A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

Címlap / Életmód / Egészség / A mellráktól is megvédhet a nagyi által is mondogatott néphiedelem

A hagymaféléknek a néphiedelem is rengeteg pozitív hatást tulajdonít, mindenki hallotta már például a nagymamájától azt, hogy a fokhagyma jó az immunrendszer erősítésére, így ha nem akarsz megfázni, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Egy friss, Puerto Ricóban készített kutatás is alátámasztja a sok évszázados hagyományt, csak ezúttal nem a megfázással, hanem a mellrákkal kapcsolatban.

A Buffalói Egyetem kutatója Gauri Desai és kollégái a Puerto Ricói nőket választották a kutatásuk alapjául, két okból is. Az egyik az, hogy itt sokkal kisebb a mellrák kialakulásának gyakorisága, mint az Egyesült Államokban, a másik pedig az, hogy van egy olyan speciális fűszerük, amit sofritónak hívnak, és ami nagyrészt hagymából és fokhagymából áll. Az ebből készült szószt sokan fogyasztják a szigeten, mert nemzeti ételnek számít. 

A Nutrition and Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint Desai és csapata 314 olyan, 30 és 79 év közötti női beteg kórházi adatait vizsgálták át, akiket 2008 és 2014 között diagnosztizáltak. Mellettük 346 kontrollbeteg adatait is megnézték, akiknek semmilyen rákos megbetegedésük nem volt sem korábban, sem a vizsgált időszakban, kivéve olyan bőrrákot, amely nem tartozik a melanomák közé. A résztvevőknek válaszolniuk kellett egy sor kérdésre a táplálkozásukkal kapcsolatban, részben arra is, hogy mennyi hagymát és fokhagymát fogyasztottak, illetve hogy milyen gyakran ettek a sofrito szószból.

Lila- és vöröshagyma
istockphoto

A szakértők ezután megvizsgálták az összefüggéseket a hagymafogyasztás és a mellrák előfordulása között, és korrigálták az eredményeket életkorra, családi kórképre, testtömegindexre és hasonlókra. 

A kutatóknak sikerült összefüggést felfedezniük a hagymák átlagos és gyakori fogyasztása és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Kiderült, hogy az, aki gyakran evett hagymaféléket, ezzel a szokásával lényegesen csökkentette a mellrák előfordulásának esélyét.

Már magában a sofrito fogyasztása is összefüggésbe hozható a daganatos betegség kisebb esélyével, akkor is, ha csak egy héten egyszer fogyasztották a hagymában bőséges szószt. Aki naponta többször is evett belőle, annak 67 százalékkal csökkentette a mellrák kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik soha nem esznek ilyen tradicionális hagymás ételt.

A kutatás részben azért készült el, mert nagyon kevés tudományos kutatás foglalkozott eddig azzal, hogy miért ennyivel alacsonyabb a mellrák előfordulásának esélye Puerto Ricóban, mint az Egyesült Államokban. Bár az eredmények ígéretesek, nem tudják megmagyarázni a miérteket: az lehet, hogy a hagymafogyasztás összefüggésben van a mellrák kockázatának csökkenésével, de a folyamatokat mögötte nem értjük.

A szakértők azt sejtik, hogy a flavonolok és a hagymában és a fokhagymában gazdagon megtalálható kénvegyületek felelősek a rákellenes hatásokért.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy tudományos szempontból a kutatásban résztvevők száma igen alacsony volt, ezért meg kell majd ismételni hasonló kutatást nagyobb alanyszámmal. A kutatók azt is beismerik, hogy azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak fokhagymát, olyan kevesen voltak, hogy nem érdemes őket komoly kontrollcsoportként használni. Ezek azonban csak azt jelentik, hogy előfordulhat: a hagyma hatásai nem olyan drámaiak, mint gondolnánk, de attól még ugyanúgy kimutathatók.

Forrás: medicalnewstoday.com

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!