8 gyakori lábprobléma

8 gyakori lábprobléma

Címlap / Életmód / Egészség / 8 gyakori lábprobléma

Hideg a lábad, esetleg fáj, ég vagy megdagadt? Beavatunk, hogy mi állhat a nyolc leggyakoribb gond hátterében!

Hideg láb

Ennek számtalan oka lehet, egyszerű adottságtól kezdve a vérkeringési problémákon át a pajzsmirigygondokig. Amennyiben úgy emlékszel, hogy kiskorodtól kezdve „hideg lábú” vagy, nem kell aggódnod.
Ha viszont újonnan fedezted fel, számolni kell vele, hogy esetleg dohányzás miatti érszűkület, kezeletlen cukorbetegség vagy vérszegénység váltja ki.

Lábfájás

Egy hosszú nap után előfordulhat, hogy a cipődre kened a fájdalmat. Egy kutatás szerint tízből nyolc nő nap mint nap feláldozza a kényelmet a divatért, és olyan lábbelit hord, ami fájdalmat okoz neki.
Az állandó magassarkú-viselés azonban sarokcsont-repedéshez vezethet. Túl intenzív edzés, illetve erős talajhoz ütődéssel járó sport űzése – úgymint a kosárlabda vagy a távfutás – is előidézheti.

Elszíneződött lábujjak

A vörös, fehér vagy kék lábujjak szindrómája, az úgynevezett Raynaud-kór a lakosság 6-7%-át érinti, többnyire nőket. E betegségben szenvedők végtagjain fájdalmas sápadtság jelentkezik, mivel a vérerek stressz vagy hőmérséklet-változás hatására hirtelen összeszűkülnek.
Gyakran idegrendszeri vagy pajzsmirigy-gondokkal társul, önmagában pedig krémekkel és gyógyszerekkel kezelhető.

Csoszogás

Megeshet, hogy a járásod hirtelen változása betegség tünete. Az egymástól nagyobb távolságra tartott lábak, vagy pedig a csoszogás idegrendszeri károsodásról árulkodhat.
Ilyenkor a páciensek harmadánál kiderül, hogy cukorbetegség okozza a bajt, a többi esetben fertőzés, vitaminhiány vagy alkoholizmus a kiváltó ok.

Lábdagadás

Többnyire átmeneti probléma, melyet hosszú ideig tartó egy helyben állás vagy ülés idéz elő, valamint a terhesség velejárója. Amennyiben viszont állandósult állapotról van szó, ér- vagy nyirokrendszeri, vese, illetve pajzsmirigy-gond állhat a háttérben.

Égő érzés

A diabétesz tipikus kísérőjelensége, és az idegek elhalásának tudható be. Ritkán B-vitamin hiány, túlzott fizikai igénybevétel, vesebetegség vagy keringési elégtelenség is kiválthatja a lábak égő érzését. Mindenképp forduljunk orvoshoz.

Nehezen gyógyuló sebek

A lábfejen található apró, ám nagyon nehezen és hegesen gyógyuló sérülések szintén a cukorbetegség jellemző tünetei.
Mivel a diabéteszben szenvedők immunrendszere fogékonyabb a fertőzésekre, a seb fokozott ápolására van szükség, amihez gyakran antibiotikumos kúra is társul.

Viszketés

Leggyakoribb oka a száraz bőr vagy gombás fertőzés. Előbbi esetben viszketés és hámlás figyelhető meg, amely azonnali enyhüléssel reagál az ápoló krémekre, utóbbinál viszont sokkal erősebbek a tünetek – szinte állandó vakarózásra késztetnek.
Ha bizonytalan vagy, fordulj orvoshoz, hiszen a kezeletlen gomba szövődményeket okozhat!

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást