Tech és kütyük / Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

Hasznos Facebook-praktikák, ha már eleged van a közösségi oldalból

Hasznos Facebook-praktikák, ha már eleged van a közösségi oldalból

Néha már kicsit úgy érzed, hogy túl sok(k) volt a Facebookból? A rengeteg felesleges reklámból, unalmas játékokból és még unalmasabb ismerősökből? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj pár hasznos, korlátozó lehetőséggel, ugyanis a törlésen túl is létezik megoldás!

Ideje takarítani

Amikor hazánkban is menthetetlenül beindult a Facebook, a többség minden alig ismert közszereplőt következni kezdett (akár zenei előadóról, akár játékról, akár weboldalról volt szó).

Ennek aztán az lett az eredménye, hogy ellepték az üzenőfalat a kéretlen reklámok, semmitmondó posztok, miközben az ismerősök egyre inkább háttérbe szorultak. Ha veled is ez a helyzet, akkor rá kell szánnod az időt a takarításra.

Amikor felbukkan az üzenőfalon egy számodra immár érdektelen oldal posztja, nyisd le a jobb sarkában található nyilat, majd válaszd a „Kevesebb ilyen bejegyzést szeretnék látni”, illetve a „Nem szeretném látni az oldal bejegyzéseit”. Előbbi esetén nyilván kevesebb posztot látsz majd, utóbbinál pedig a kedvelés megmarad, de a bejegyzéseknek búcsút inthetsz.

Leiratkozás az ismerősökről

Amennyiben egy kedvelt oldaltól szeretnél megszabadulni, úgy nyisd meg annak az adatlapját, majd állj a „Tetszik” gombra – miután lenyitottad, válaszd a „Mégsem tetszik” fület, és már el is távolítottad a kedvelt oldalak közül.

Az ismerősről való leiratkozás menete szintén hasonló. Nyisd meg az adott személy adatlapját, ahol máris láthatod a „Követed” rubrikát ugyanott, ahol az ismerősnek jelölés funkciót is találod.

Gördítsd le ezt a fület, és már véget is vethetsz a követésnek, nem fogsz tőle több infót látni. Ha egyszerűbb megoldásra vágysz, az adott személyről az üzenőfaladon is leiratkozhatsz.

Kattints bejegyzésének a jobb sarkában található nyílra, majd éppúgy, ahogy az oldalak esetében, válaszd ki a számodra szimpatikus funkciót.

Ismerősök korlátozása

Ezzel a praktikával elsősorban azt tudod korlátozni, hogy az adott személyek mennyit láthassanak a megosztásaidból.

Jól jön akkor, ha törölni, illetve tiltani nem szeretnél, de nem is örülnél annak, ha az exed és a haverjai az új barátodon csámcsognának.

A listákkal továbbá azt is beállíthatod, milyen sűrűséggel látnál az ismerősöktől bejegyzéseket. Keresd meg a főoldal bal oszlopában az „Ismerősök” részt, majd nyisd meg a legalsó tagot a felsorolásban: ez a „Korlátozott” csapat.

Minden személy, akit ehhez a listához hozzáadsz, csak azokat a megosztásokat látja, amiket nyilvánosra állítasz. Ugyanezt az illető adatlapján is megteheted: nyisd le az „Ismerős” fülecskét, majd válasz a „Hozzáadás listákhoz” funkciót, végül a „Korlátozott” gombra kattints.

Listák kezelése

Amint írtuk, a listákat nagyon könnyen testre szabhatod, a korábban említett módszerekkel az összes ismerősödet besorolhatod a megfelelő helyre.

A „Közeli ismerősök” listára azokat vedd fel, akiknek nem szeretnél lemaradni a megosztásairól, de ha nem tetszik a hasznos és automatikus funkció, te magad is készíthetsz saját listát.

Amennyiben ezt a listát a kedvencekhez adod (kattints a bal oszlopban található „Ismerősök” feliratra, majd az adott lista sorának végén a fogaskerékre: itt add hozzá a kedvencekhez), úgy a kedvelt ismerősöket közvetlenül az oszlop tetejéről elérheted.

Ha rákattintasz erre a listára, akkor kizárólag azoknak az embereknek a megosztásait böngészheted, akikre kíváncsi vagy, az üzenőfalat bátran figyelmen kívül hagyhatod.

Csoportok létrehozása

Bár a listák segítségével szabályozhatod a tartalmakat, ezek nélkül is testre szabhatod minden egyes bejegyzésnél, hogy az adott megosztásodat milyen ismerősök lássák.

A még egyszerűbb megosztási beállítások érdekében a családtagok számára akár csoportot is létrehozhatsz. (A listának előnye, hogy az ismerőseid nem fogják tudni, hova soroltad be őket, míg a csoportnál egyértelmű az elnevezés és a funkció, tehát ügyelj a névadásra.)

A baloldali oszlopban kattints a „Csoportok” feliratra, majd válaszd a „Csoport létrehozása” gombot. Válaszd a „Zárt”, vagy a „Titkos” rubrikát, és már hozzá is adhatod a kedvelt ismerősöket a csapathoz.

Ez a funkció sok egyéb mellett akkor praktikus, ha csak az adott ismerősökre tartozó infókat, képeket osztanátok meg, olyan témákat beszélnétek át, amik csak és kizárólag rátok vonatkoznak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást