Egészség / Életmód

7 házi praktika a torokfájás enyhítésére

7 házi praktika a torokfájás enyhítésére

Akár gyógyszeres kezelés alatt állsz a torokfájásod miatt, akár csak most jelentkezett, és bízol benne, hogy megúszod egy két-háromnapos otthoni kúrával, mindenképpen jól jön neked néhány tanács, amellyel csillapíthatod a panaszt.

Inhalálás

A vírus vagy baktérium miatti torokproblémák azért rendkívül fájdalmasak, mert felborítják a kényes terület hámrétegének egyensúlyát. Ha köhögsz is, még rosszabb a helyzet, mivel további irritáció éri a szöveteket. Az elvesztett nedvességtartalom pótlásával azonnal nyugtathatod a torkod!
Teríts egy törölközőt a fejedre, és hajolj vízgőz fölé! Naponta maximum ötször tíz percig alkalmazd a módszert. Kamilla-főzettel fokozhatod a hatást.

Meleg borogatás

A nyakra és mellkasra helyezett melegítőpárna vagy meleg vizes palack azonnal enyhítheti a fájdalmat, de ideiglenes megoldásnak a forró vízbe áztatott törölköző is megteszi.
Amennyiben fájdalmasra duzzadt nyirokcsomókkal is küzdesz, különösen jól eshet ez a módszer. Illóolajjal kombinálva még jobban pihentet a borogatás.

Csillapító kaják

Ha szereted a fagyit, a torokfájás az egyik legjobb indok, hogy egyél egy kicsit. A hideg lehűti a gyulladt területet, azonnal enyhítve a panaszt – ráadásul jobb kedvre is derít!
A tejes turmixok, a zselés állagú ételek és a meleg (nem forró) leves ugyancsak kellemes érzést nyújtanak. Ügyelj rá, hogy amíg gyengélkedsz, kerüld a ropogós, fűszeres vagy csípős dolgokat!

Folyadékpótlás

A láz és a fájdalmas nyelés kombinációja könnyen kimerítheti a víztartalékaidat, ami megnehezíti a kórokozókkal vívott harcot.
A víz, a természetes gyömbérből készített főzet és bármilyen meleg tea tökéletes a folyadékpótlásra. A citrus tartalmú italokat azonban kerüld, mert savtartalmuk tovább irritálhatja a torkod!

Fájdalomcsillapító

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók – például az ibuprofén hatóanyagúak – ideiglenesen enyhítik a bajt. A szedésüket azonban semmiképpen se vidd túlzásba!
A gyerekeknek és a tinédzsereknek ajánlatos elkerülni az aszpirint, mert rendszeres szedése a ritka, de veszélyes Reye-szindróma kialakulásával hozható összefüggésbe.

Torokcukorka

A reklámokból számos olyan kellemes ízű cukorkát ismerhetsz, ami azt ígéri, megszünteti a torokfájást.
A gyulladáscsökkentő összetevővel gazdagított darabok tényleg tesznek az egészséged helyreállításáért, ám vedd figyelembe, hogy többségük csak akkor tudja kifejteni a fertőtlenítő hatást, ha a fogyasztás után 1-2 órán át kerülöd az evést és az ivást.

Orrcsepp

Nem érzed az illatokat, feszül az arcod és folyton köhögnöd kell, mert a váladék visszacsorog a torkodba? Ez bizony nem túl kellemes, de orrspray vagy – csepp használatával megszüntetheted. Ügyelj rá azonban, hogy a hetekig tartó használat semmiképpen sem ajánlott, illetve bizonyos gyógyszerekkel nem szabad egyidejűleg alkalmazni őket. A legjobb, ha megkérdezed az orvosod a témában!
Amennyiben három nap múltán sem enyhül a torokfájás, esetleg nagyon gyakran előjön, muszáj beszélned a doktorral! Nemcsak vírus vagy baktérium lehet ugyanis az oka, hanem például a gyomorsav állandó visszaáramlásával összefüggő reflux betegség is, tehát kivizsgálásra van szükség.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást