Az egyetemet végzett nők előbb szülnek gyereket, mint házasodnak

Az egyetemet végzett nők előbb szülnek gyereket, mint házasodnak

Címlap / Életmód / Család / Az egyetemet végzett nők előbb szülnek gyereket, mint házasodnak

Valahogy még mindig él bennünk az előítélet, miszerint egy nő vagy karriert épít, vagy családot alapít, a kettő együtt egyszerűen nem működhet. Ha mégis, akkor ott valami óriási segítség áll a háttérben. Az biztos, hogy teljes értékű nem lehet egy nő mindkét területen. Amellett, hogy nem is kell egy nőnek mindig, mindenhol kiemelkedően teljesítenie, a tanulmányok ezúttal is megcáfolták, hogy nincs igaza azoknak, akik szerint a dolgozó, tanult nők nem alapítanak családot.

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak beszámolója alapján a tanult nők nem maradnak le a karrierjükre kevésbé támaszkodó társaiktól. Sőt, nagyobb valószínűséggel vállalnak korábban gyermeket, minthogy összeházasodnának. Tehát a családalapítással addig sem szeretnének várni, amíg hivatalosan is kimondják a boldogító igent.

ArturVerkhovetskiy/depositphotos.com

De hogy lehet ez?

Andrew Cherlin, a JHU szociológusa szerint a „jelenleg harmincas éveiben járó, főiskolai végzettségű nők 18–27%-a nem házas a születéskor. Megfigyeléseink alapján a házasság fontossága, helye eltolódott az életesemények sorrendjében az egyetemet végzettek körében”.

A kutatócsoport három nagy felmérés által gyűjtött demográfiai adatokat összegzett a tanulmányában.

Az eredmények alapján magabiztosan kijelenthették, hogy a magasabb végzettséggel rendelkező nők nagyobb valószínűséggel szülnek házasság előtt, mint korábban bármikor. A legfeltűnőbb változás az egyetemi végzettségű nők körében, azaz a legmagasabban képzettek körében volt látható. 

Ezek az eredmények meglehetősen drasztikus elmozdulást mutatnak a korábbi trendektől. 1996-ban a 30 év feletti, főiskolai végzettségű nők mindössze 4%-ának született meg házasság előtt az első gyermeke. Most ez az arány 24,5%. 

Cherlin szerint „az Egyesült Államokban egyre több főiskolai végzettségű fiatal dönt úgy, hogy előbb vállal gyermeket, minthogy kimondja a boldogító igent. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a párok ne akarnának összeházasodni, hanem azt, hogy a gyermekáldás megelőzi az esküvőt, tehát megfordult a tendencia”.

Egyértelmű, hogy a felnőttek körében változás áll be a házasság szerepében, funkciójában, bár ez nem feltétlenül lesz negatív. Már csak azért sem, mert a tanulmány alapján az egyetemet végzett nők nagyobb valószínűséggel maradnak együtt ugyanazzal a partnerrel az első és a második gyermeküknél, mint a kevésbé iskolázott nők.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást