Napi egy adag csodát tesz: a 6 legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

Napi egy adag csodát tesz: a 6 legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Napi egy adag csodát tesz: a 6 legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszer

Ha sérülés ér minket, vagy megbetegszünk, a testünk fehérvérsejteket küld a területre, hogy a károsodott részt meggyógyítsa. Mikor ez történik, a terület feldagad és gyulladás következik be. Viszont akkor is előfordulhat gyulladás, amikor nincs rá szükség, és csak Amerikában több mint 50 millió embert érint az ízületi gyulladás.

Ugyan sajnos konkrét gyógymód még nem létezik erre krónikus fájdalommal járó betegségre, azonban kutatások bizonyítják, hogy megfelelő étrenddel sokat javíthatunk állapotunkon. Az alábbi hat étel nemcsak egészséges, hanem határozottan gyulladáscsökkentő hatással is bír.

1. Olíva olaj

Az olíva olaj nemcsak azért egészséges, mert tele van antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal – melyek jót tesznek a szívnek – hanem gyulladáscsökkentő hatása is legendás.

Az amerikai Ízületi Gyulladás Alapítvány kutatói szerint ez az olajban található oleocanthal nevű anyagnak köszönhető, ami idegvédő és gyulladáscsökkentő hatással bír.

A szakemberek azt javasolják, hogy naponta két evőkanál extra szűz olíva olajat fogyasszunk, vagy salátaöntetként, vagy egyszerű sütő-hozzávalóként.

Fontos, hogy a legkevésbé feldolgozott, azaz extra szűz olajat használjunk, hiszen abban marad meg a legtöbb hasznos tápanyag.

2. Zöld tea

A zöld tea köztudottan egészséges, pozitív hatásairól ódákat zengenek.

Antioxidáns tartalma segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket és a rákos megbetegedéseket, de gyulladáscsökkentő hatása is jelentős.

Napi három-négy csésze zöld tea elfogyasztása nemcsak a begyulladt területek fájdalmát csökkenti, hanem magát az ízületet is gyógyítja. Ezen kívül magas a C-vitamin tartalma és remek immunerősítő is.

3. Dió és olajos magvak

Az egészséges zsírok mellett bizonyos magvak tele vannak ALA-val, azaz alfa linolénsavval, ami nem más, mint egy többszörösen telítetlen karbonsav.

Az omega 3 zsírsavak közé tartozik, amely a dietetikusok szerint hatékonyan csökkenti a szervezetben levő gyulladást.

Mivel a dióban és az olajos magvakban rengeteg a kalória, a szakemberek nyers, nem sózott állapotban ajánlják fogyasztásukat és hogy mindössze napi maximum két evőkanálnyit együnk belőle.

A pisztácia, a dió, a mogyoró, a len- és a chia mag mind egészséges és finom választás.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»