A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Címlap / Életmód / Egészség / A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

Hogyan és kinek használhatók fogyásra az injekciók?

Az Ozempic injekciót alapvetően azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, és a megfelelő étrend, valamint a rendszeres mozgás mellett sem indult el náluk a fogyás. Az injekció szemaglutin nevű hatóanyaga van hatással a vércukorszintre, de ez az anyag nem inzulin. A vércukor értéke pedig meghatározza az inzulin felszabadulást a szervezetben és gátolja a glucagon elválasztást. Csökkenti az éhségérzetet, amelynek hatására a testsúly csökken. A gyógyszer előnye, hogy az étkezés utáni vércukorszintre hat, így mellette nincs hipoglikémia.

Nagyon fontos azonban, hogy sem 1-es típusú cukorbetegeknek, sem egészséges személyeknek nem szabad alkalmazni az injekciót, elsősorban a lehetséges mellékhatások miatt. Ez elsősorban az émelygés, hasmenés, az alacsony vércukorszint miatti szédülés lehet, ha más gyógyszerrel együtt alkalmazzák, de előfordulhat szapora pulzus, helyi tünetek, az ízérzékelés megváltozása. Ritkábban hasnyálmirigy gyulladás, és elvétve súlyos allergiás reakciót válthat ki.

Ezen kívül érdemes elgondolkozni a morális hatásokon is, hiszen a fogyókúrás célból felvásárolt injekciókból végül a valódi cukorbetegeknek nem jutott a kívánt mennyiség, Hangsúlyozni kell azt is, hogy még az Ozempic sem csodaszer: a kutatások szerint legfeljebb 15%-os testsúlycsökkenés érhető el a használatával, így a valódi életmódváltást nem helyettesíti.

CR/istockphoto.com

Már hamisítják is az Ozempicet

A legújabb fejlemények szerint már hamisítják is az Ozempic injekciót. Az Európai Gyógyszerügynökség arra figyelmeztetett, hogy ezeket a hamis injekciókat minden bizonnyal nem gyógyszertárakból adták ki, más úton kerülhettek a felhasználókhoz. A vásárlók arra figyelhetnek fel, hogy a hamis termékek eltérnek az eredetitől mind színükben, mind a márkajelzés hiányában. Az első hamisított csomagokat azért tudták elkapni Németországban, mert olyan sorozatszámokkal voltak megjelölve, amelyeket eredetileg inaktívnak szántak. A gyártó dán Novo Nordisk gyógyszergyár és a hatóságok arra kérik a terméket megvásárlókat, ellenőrizzék az eredeti Ozempic injekció leírásában, hogyan is kell kinéznie egy valódi terméknek és csak legális gyógyszertárakban vásároljanak.

Ez azért is fontos, mert bár Magyarországon egyelőre még nem találtak hamisítványt, Ausztriában már kórházba került néhány személy emiatt, ugyanis a vércukorszintjük lezuhant és hipoglikémiás állapotba kerültek, valamint más mellékhatások is jelentkeztek náluk. Az osztrák hatóságok vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

Cukorbetegek is fogyhatnak!

– A túlsúlyos cukorbetegeknek a fogyás valóban elengedhetetlen az állapotuk javítása érdekében, és ehhez több fronton kell „támadni” – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. – A diabétesz elsődleges kezelése az életmód terápia, amely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres fizikai aktivitást foglal magában, és kialakításában a diabetológus mellett sokat segíthet az életmód orvos. Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van, kizárólag orvosi utasításra és az előírásokat betartva. Ha a cukorbeteg páciens betartja a szükséges kezelést, a mozgást és az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója is.

Forrás: Cukorbetegközpont

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!