Gyakran van rossz érzésed? A tudattalan tudás jele is lehet

Gyakran van rossz érzésed? A tudattalan tudás jele is lehet

Címlap / Életmód / Lélek / Gyakran van rossz érzésed? A tudattalan tudás jele is lehet

Mindenkivel előfordult már. Hirtelen minden ok nélkül rátör az emberre a rossz érzés. Remeg a gyomra, a hideg futkos rajta, nyugtalan, a legszívesebben lebontaná a ház falát. El fogja a misztikus légkör, hogy valami sötét dolog készülődik. Talán jóstehetséggel bír és valóban előre megérzi a közelgő rosszat. Vagy a tudattalan tudása dolgozik benne.

Olykor megérzés alapján választunk partnert, munkát, olvasnivalót vagy filmet. Megérzés segítségével hozunk döntéseket vagy ítélünk meg valakit. De honnan vannak ezek a belső sugallatok a rossz előérzettel együtt? Isteni sugallat? A Felsőbb Énünk szól hozzánk? A túlvilági lelkek üzennek? Természetesen sokan hisznek ezekben a lehetőségekben, de most tekintsünk el ezektől, mint lehetséges válaszoktól.

Hozzá kell tenni, a gyakori rossz érzés lehet a pánikbetegség és a depresszió tünetei is. Ha ezeket ki tudjuk zárni, akkor lehet számolni egy másik eshetőséggel. A kutatások szerint a rossz előérzet valójában nem is rossz dolog, sőt! A rossz érzéseid akár a segítségedre is lehetnek.

A rossz érzés alapja a tudattalan tudás lehet

Gerard Hodgkinson, az Alliance Manchester Business School viselkedéstudomány-professzora rámutatott arra, hogy bizonyos megérzéseknek igazából valódi tudás az alapja. Mondhatni tudatalatti tudás. Az agyunk olyan, mint egy szivacs, rengeteg mindent magába szív és elraktároz, amiket később, amikor szükség van rájuk, egyszerűen feldob. 

Például: randevút beszélsz meg valakivel, már úgy mész oda, hogy rossz érzésed van. Tételezzük fel, nem a sminked, meg a ruhád miatt aggódsz vagy a randi sikeressége miatt. Idővel pedig nemhogy múlna, még fokozódik is a rossz érzésed. Hol lehet a kutya elásva? Ott, hogy valószínűleg már a levélváltásotok során kiszúrtál olyan elemeket, amelyek során tudattalanul arra következtettél: a leendő randipartnered agresszív, pszichopata, megbízhatatlan és akár veszélyes is. Lehetséges, hogy csak rosszul fogalmazott. De a személyes találkozás ezt megerősíti vagy cáfolja. Amennyiben tovább nő benned a feszültség, a rossz érzés, akkor valószínűleg olyan dolgokat mond, úgy viselkedik, ami végett te tudattalanul a korábbi megerősítést kapod: ez az ember egy zsarnok, egy manipulátor és még nárcisztikus is.

Ilyen esetekben pedig igenis érdemes hallgatni a rossz érzésedre. A tudatalatti tudásod azt üzeni, nem jársz jól ezzel az emberrel, lépj olajra minél előbb! 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Honnan ered a tudatalatti tudásunk?

Igazság szerint bárhonnan. Meglehet, hogy rengeteg cikket, könyvet olvastál párkapcsolat témában vagy a bántalmazás jeleiről, a pszichopaták felismeréséről.

Ez a tudás pedig nem vész kárba, az agyad elraktározza és ahogy az előbbi példában olvashattad, helyzet idén jelez neked. Tudattalanul is felrémlenek neked a jelek. Ezért, ha valamiben jártas vagy, például az a szakterületed, érdemes lehet azzal kapcsolatban a megérzéseidre hallgatnod. Így tesznek az üzletemberek is.

Ha rossz érzésük van egy szerződéskötés vagy befektetés előtt, inkább meg sem lépik, mert tudattalanul talán már érzékelik a várható kimenetelt, ami minden, csak nem kecsegtető.

Ám az sem lehetetlen, hogy a korábbi tapasztalataink ugranak be. Az eredeti példát követve: az egyik exed pontosan egy pszichopata, agresszív, nárcisztikus személy volt. Talán ezt régen nem így könyvelted el magadban, de az újabb esetnél mégis azonosítottad a jeleket, és tudattalanul is arra következtettél: köszönöm, nem kérek ebből az emberből. 

A tudatalatti tudásnak – illetve korábbi tapasztalatainknak – köszönhetjük azt is, hogy milyen ajándékot vagy melyik utat válasszuk, illetve azt is, amikor elkerülünk egy konfliktust, nehéz helyzetet. A válaszok, az emlékek ott rejlenek bennünk és mikor a szükség hozza, automatikusan előhúzzuk őket, mint bűvész a kalapjából a nyulat.

A tudomány sem tud mindenre válaszolni

El kell ismerni, a tudomány sem tud mindenre választ adni. Klasszikus példa erre a következő, amit a paranormális témájú műsorokban is lehet látni: mondjuk minden reggel bemész a munkahelyeddel szembeni kávézóba egy kávéért és egy fánkért, hogy jól induljon a napod. De egyik reggel elfog a rossz érzés és azt dübörgi: ne menj be.

Lever a víz, elkap a hányinger, a fejfájás, érzed, hogy nagyon rossz ötlet oda bemenni. Elmész egy másikba. Pár órával később megtudod, hogy a kávézót kirabolták és egy ember lelőttek. Nos igen, mivel erre nincs magyarázat, könnyen lehet, hogy parafenomén vagy, netán az őrangyalod súgta, hogy ne menj aznap oda.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!