Háztartási és gasztronómiai csodaszer: az ecet

Háztartási és gasztronómiai csodaszer: az ecet

Címlap / Életmód / Egészség / Háztartási és gasztronómiai csodaszer: az ecet

Utánajártunk, hogy miben rejlik az ecet különleges tisztító és egészségügyi hatása, amit az emberiség már évezredek óta tapasztal.

Több ezer éves csodaszer

Ételeik ízesítésére és tartósítására, ivóvizük tisztítására és házuk takarítására használták.
Manapság főleg salátaöntetek készítésére, tartósításra, sószegény étrendben ízesítésre használjuk. 
Vizet és ecetsavat tartalmaz: a konyhai ecetben 5 gramm van deciliterenként. Kis mennyiségben az ecetsavval rokon, egyéb vegyületek is előfordulhatnak benne
Emellett hatékony, költségtakarékos és környezetbarát tisztítószer is, sokoldalúan használhatod a lakásban, az erkélyen és a kertben. Tisztán vagy hígítva, eltávolítja a szennyeződéseket, és távol tartja a rovarokat. 

Élesztőgombák

Az ecetet ecetsavból csinálják. Létrehozása tiszta, ellenőrzött körülmények között történik, hogy ne kerülhessen bele szennyeződés. 
Az élesztőgombák a cukorból alkoholt termelnek, amit a baktériumok ecetté alakítanak át. Kiváló tartósítószer, és korlátlan ideig eltartható. 
Vigyázat: az élesztő- és penészgombákra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki!

Alapanyagok

Az ecetek színét és illatát az határozza meg, hogy milyen alkohol adja az alapjukat. A hagyományos ecet 10 és 20 százalékos változatban kapható. Hígítva és édesítve nyári salátákhoz adják
Az ecetek készítéséhez általában fehérbort, vörösbort, almabort, sherry-t, malátát, Japánban és Kínában pedig rizsbort használnak
A különlegesen ízesített ecetek a fehér- vagy vörösborból előállított ecetek, amelyekbe fűszereket (pl. citromfüvet, fokhagymát, rozmaringot, tárkonyt, zöld borsot, chilit) vagy gyümölcsöt (pl. málnát) áztatnak

Ecetfajták

A borecet alapja a bor, létezik belőle fehér és vörös is. A legjobb borecetek legalább egy-két évig tölgyhordókban érnek. Nemcsak borból, de pezsgőből is készül ecet. Ez egy drága ecetkülönlegesség, csillogó és különleges ízű folyadék. 
A fűszeres ecetek közül a fokhagymás változat a legkedveltebb. Te is készíthetsz ilyet. Jó minőségű borecet kell hozzá, ebbe kell beletenni a fokhagymát, és 2-3 hétig érlelni, amíg az aromák kioldódnak, és elkeverednek az ecettel. 

Különleges ecetek

Az összes ecet közül a modenai balzsamecet a legdrágább. Vörösborból készül, különleges aromájú, sötétbarna színű. A 15-50 éves eceteket palackozás előtt legalább 10 évig fahordókban érlelik
A rizsecetet a japán és a kínai konyha használja, a szusinak is egyik adaléka. Erjedt rizsből készül, savtartalma csak 3-5 százalékos. Íze lágyabb és selymesebb, mint a hagyományos eceteké. Pácokhoz, szószokhoz is adják.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást