Ne hagyd ki, ezért érdemes Velencébe látogatnod

Ne hagyd ki, ezért érdemes Velencébe látogatnod

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ne hagyd ki, ezért érdemes Velencébe látogatnod

Kétszer az életben mindenkinek el kellene látogatnia Velencébe: egyszer tavasszal vagy ősszel, egyszer pedig a karnevál idején. (Nyáron nem érdemes menni, mert ilyenkor a legnagyobb a tömeg és a forróság.)

Karnevál Velencében

A karnevál hazája Olaszország. A szó a „carne levare” kifejezésből keletkezett, amelynek jelentése: a „hús elhagyása”. A farsangot követő böjtöt nagy lakomák, hangos parádék és látványos esküvők előzik meg. Ugyanakkor a farsang a természet újjászületésének, a tavasz közelségének ünnepe is. Az ókortól kezdve voltak Olaszországban álarcos felvonulások és mulatságok tél vége felé, és a jelmezt viselőket szekerek vitték végig a városon. A gazdagok farsangkor állítólag rabszolgáikat, cselédeiket felmentették, és asztalukhoz ültették.
Velence a 18. században nyerte el a „karneválok városa” címet. Akkoriban már mindenfelől özönlöttek ide a nemesek, hogy egy jót mulassanak a cifra tereken, utcákon, kaszinókban, báltermekben és színházakban. Állítólag több híres ember ellátogatott már ide inkognitóban, köztük Ferenc József is.

Turistalátványosság

A velencei karneválnak több száz éves hagyománya van. A város polgárainak és néhány szervezetének kezdeményezésére lett 1979-ben turistalátványosság. Azóta a világ minden részéből több ezren utaznak ide minden évben, hogy megnézzék a színpompás kosztümös kavalkádot. Fényes bálok és duhaj ünnepségek váltják egymást.
A város központi helye, mint mindig, ilyenkor is a Szent Márk tér. Hamvazószerda előtt tíz nappal hagyományosan az angyalrepüléssel kezdődik el a karnevál. Egy „angyal” felemelkedik a harangtoronyról a Szent Márk tér fölé. A karnevál ideje alatt mindenütt jelmezes, maszkos alakok sétálnak. A város több pontján színpadokon művészi bemutatókat tartanak.

A maszkok

A maszkok óvják a vendégek inkognitóját. Akinek arcát maszk rejti, a felismerhetetlenség miatt szabadabb teret engedhet fantáziájának és vállalkozó kedvének. Velencében sok minden megtörtént már ilyen leplezett módon a karnevál történetében: lányszöktetések, késelések, férfiak és nők mentek be édeskettesben titkos helyekre.
A híres velencei maszkokat nemcsak a karnevál napjaiban, hanem egész évben lehet vásárolni az utcai ajándékárusoknál és az üzletekben. A maszkos, jelmezes emberek szívesen fényképezkednek idegenekkel, örömmel veszik, ha a turisták leszólítják őket. Vannak, akik cserébe fizetséget kérnek, de ezt könnyű észrevenni, mert a körülmények előre árulkodnak erről.

Karneváli nyüzsgés

Az egész városban nagy a tömeg. Az éttermek és a közlekedési eszközök (vaporettók, hajók) is zsúfoltak. Legtöbben a Szent Márk tér felé tartanak, ezért a kisebb tereken és hidakon gyakori a gyalogos torlódás. Mindenki viccelődik és ugratja egymást, hangos nevetés hallatszik, olyan a hangulat, mint szilveszterkor. A karneváli viselkedésre évszázadok óta a felszabadultság jellemző, ekkortájt a hatóságok olyasmit is megbocsátottak, amiért az év többi részében büntetés járt volna.
Volt olyan év, amikor a féktelen mulatozást mégis szabályozni kellett. Például rendeletbe foglalták, hogy jelmezben nem szabad templomot és kaszinót látogatni, és a fegyverviselést is betiltották. Ma már csak a zsebtolvajok jelenthetnek veszélyt: bár Velencében kitűnően szervezett a közbiztonság, érdemes a táskánkon tartanunk a kezünket.

Látványosságok

Aki a karneválon kívül más idegenforgalmi látványosságok iránt is érdeklődik, bőven adódik erre is lehetősége. A Canale Grande lenyűgöző, mint mindig. Gondolák és vaporettók ringatóznak az Adria csillogó vízén. A Szent Márk téren levő Dózse palota előtt érdemes beállni a sorba és megvárni a bejutást, mert odabent megtekinthető a régi börtön, ahol Casanova is raboskodott, és az ablakokból pazar kilátás nyílik a lagúnára, amellyel egykor a rabok vigasztalódhattak.
A látogató végigmehet a Sóhajok hídján át vezető útvonalon is, és beleélheti magát a kivégzés előtt álló elítéltek helyzetébe. Érdemes felszállni a környező szigetek felé tartó hajókra is, és megnézni valamelyik muránói üvegmúzeumot vagy buránói csipkeműhelyt. Olyan hajót kell keresni, amelyik mindkét helyen megáll.
A velencei szállást célszerű 2-3 hónappal hamarabb lefoglalni, mert gyakori, hogy januárban és februárban már 10 km-es körzetben sem lehet alvóhelyet találni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!