsége adja – régészeti leletek alapján már a Római birodalmi időkben is közkedvelt nyaralóhelyéül szolgált az arisztokráciának.

Koper

Szlovénia legfontosabb kikötővárosa ugyancsak az Adriai-tenger partján fekszik. A város eredetileg egy szigeten állt, neve is a „Kecske-sziget” szókapcsolatból származik. Közel van Olaszországhoz: a VI. században ide menekültek a triesztiek a longobárdok támadása elől.
A történelem a későbbiekben is változatosságot tartogatott a hely számára, hiszen többek között tartozott az Osztrák Császársághoz, illetve az Olasz Királysághoz is. Modern kikötője, mely kereskedelmi központtá teszi, 1957 óta van meg.

Bohinj

Szlovénia egyik legismertebb üdülőhelye a Száva völgyét jelenti a Júliai-Alpokban. Érdekessége, hogy az itteni nyelvjárás eltér az összes többitől – persze, azért az „őslakosoknak” nincs szükségük tolmácsra, ha ki szeretnének mozdulni.
Sok híresség megfordul(t) itt, többek között Agatha Christie is szeretett az egyedülálló hangulatú környezetben kikapcsolódni. Te jártál már Szlovéniában? Melyik részén? Ha még nem, mit szeretnél a legjobban megnézni?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást