A házassági halálhónapok – Statisztikailag kimutatható

A házassági halálhónapok – Statisztikailag kimutatható

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A házassági halálhónapok – Statisztikailag kimutatható

Statisztikailag kimutatható, hogy az év bizonyos szakaszaiban megnő a válások száma. Bár az ember leginkább a karácsonyi időszakra gondolna, ha erről a témáról van szó (két hétig folyamatosan együtt, az ajándékvásárlási láztól megőrülve…), de valójában a decembernek semmi köze a dologhoz: a március és az augusztus a hunyó.

Válókedvű március és szakítós augusztus

Általában a tavaszt a szerelemmel azonosítjuk – a fák rügyezni kezdenek, előbújunk a téli álmunkból, a napfény és a melegedő idő hatására pedig még dopamin is felszabadul a szervezetünkben, ami aztán tényleg boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz minket.

A valóság azonban az, hogy a szerelmes hangulat mellett rengeteg házaspárnak ekkor jön meg a válókedve is – egy washingtoni kutatás szerint ugyanis statisztikailag a legtöbb válás márciusban és augusztusban történik. Ez igazán furcsa, ha arra gondolunk, hogy a márciusi tavaszi boldogság után augusztusban sem szoktunk túlságosan szomorúak lenni (Helló, nyaralás!), mégis, a számok nem hazudnak.

Mégsem az ünnepektől kell félni?

A Washingtoni Egyetem két kutatója, Julie Brines és Brian Serafini a városban 2001 és 2015 között történt válásokat vette górcső alá, és meglepő módon nem a karácsonyi vagy az őszi melankolikus időszakot, hanem a tavasz eleji és a nyár végi hónapokat találta a leginkább veszélyesnek a házasság szempontjából.

Bár furcsának tűnhet, mégis valószínűleg logikus – sok minden szól a március és az augusztus mellett, többek között az is, hogy a párok valószínűleg nem azonnal adják be a válópert, amint a sorsdöntő veszekedés megtörténik, hanem várnak vele még egy darabig, amíg elérkezettnek érzik a megfelelő pillanatot.

Miért éppen március?

Nézzük logikusan a helyzetet: ha házasságban élsz valakivel, pláne ha még gyerekeitek is vannak, nem adod be a válókeresetet rögtön karácsony előtt. Még akkor is vársz vele egy kicsit, ha a pasi már az agyadra megy – illik egy ünnepi időszakot még kibekkelni, mielőtt búcsút intetek egymásnak.

És persze ott van az új év is – ilyenkor mindenkit megszáll egy kicsit az újrakezdés szelleme, és könnyebben vágunk bele olyan dolgokba is, amikbe talán év közben nem volna bátorságunk. Valószínűleg sok párban ekkor születik meg a gondolat, hogy talán egymás nélkül kéne folytatni, és valahogy március körül jutnak el odáig, hogy ezt meg is valósítsák.

Mi a helyzet az augusztussal?

Augusztus: nyár, szerelem, szabadság, utazás, nem igaz? Nos, úgy tűnik, van, akinek kevésbé – a közös utazásokon ugyanis elég gyakran jön meg a válókedv, hiszen ilyenkor sokkal több konfliktushelyzet alakul ki, mint otthon, és mégiscsak egész nap egymás nyakán lógnak a felek. Ha gyerekek vannak, az augusztus sulikezdés szempontjából is „tökéletes” időszak a válásra: még épp elrendezhetik a piszkos munkát, mielőtt a kicsiket iskolába kell adni.

A szeptember pedig itt van a sarkon: az ősz sokakat melankolikussá tesz, ezért hajlamosabbak ilyenkor elgondolkozni a „hogyan tovább?” kérdésen. Ha pedig valami nem stimmel a kapcsolatban, erre a válasz gyakran az, hogy inkább egyedül, mint kettesben.

Forrás: bustle.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást