A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

Címlap / Életmód / Egészség / A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

A hagymaféléknek a néphiedelem is rengeteg pozitív hatást tulajdonít, mindenki hallotta már például a nagymamájától azt, hogy a fokhagyma jó az immunrendszer erősítésére, így ha nem akarsz megfázni, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Egy friss, Puerto Ricóban készített kutatás is alátámasztja a sok évszázados hagyományt, csak ezúttal nem a megfázással, hanem a mellrákkal kapcsolatban.

A Buffalói Egyetem kutatója Gauri Desai és kollégái a Puerto Ricói nőket választották a kutatásuk alapjául, két okból is. Az egyik az, hogy itt sokkal kisebb a mellrák kialakulásának gyakorisága, mint az Egyesült Államokban, a másik pedig az, hogy van egy olyan speciális fűszerük, amit sofritónak hívnak, és ami nagyrészt hagymából és fokhagymából áll. Az ebből készült szószt sokan fogyasztják a szigeten, mert nemzeti ételnek számít. 

A Nutrition and Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint Desai és csapata 314 olyan, 30 és 79 év közötti női beteg kórházi adatait vizsgálták át, akiket 2008 és 2014 között diagnosztizáltak.

Mellettük 346 kontrollbeteg adatait is megnézték, akiknek semmilyen rákos megbetegedésük nem volt sem korábban, sem a vizsgált időszakban, kivéve olyan bőrrákot, amely nem tartozik a melanomák közé. A résztvevőknek válaszolniuk kellett egy sor kérdésre a táplálkozásukkal kapcsolatban, részben arra is, hogy mennyi hagymát és fokhagymát fogyasztottak, illetve hogy milyen gyakran ettek a sofrito szószból.

Lila- és vöröshagyma
istockphoto

A szakértők ezután megvizsgálták az összefüggéseket a hagymafogyasztás és a mellrák előfordulása között, és korrigálták az eredményeket életkorra, családi kórképre, testtömegindexre és hasonlókra. 

A kutatóknak sikerült összefüggést felfedezniük a hagymák átlagos és gyakori fogyasztása és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Kiderült, hogy az, aki gyakran evett hagymaféléket, ezzel a szokásával lényegesen csökkentette a mellrák előfordulásának esélyét.

Már magában a sofrito fogyasztása is összefüggésbe hozható a daganatos betegség kisebb esélyével, akkor is, ha csak egy héten egyszer fogyasztották a hagymában bőséges szószt. Aki naponta többször is evett belőle, annak 67 százalékkal csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik soha nem esznek ilyen tradicionális hagymás ételt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Istvánné Szücs
    2022.11.09., 23:36

    Kisgyerekkoromtól ollyan szinten undorodom avöröshagymának, még a szagától, is hogy képes vagyok hányni

    Válasz

Írj egy hozzászólást