A három mágikus E, amire mindenki vágyik a szoros kapcsolataiban

A három mágikus E, amire mindenki vágyik a szoros kapcsolataiban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A három mágikus E, amire mindenki vágyik a szoros kapcsolataiban

Mindannyian vágyunk rá, hogy legyenek olyan kapcsolataink, amelyek építenek minket, energiát és erőt adnak a mindennapokhoz.  Az erős kötelékeknek az az igazi értékük, hogy viszonylag kevés van belőlük, de annál fontosabbak számunkra. A szoros kapcsolatokban munka és odaadás van.  Ezekre a lelki vitaminokra van mindenkinek szüksége a bizalmas viszonyaiban.

Elfogadás

Az emberi lélek számára létfontosságú mentális vitamin az elfogadás. Te is biztosan arra vágysz, hogy olyannak fogadjanak el, amilyen vagy, ne egy idealizált énedet, hanem a valósat szeressék. 

Igazán őszinte csak azokkal tudsz lenni, akik apróbb vagy jelentősebb gesztusokkal jelzik feléd az elfogadást.

A kritikák, a gáncsoskodás sok rossz energiát hoz egy kapcsolatba. Egy jól működő párkapcsolatban és mély barátságban a kritikát is olyan módon lehet megfogalmazni, hogy ne bántásként, csipkelődésként, önértékelést romboló megjegyzésként hasson.

Figyelj te is arra, hogy miként fogalmazod meg az építő kritikádat a számodra fontos embernek. Gondolj mindig arra, hogy azok a mondatok, amiket kimondasz, rád hogyan hatnának.  Úgy kommunikálj a bizalmas viszonyaidban, hogy ne sértsd a másik önérzetét. 

Court Cook/unsplash.com

Elismerés

Egy jókor jó pillanatban megfogalmazott elismerő mondatod hatalmas löketet adhat a másiknak.  Mindig találhatunk olyasvalamit a szeretett személyben, amiért megdicsérhetjük. Ne fukarkodj a dicsérő szavakkal! Néha tényleg valósággal aranyat érnek. Például a párodtól elvárod, hogy kipakoljon a mosogatógépből és mikor megteszi, nem azt mondod, hogy „na végre” hanem kedvesen megköszönöd, hogy megtette. Hidd el, annyira csodálkozni fog, hogy talán legközelebb is iparkodik segíteni neked a házimunkában.  

Az elismerés a szülő-gyermek viszonyban is csodákat művelhet. A gyermekednek igyekezz minél többször elismerő szavakat mondani a tetteire, gondolataira, hogy érezze, támogatod, szereted őt.

Feladatok kijelölésekor és rendrakásra vagy tanulásra buzdításnál is remek, ha a gyermeked egyik jó tulajdonságát kiemeled, hogy érezze, ezt nagyon becsülöd benne. Például: „Tudom, hogy a sportban nagyon kitartó vagy, a matek házi megoldásával is próbálj az lenni.”

Nagy esély van rá, hogy buzgóbban áll majd neki a feladatnak, mintha csak dorgálnád, hogy már megint neki se kezdett a tanulásnak. 

Paige Cody/unsplash.com

Előlegezett bizalom

Bizalmat kiépíteni valakivel meglehetősen rizikós is tud lenni. Egy friss kapcsolatban épp ez az egyik legnehezebb és legpróbatételesebb dolog. Egy régóta tartó szerelmi viszonyban pedig kemény dolog megtartani és sajnos könnyű visszaélni is vele. A bizalom nagyon törékeny és épp ezért különleges érték.

Ha fenntartások nélkül képes vagy bízni valakiben, akkor neked sem illik visszaélni a feléd közvetített bizalommal. 

Legyenek olyan kapcsolataid, amiket nem árulsz el sosem! Egy igaz barátot kibeszélni nem illik, mert tartozol a másiknak azzal, hogy nem adod ki a titkait. Legyen belső tartásod, hogy bizonyos emberi kapcsolataidba ne fészkelje be magát az árulás. 

Az azonban teljességgel érthető, hogy ha valaki, aki nagyon előkelő helyet foglalt el a szívedben, megszegi a bizalom ki nem mondott szabályait, akkor elfordulsz az illetőtől. Jól válogasd meg, kiket engedsz a bizalmi körödbe.

Bruno Nascimento/unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást