A konyhád vagy a kerted bizonyára tartogat grillezési lehetőséget. Abban viszont koránt sem vagyunk biztosak, hogy a húsfélék és a zöldségek mellett a gyümölcsöket is kóstoltad már így elkészítve…
Miért jó?
„Az ellentétek vonzzák egymást” – magyarázzák az amerikai séfek, akik útjára indították a grillezett gyümölcsök iránti őrületet.
„Amikor a vasrácsok és a tűz találkoznak a természet adta legszebb gyümölcsökkel, valami hihetetlen van születőben” – véli egyikük.
Az enyhén füstös íz elérése ráadásul nagyon egyszerű: percek alatt elkészítheted a következő finomságokat!
Görögdinnye
Kevés embernek jut eszébe a görögdinnye grillezése, pedig ez a gyümölcs az egyik legalkalmasabb erre az elkészítési módra. A héját tetszés szerint rajta hagyhatod.
A lényeg, hogy sütés során légy résen, mert a magas víztartalom miatt „köpködést” tapasztalhatsz. Rukkolával és balzsamecettel a legfinomabb.
Barack
Puha húsa megkívánja, hogy grillezés közben hagyd rajta a héját, és csak utána távolítsd el, ha akarod.
Kevés tökéletesebb nyári desszert létezik a grillezett barackkal tálalt fagylaltnál, de passzol csirkéhez és sertéshúshoz is. Barátja a vöröshagyma és a csípős paprika.
Alma
Ha ettél már sült almát, fölösleges magyaráznunk, milyen csodát művel a magas hőmérséklet az amúgy is zamatos gyümölccsel.
A grillezéstől még finomabb lesz, mert a benne lévő fruktóz olyan kémiai változáson megy keresztül, ami még édesebb ízt eredményez.
Eper
A mézédes eperízt tökéletesen kiegészíti a grillen kapott enyhén füstös aroma.
Te leszel a grillparti sztárja, ha a következő nálad rendezett összejövetelen kihelyezel egy tál epret néhány nyárs kíséretében, és hagyod, hogy a vendégek maguk készítsék el a desszertet, s csodálkozzanak rá az élményre.
Kókuszdió
Amennyiben egzotikus élményre hajtasz, vegyél egy-két kókuszdiót, vágd félbe őket, és fehér oldalukkal lefelé helyezd őket a grillre!
Addig kell sütni, amíg a húsuk aranybarna nem lesz. Ezután óvatosan kapard ki a finomságot a héjából. Csokiöntettel is tálalhatod.
Füge
A trópusi ízeknél maradva kipróbálhatod a grillezett fügét is, ami kiválóan passzol fagylalthoz és sonkával készült ételekhez is.
Válassz olyan példányokat e célra, amelyek érettek, de még kemények! A túlérettek nem őrzik meg a formájukat, ha nagy hőhatásnak teszed ki őket.
Körte
Bár az almával rokon gyümölcsről van szó, a körtét külön lapon kell említenünk, hiszen édes lédús gyümölcs, amelyre füstös karamelles réteg kerül grillezés során. A körték két szélét vágjuk le hosszában, hogy csak a középső, lapos, csutkás réteg maradjon, majd ennek mindkét oldalát grillezzük meg.
Ideális köret szárnyas ételek mellé friss salátaágyra téve, de vanília fagylalttal és fahéjas fűszerezéssel desszertnek is kiváló.
A grillezés titka gyakorlatilag ugyanaz, mint az összes többi ételkészítési módé: bátraké a szerencse! Néha érdemes kilépni a komfortzónádból, és megtapasztalni valami merőben szokatlant, hogy bővítsd a repertoárod.