Hatalmas különbségek vannak a nőstény és hím kutyusok közt, ugyanazon a fajon belül

Hatalmas különbségek vannak a nőstény és hím kutyusok közt, ugyanazon a fajon belül

Címlap / Életmód / Család / Hatalmas különbségek vannak a nőstény és hím kutyusok közt, ugyanazon a fajon belül

Amikor a nők és a férfiak személyiségéről beszélünk, sokszor mondjuk azt, hogy mi a Vénuszról érkeztünk, míg a pasik inkább a Marsról. De mi a helyzet a kutyákkal? Náluk már nem olyan gyakran beszélünk erről, pedig valójában hiába ugyanaz a fajta, mégis egészen más jelleme lehet egy nősténynek és egy hímnek.

Egyértelmű, hogy anatómiai szempontból egy lány és egy fiú kutya között számtalan különbség rejlik, akkor is, ha ugyanarról a fajtáról van szó. De nem csak ennyiben merülnek ki az eltérések: a személyiségüket illetően is felfedezhetsz különböző vonásokat.

Szakértők már észrevették, hogy a hím kutyusok általában sokkal dominánsabbak, jobban ragaszkodnak a saját területükhöz, és ezt nem szívesen osztják meg más ebekkel, egyéb állatokkal.

Könnyebb elterelni a figyelmüket, szemben például a lány kutyákkal, akik viszont lényegesen fókuszáltabbak tudnak lenni. De ugyanakkor a hímnemű kutyák sokkal játékosabbak, aktívabbak és függetlenebbek, azaz egyedül is jobban feltalálják magukat, ha épp dolgozni megy a gazdi. Ők általában egy kicsit kajlábbak, szórakozottabbak, de pont ezért imádnivalóak is.

Kép forrása: EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Érzelmesebbek és ragaszkodóak

A nőstény kutyákról szakértők már megállapították, hogy könnyebb őket betanítani, fogékonyabbak az újdonságokra, és a gazdájukkal is erőteljesebb kötődést képesek kialakítani. Ezért aztán a trénerek inkább lány kutyát ajánlanak azoknak, akik elsőgazdisok, de szintén őket javasolják az olyan családokba is, ahol a kisgyerek szeretne magának kutyát.

Érzelmes mivoltuk miatt viszont jellemző lehet, hogy ők általában jobban megkövetelik a figyelmet, és ha ezt nem kapják meg, az jobban meg is viseli őket.

Emiatt a nőstényeket alapjáraton sokkal érzékenyebbnek tartják, és megfigyelték már, hogy hajlamosabbak a hangulatingadozásokra is. Egyik pillanatban még jókedvűen ugrálnak, a következőben pedig mélabúsan fekszenek, noha alig telt el a kettő között egy perc.

Akárcsak az emberek esetében, úgy a kutyáknál is a lányok érnek hamarabb. Ez nem feltétlenül mentális értelemben állja meg a helyét. Érdemes megfigyelni, hogy amikor egyszerre több kiskutya születik, a nőstények gyorsabb tempóban növekednek, és hamarabb lépnek át felnőtt kutyakorba, mint a hímek. Persze egy idő után viszont ez megváltozik, hiszen fizikailag a fiú kutyák nagyobbak és erőteljesebbek, de ezt a fázist később érik el, mint a lányok.

Ivaros vagy sem?

Az ivartalanítás viszont kimondottan fontos a személyiségük szempontjából is. Sok kutya esetében ez segít abban, hogy nyugodtabbak legyenek, kevésbé váljanak dominánssá, és más állatokat is hajlandóbbak legyenek beengedni saját területükre.

Agresszívebb jellemű ebeknél ez nagy segítség lehet, de egyébként is fontos lépés, tekintve, hogy milyen sok gazdátlan kutya él a menhelyeken.

Persze a kérdés felmerül: minden nőstény kutya érzelmes és jól tanítható, és minden hím dominánsabb és kajlább? A válasz természetesen az, hogy nem. Nagyon nagy szerepet játszik egy kutya jellemének fejlődésében az, hogy milyen körülmények között nő fel. Ha már kölyökkora óta van otthona, megkapja a kellő figyelmet és tanítást, foglalkozol vele és szocializálod, rengeteget tudsz segíteni neki a személyisége kialakításában.

Ugyanez akkor is igaz, ha például állatmenhelyről fogadsz örökbe. Azt viszont fontos tudnod, hogy ilyenkor szükséges a kellő türelem, hiszen egy, már létező személyiséggel bíró kutyát megváltoztatni nem lehet egyik napról a másikra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást