Korai stádiumban sikerrel gyógyítható! Miért fontos annyira a mellrákszűrés?

Korai stádiumban sikerrel gyógyítható! Miért fontos annyira a mellrákszűrés?

Címlap / Életmód / Egészség / Korai stádiumban sikerrel gyógyítható! Miért fontos annyira a mellrákszűrés?

A legtöbb orvosi vizsgálatnak már csak a gondolata is ijesztő, pedig nem lenne szabad emiatt húzni, halasztani az időpontkérést. A megelőzés legalább annyira fontos, mint a fennálló probléma megtalálása, és ez a daganatos megbetegedések, például a mellrák esetében különösen igaz. Ha megfelelő időben sikerül diagnosztizálni, gyógyítható a betegség, de ehhez elengedhetetlen a rendszeres mellrákszűrést komolyan venni! (X)

A nőket érintő daganatos megbetegedések közül az egyik leggyakoribb a mellrák, ami többek között azért is annyira veszélyes, mert korai stádiumban nem tapintható. Ne feledd, a megelőzés egy ilyen betegség esetében is lehetséges, sőt nagyon is sokat számít!

Az első, és egyben legfontosabb lépés a rendszeres önvizsgálat, amit havonta egyszer, a menstruáció utáni napokban, akár zuhanyzás előtt vagy után te magad is elvégezhetsz. Nem szabad kifogásokat keresned, szakíts időt magadra, hiszen bár a betegség az 50 év felettieknél jelentkezik leggyakrabban, sajnos egyre nagyobb számban érinti a fiatalabb korosztályt is.

Állj be a tükör elé, és ellenőrizd a melleid méretét, formáját, figyeld meg, nincs-e valamilyen látható változás rajtuk: ilyen lehet akár a méretek alakulása, viszkető gyulladás a mellbimbókon vagy a bőr megvastagodása.

Ezt követően a kezeiddel, enyhe nyomást gyakorolva, körkörös mozdulatokkal tapintsd végig a melleidet, figyelve arra, nincs-e valahol puha vagy kemény csomó.

grib_nick/depositphotos.com

A mammográfiás szűrés fontossága

Az önvizsgálat fontos, de nem elegendő! A mellrákot kizárni vagy felismerni legpontosabban orvosi vizsgálattal és műszeres diagnosztikával, azaz mammográfiával együttesen lehetséges. A korai szűréseknél az utóbbi módszer az, ami képes a betegségnek olyan tüneteit is megmutatni, amit egy kézi vizsgálat során nem lehetne észrevenni a daganat kisebb mérete vagy elhelyezkedése miatt. Éppen ezért fontos, hogy 40-45 éves kortól évente vagy kétévente ellátogassunk egy szűrővizsgálatra. A mammográfiás vizsgálatok biztosítják annak a lehetőségét, hogy a mellrákot még korai stádiumban észrevegyük, amikor nagy eséllyel gyógyítható a betegség.

A mammográfiás vizsgálatok sokakat félelemmel töltenek el, azt gondolják, maga a vizsgálat a mellek számára nagyon fájdalmas, de valójában ezt inkább „csak” kellemetlennek lehet nevezni, és alig pár percig tart. Hogy minimalizáld a fájdalmat, érdemes a menstruáció utáni időszakra kérni időpontot a szűrésre, mert akkor a legkevésbé érzékenyek a mellek.

Ha egy igazán alapos vizsgálatot szeretnél, az Affidea diagnosztikai szolgáltatóhoz érdemes bejelentkezned, ugyanis Magyarországon elsőként, náluk van lehetőséged mesterséges intelligenciával támogatott mammográfiai vizsgálatot is kérni.

A Transpara™ döntés- és diagnózistámogató szoftvere segít, hogy a felvételeken biztosan észrevegyék a szakértők a kisebb elváltozásokat, ami által még gyorsabb és pontosabb lesz a vizsgálat, arról nem is beszélve, hogy nem kell napokat várnod az eredményre, hiszen még aznap kézhez kapod a leleteidet. 

simplephoto/depositphotos.com

A megelőzés otthon kezdődik!

A megelőzésért az önvizsgálaton és a szűréseken való megjelenésen túl az egészséges életmód betartásával is tehetsz. A kiegyensúlyozatlan étrend, a kevés mozgás, az alkohol és dohányzás, valamint a hormonkezelések egyaránt növelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Már fiatalabb korban (de 40 éves kortól kezdve pedig különösen) oda kell figyelni arra, mit viszel be a szervezetedbe: a túlzásba vitt húsfogyasztás, a vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos ételek csak rontanak az egészségi állapotodon, ezért a kiegyensúlyozott étkezésre kell helyezni a hangsúlyt.

A napi mozgás szintén rengeteget számít, nem csak a mellrák, de egyéb betegségek kockázatának csökkentése érdekében is, és a káros szenvedélyekről való lemondás is hatalmas mértékben javít az egészségi állapoton. A melldaganat kialakulására való esély még a genetikai hajlam mellett is csökken, ha ezekre odafigyelünk!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!