Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Lehet, hogy téged is érint

Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Lehet, hogy téged is érint

Címlap / Életmód / Egészség / Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Lehet, hogy téged is érint

A nyugtalan láb szindrómáról talán már hallottál, amely kellemetlen végtagi érzetekkel akadályoz a pihentető alvásban. Nos, ennek más testtájra kiterjedő változata is létezik, amely bizsergő, égő vagy viszkető tapasztalattal jár a Medscape című szakfolyóirat összefoglalója szerint.

Idegrendszeri okok

A Medscape-ben egyszerűen „a nemi szervek és a medencetájék nyugtalanságaként” definiálják a problémát, amelyet először „állandó szexuális izgalom szindróma” néven rögzítettek először még 2001-ben.

A szakértők akkor még azt hitték, hogy szexuális okok állnak a hátterében. Azóta viszony nyilvánvalóvá vált, hogy a nemi életnek vajmi kevés köze van hozzá, sokkal inkább az idegrendszeri okból bekövetkező nyugtalan láb szindróma rokona. A felismerés azonban nem vezetett túl messzire, hiszen a probléma konkrét kiváltó tényezői továbbra is tisztázatlanok.

Kevés kutatás született eddig a témában, és a meglévők eredményeit sem lehet feltétlenül hitelesnek tekinteni.

A nőket jobban veszélyezteti

Noha a fokozott szexuális aktivitással járó kórképeket a társadalom hajlamos inkább a férfiakhoz társítani, a nyugtalan nemiszerv-szindróma a nők körében lényegesen gyakoribb.

A tünetek a közepestől a súlyosig terjedhetnek Sandra Leiblum professzor és kollégáinak kutatása szerint. Hátterében egyes gyógyszerek hatóanyagainak kölcsönhatását sejtik a pszichés, az ideg- és az érrendszeri tényezők mellett.

Feltételezések szerint a nők pedig a hormonális ciklusuk miatt fogékonyabbak a betegségre.

Ezek a tünetek

A páciensek általában nemiszerv környéki diszkomfortra panaszkodnak, ami égő, viszkető, bizsergő, lüktető érzetet, vagy éppen fájdalmat jelent.

Dr. Camila Henriques De Aquino a Medscape-re írt cikkében hozzátette, hogy a kellemetlenségek ülő vagy fekvő helyzetben még fokozottabban jelentkeznek, felállva és járkálás közben pedig jellemzően enyhülnek.

Éjszaka gyakrabban lehet rájuk számítani, mint nappal. A felsorolt sajátosságok egytől egyig igazak a nyugtalan láb szindrómára is.

A kezelés módjai

Mivel a kórképet még csak nemrégiben rögzítették, nem lehet általánosan elfogadott terápiás módszerről beszélni.

A nyugtalan láb szindrómához való hasonlóság miatt azonban a szakértők valószínűnek tartják, hogy ugyanaz a gyógyszeres kezelés segíthet, mint az arra panaszkodó betegeknek.

Olyan készítményekről van szó, melyek serkentik az agy dopamin-termelését, így például más ezzel kapcsolatos problémáknál, úgymint a Parkinson-kórnál is használják őket.

Ha felmerül a gyanú

Amennyiben az előbbiek alapján arra a következtetésre jutottál, hogy talán neked vagy egy ismerősödnek ilyen gondja van, mindenképpen forduljatok orvoshoz!

Érdemes több forrásból is utána olvasnod a témának, hiszen meggyőződhetsz róla: koránt sem egyedi esetről van szó. A legfontosabb, hogy ne szégyelld a tüneteket, és fogadd el, hogy más probléma jelei is lehetnek.

Mivel viszkető érzés esetén lényegesen nagyobb például a fertőzés esélye, az erre vonatkozó vizsgálatokat se utasítsd vissza – hiszen a betegség hangzatos nevénél sokkal fontosabb, hogy tényleg meggyógyulj végre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást