Segíthet legyőzni a mellrákot ez az új japán találmány

Segíthet legyőzni a mellrákot ez az új japán találmány

Címlap / Hírek / Segíthet legyőzni a mellrákot ez az új japán találmány

2018-ban világszerte 2 millió új mellrákos beteget diagnosztizáltak a WHO adatai szerint, ezzel ez a ráktípus a nőket érintő leggyakoribb rákfajta. A rák nem váltogat, és kortól függetlenül bárkit érinthet, de tény, hogy az életkor tényezőnek számít a rizikófaktorok között. Minél idősebb valaki, jellemzően annál nagyobb az esélye a megbetegedésre. Mivel az átlagos várható élettartam a fejlett országokban egyre nő, sok betegség is egyre több embert érint.

A gyógyulási arány ugyanakkor számos betegség esetében – így a mellrákéban is – jelentősen javult az elmúlt évtizedekben, a szűrővizsgálatoknak azonban vitathatatlan szerepe van ebben. A mellrák hagyományos szűrése azonban nem minden nő számára megfelelő. Sokaknak kellemetlenséget vagy fájdalmat okoz, ami miatt sokan halogatják az életmentő vizsgálatot. Egy japán startup azon dolgozik, hogy kifejlesszen egy új módszert, amivel a vizsgálat kevésbé kellemetlenné és mindenki számára elérhetővé tehető.

Az ultrahang lehet a megoldás

A Lily MedTech négy évvel ezelőtt indult útjára a Tokiói Egyetemen. A vállalkozás kifejlesztett egy új ultrahangos képalkotó rendszert az emlőrák kiszűrésére. Ez nemcsak kényelmesebb, mint a röntgenfelvételekkel végzett hagyományos mammogram, hanem pontosabb lehet a fiatal nők és a sűrű emlőszövettel rendelkező nők esetében. A sűrűbb szövetek között ugyanis egyrészt nagyobb a rák kialakulásának kockázata, másrészt ezekben az esetekben a szűrés is komplexebb feladat – írja a Forbes magazin.

A Lily MedTech ultrahangrendszere egy ágyhoz hasonló szkennerből áll, amelyen a páciensek arccal lefelé fekszenek. A melleket az ágy felületén egy részben meleg vízzel megtöltött mélyedésbe helyezik. A mélyedés belsejében gyűrű alakú ultrahangos átalakítók mozognak felfelé és lefelé anélkül, hogy a melleket érintenék. Az átalakítók ultrahanghullámokat küldnek a szövetekbe, és az általuk előállított adatok felhasználásával nagy felbontású, 3D-s leolvasást hajtanak végre.

„A mammográfiával fennáll a sugárterhelés, valamint a nyomás és a fájdalom veszélye. Ugyanez nem igaz az ultrahangra, amely olyan dolgokat is felismerhet, amelyeket a mammográfia nem képes ”

– mondja a Lily MedTech műszaki vezetője és az Azuma Takashi társalapítója.

Szerinte a mellrák gyógyítható a korai felismeréssel, de még mindig sok nő van, aki különféle okok miatt nem jár szűrővizsgálatokra, ideértve a pszichológiai problémákat vagy éppen a fájdalmat. Ezeket az akadályokat akarják csökkenteni, és egyben javítani a szűrés pontosságát.

Az ultrahangos szűrés alapja egyébként nem újdonság – a Mayo Clinic kutatója, James Greenleaf évtizedekkel ezelőtt javasolta már. Sajnos a közelmúltig a széles körben elérhető számítógépes rendszerek nem tudták kezelni a nagy mennyiségű adatot. Időközben a tudósok az ultrahang, mint a mammográfiátkiegészítő képalkotó technológia hatékonyságát is vizsgálták.  Egy 2016-os Lancet-tanulmányban a kutatók mintegy 73 000 nőt vizsgáltak meg önmagában mammográfiával vagy ultrahanggal és mammográfiával. Megállapították, hogy ez utóbbi növeli a rák korai kimutatásának sikerességét.

Személyes motiváció

A Forbesnek nyilatkozó Azuma Shiho, a Lily MedTech társalapítója és Azuma Takashi felesége elmondta, hogy az orvoslás és különösen a rákkutatás felé személyes indíttatásból fordult. Édesanyja 46 évesen hunyt el agydaganatban, amikor Azuma még csak középiskolás volt. Ugyan a betegséget akkor nem tudták legyőzni, a házaspár most személyes küldetésének érzi, hogy annyi beteg felépülését segítse, amennyit csak lehet, ezzel minél több családot kíméljenek meg attól a veszteségtől, amit Shihonak kellett átélnie.

Melyik vizsgálat javasolt a számodra?

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nők számára két évente javasolt az emlőrák szűrése, de természetesen egyedi tényezők vagy panaszok esetén erre akár korábbi életkorban, vagy sűrűbben, esetleg soron kívül is sor kerülhet. Mivel fiatalabb korban az emlőszövetek sűrűsége nagyobb, a Budai Egészségközpont sajtóközleménye szerint ilyenkor az ultrahangos vizsgálat hozhat megnyugtató eredményt. 35 éves kor felett pedig az ultrahang és a mammográfia alkotta képek összevetése értékelhető. Ha panaszaid vannak, csomót tapintasz valahol vagy szokatlan váladékozást tapasztalsz, mindenképpen azonnal keresd fel a nőgyógyászodat, aki segíteni fog eldönteni, mi a számodra megfelelő szűrővizsgálat.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!