Az újrahasznosítás magyar hősei, akiket mindenképpen ismerned kell

Az újrahasznosítás magyar hősei, akiket mindenképpen ismerned kell

Címlap / Otthon / Dekor / Az újrahasznosítás magyar hősei, akiket mindenképpen ismerned kell

A tervezőszakma Oscar-díját nyerte el a magyar designer.

Bárszék, kanapé és kárpit PET-palackból, designbútorok növényi maradványokból vagy csempemáz vulkáni hamuból.  A jövő tervezői ma már nem csupán szép tárgyakat készítenek, céljuk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az ELLE Decoration legújabb számában designerek fenntartható alkotásaiban gyönyörködhetünk. Íme 3 hazai recyclinghős, akiknél az esztétika és ergonómia mellett kulcsfontosságú szempont az ökologikus gondolkodás. 

Kele Sára neve ismerősen csenghet a minimalista design kedvelői számára. Az általa alapított sarakele brand több nemzetközi elismerést is elnyert már egyedi bútoraival úgymint, például az Architizer díjat vagy a Good Design Awardot. Nem utolsósorban pedig a tervezőszakma Oscar-díját, a Red Dot Design Awardot is kiérdemelte Tangens bútorcsaládjával, amely PET-palackokból, szivacsdarálékból és újrafelhasznált rétegelt lemezlapokból készült.

ELLE Decoration

A Forms Design stúdió egyik alapítója, Horváth Máté PET-palackból készítette kanapészövetét. „A moduláris fotelnek egy méteréhez több száz műanyag flakont használtunk fel. Az innovatív technológiának hála már meglévő materiát gondoltam újra a természeti erőforrások kimerülésének elkerülése érdekében” – avatta be az ELLE Decorationt az alapanyag-felhasználásba Máté, aki a Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB inkubációs programjának támogatásával hozta létre a Match fantázianévre keresztelt ülőgarnitúrát.

ELLE Decoration

Újrahasznosított alapanyagokkal már nem csak egyedi design daraboknál találkozunk. Az Infinity szék megálmodója, Veres Adrienn iskolabútort készített kupakokból, flakonokból és hűtőalkatrészekből.

ELLE Decoration

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat kiérdemlő újragondolt iskolabútor a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően változatos, egyedi színekre is szabható.

Nemzetközi vizeken is számtalan lenyűgöző fenntartható matériába, innovatív megoldásba botlunk. A Dear Human stúdió papírhulladékból alkotott akusztikus falburkolatot, a Formafantasma és a Dzek márka együttműködéséből vulkáni hamuból készült csempekollekció született. Az Emeco bútorgyár és a Barber & Osgerby tervezőinek On & On névre keresztelt székkollekciója pedig amellett, hogy újrahasznosított PET-palackokból készült, később maga is újrafelhasználható.

ELLE Decoration

Még több érdekesség olvasható a fenntarthatóságról, a legújabb designdarabokról, valamint a tavaszi trendekről és a tárolásról a most megjelent ELLE Decoration magazinban.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!