Megelőzhetők a gyerekkori alvásgondok? Rémálmok, alvajárás és felriadás

Megelőzhetők a gyerekkori alvásgondok? Rémálmok, alvajárás és felriadás

Címlap / Életmód / Család / Megelőzhetők a gyerekkori alvásgondok? Rémálmok, alvajárás és felriadás

Miért fontos, hogy a gyerekek eleget aludjanak? Mi okozza a rémálmokat, az alvajárást, hogyan kezeljük ezeket? Erről szól cikkünk.

Alvás és fejlődés

A gyerekek egészségében és fejlődésében meghatározó szerep jut a pihenés és az aktivitás közti egyensúlynak. A jó minőségű alvásnak úgyszólván létfontosságú jelentősége van abban, hogy a gyerek játszhasson és tanulhasson, hogy értelmes felnőtt lehessen belőle. Ha alváshiányban szenved, elveszti természetes energiáját és ingerlékeny, kedvetlen lesz. A gyerekeknek rengeteg energiájuk van, amit mozgással kell levezetniük, ezért fontos, hogy nappal jól elfáradjanak. Ehhez az kell, hogy éjjel eleget aludjanak. Az egészséges alvási szokásokat tanulni kell, hogy annyit aludjanak, amennyire szükségük van.

Alvás és ébrenlét

A csecsemők alvás-ébrenlét ritmusa az idősebb emberekéhez hasonlít. Homályosan érzékelik az időt, és sűrűbben ébrednek fel, ennivalót és babusgatást követelve. Ahogy nőnek, alvásmintázataik fokozatosan a felnőttekéhez válnak hasonlóvá. A súlyos alváshiány károsan hat a gyerekek fejlődésére. Az alvásigény azonban már gyerekkorban is eltérő: aki kevesebb alvással beéri, és emellett egészséges és kiegyensúlyozott, felnőttként sem fog sokat aludni.

Szeretet és megértés

A szülői türelem fontos tényező annak megítélésében, hogy jól alszik-e a gyerek vagy rosszul.Sok gyerek azért nem alszik annyit, amennyit a szülei megfelelőnek tartanak, mert testi, lelki problémával küzd, vagy nem fárad el eléggé, vagy nagyon érdekli valami, és ez ébren tartja. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a gyerekek a szokásosnál is több szeretetet és biztatást igényelnek, ezek kellenek alvásgondjaik megoldódásához. Komoly alvásproblémával érdemes terápiás segítséget kérni.

Lehetséges okok

A helytelen alvási szokások is okozhatnak problémát. Ha felfordulás, nyugtalanság van a gyerek körül, akkor nehezen alszik el, és szakaszos az alvása.

Biztonságra, türelmes fegyelemre, szeretetre és helyesen kialakult alvási szokásokra van szüksége. Sokféle oka lehet az éjszakai ébredésnek: éhség, hasfájás, fogzás, fázás, izzadás, félelem, óvodai vagy iskolai gondok, betegség.

Ezekhez a felnőttnek együttérzéssel kell viszonyulnia, hogy a gyermek lelke hamar megnyugodjon, és rendeződjön a probléma.

Alvajárás

Az alvajárás az éjszaka első harmadára esik, és a mélyalvás állapotában szokott bekövetkezni. Fiúknál gyakoribb, mint lányoknál. Zavar jön létre az alvás és az ébrenlét között, ezért az alvajárók elvégzik a megszokott nappali tevékenységeket is, például felöltöznek. Az alvajárás ideje egy óra hosszáig is eltarthat. Akkor alakul ki, amikor a gyerek valami miatt szorong. Ahogy telik az idő, a legtöbb gyerek kinövi. Addig ajánlatos biztonságossá tenni a lakást, nehogy a gyerek életveszélyes helyzetbe kerüljön. Például be kell csukni az ajtókat, az ablakokat, ha lépcső van, akkor korlátot kell szerelni rá. Ha arra ébredsz, hogy gyermeked alva jár, kedvesen vezesd vissza az ágyához.

Rémálmok

A 3-6 éves gyerekek felének vannak rendszeresen rémálmaik. Ekkor már vannak sejtéseik a halálról, és félnek az elalvástól, mert érzik, hogy az alvás és a halál egymáshoz hasonló tudatállapotok. Álmaikban megjelennek azok az elemek, amelyek szorongásaik tárgyát jelképezik. Kiválthatják olyan emberek, akiktől a valóságban félnek, családi konfliktusok, a társaiktól elszenvedett bántalmazás, filmekben látott félelmetes lények.

Félelem okozta felriadás

Szintén 3-6 éves korra jellemző. Az alvás első négy órájában jelentkezik. A gyerek sikítozva, tágra nyílt szemében rémülettel ül az ágyban, nem tudja, hol van, és melyik szülője van mellette, hogy nyugtassa. Nem biztos, hogy ilyenkor ébren van. Ez az állapot néhány perctől kezdve egy óráig is tarthat. Miután megnyugtatjuk és visszafektetjük, másnap általában már nem emlékszik az egészre. A rohamokat úgy előzhetjük meg, ha hagyjuk sokat pihenni, aludni, hogy a lelke megnyugodjon.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!