Életmód / Egészség

Hallottál már a nyugtalan nemiszerv-szindrómáról? Lehet, hogy téged is érint

A nyugtalan láb szindrómáról talán már hallottál, amely kellemetlen végtagi érzetekkel akadályoz a pihentető alvásban. Nos, ennek más testtájra kiterjedő változata is létezik, amely bizsergő, égő vagy viszkető tapasztalattal jár a Medscape című szakfolyóirat összefoglalója szerint.

Idegrendszeri okok

A Medscape-ben egyszerűen „a nemi szervek és a medencetájék nyugtalanságaként” definiálják a problémát, amelyet először „állandó szexuális izgalom szindróma” néven rögzítettek először még 2001-ben.

A szakértők akkor még azt hitték, hogy szexuális okok állnak a hátterében. Azóta viszony nyilvánvalóvá vált, hogy a nemi életnek vajmi kevés köze van hozzá, sokkal inkább az idegrendszeri okból bekövetkező nyugtalan láb szindróma rokona. A felismerés azonban nem vezetett túl messzire, hiszen a probléma konkrét kiváltó tényezői továbbra is tisztázatlanok.

Kevés kutatás született eddig a témában, és a meglévők eredményeit sem lehet feltétlenül hitelesnek tekinteni.

A nőket jobban veszélyezteti

Noha a fokozott szexuális aktivitással járó kórképeket a társadalom hajlamos inkább a férfiakhoz társítani, a nyugtalan nemiszerv-szindróma a nők körében lényegesen gyakoribb.

A tünetek a közepestől a súlyosig terjedhetnek Sandra Leiblum professzor és kollégáinak kutatása szerint. Hátterében egyes gyógyszerek hatóanyagainak kölcsönhatását sejtik a pszichés, az ideg- és az érrendszeri tényezők mellett.

Feltételezések szerint a nők pedig a hormonális ciklusuk miatt fogékonyabbak a betegségre.

Ezek a tünetek

A páciensek általában nemiszerv környéki diszkomfortra panaszkodnak, ami égő, viszkető, bizsergő, lüktető érzetet, vagy éppen fájdalmat jelent.

Dr. Camila Henriques De Aquino a Medscape-re írt cikkében hozzátette, hogy a kellemetlenségek ülő vagy fekvő helyzetben még fokozottabban jelentkeznek, felállva és járkálás közben pedig jellemzően enyhülnek.

Éjszaka gyakrabban lehet rájuk számítani, mint nappal. A felsorolt sajátosságok egytől egyig igazak a nyugtalan láb szindrómára is.

A kezelés módjai

Mivel a kórképet még csak nemrégiben rögzítették, nem lehet általánosan elfogadott terápiás módszerről beszélni.

A nyugtalan láb szindrómához való hasonlóság miatt azonban a szakértők valószínűnek tartják, hogy ugyanaz a gyógyszeres kezelés segíthet, mint az arra panaszkodó betegeknek.

Olyan készítményekről van szó, melyek serkentik az agy dopamin-termelését, így például más ezzel kapcsolatos problémáknál, úgymint a Parkinson-kórnál is használják őket.

Ha felmerül a gyanú

Amennyiben az előbbiek alapján arra a következtetésre jutottál, hogy talán neked vagy egy ismerősödnek ilyen gondja van, mindenképpen forduljatok orvoshoz!

Olvastad már?  Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Lehet, hogy mizofóniában szenvedsz

Érdemes több forrásból is utána olvasnod a témának, hiszen meggyőződhetsz róla: koránt sem egyedi esetről van szó. A legfontosabb, hogy ne szégyelld a tüneteket, és fogadd el, hogy más probléma jelei is lehetnek.

Mivel viszkető érzés esetén lényegesen nagyobb például a fertőzés esélye, az erre vonatkozó vizsgálatokat se utasítsd vissza – hiszen a betegség hangzatos nevénél sokkal fontosabb, hogy tényleg meggyógyulj végre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást