Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikát

Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikát

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikát

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a romantikával nincsen semmi gond: jól esik az ember lelkének, erősíti a párkapcsolatot, akkor miért fukarkodjunk vele? Sajnos jobban teszed, ha ezzel a kérdéssel óvatos vagy, mert felmérések szerint nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha kifejezetten szereted a romantikát.

Miért veszélyes, ha nagyon romantikus vagy?

Félretéve azt a gondot, hogy a legtöbb férfi fejvesztve menekül a túlságosan romantikus nőktől, a bántalmazás úgy függ össze a romantikával, hogy magasabb szintre emeli a férfit a kelleténél. Amikor folyton azt várod, hogy végre te lehess a hercegnő, akit meg kell menteni a zord körülmények közül, akkor a boldogságodat helyezed a férfi kezébe.

Azt érezteted vele, hogy ő az erősebb, nélküle nem boldogulsz, és a szerelem az egyetlen az életedben, ami minden egyes felmerülő problémára megoldást hoz. Természetesen jó, ha annyira egymásra találtok, hogy teljesen összefonódik az életetek, kölcsönösen számítotok egymásra. Azonban az már nem az, ha azt érezteted és te magad is azt érzed, hogy nincs hatásod a partneredre, a párkapcsolatodra – mindez egy rajtad kívül álló dolog.

Amennyiben így állsz a párkapcsolatok elé, sokkal nagyobb eséllyel kerülsz alárendelt helyzetbe, ami könnyen vezethet bántalmazáshoz, vagy éppen mérgező kapcsolathoz.

Nyilvánvaló, hogy ehhez kell egy olyan férfi is, aki visszaél a helyzetével, de sokkal könnyebb rájuk bukkanni, mint hinnéd.

Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikátKép forrása: SergeyNivens/Depositphotos.com

2003-ban Rudman és Hepper készített egy tanulmányt, aminek eredményeképpen megnevezték az „üvegcipő effektust” – ez a fogalom rámutatott arra, hogy minél romantikusabb egy nő, minél több vágyálmot kerget a szerelemmel kapcsolatosan, annál kevésbé foglalkozik saját magával. Ezt úgy kell érteni, hogy egy olyan nő, aki túlzásba esik a romantikával, kevésbé törődik a karrierjével, a keresetével, nem túlságosan motivált a tanulmányait, vagy éppen a társadalomban betöltött szerepét illetően. Érdekes összefüggés, de magyarázatokat is találtak rá a kutatók:

Megeshet, hogy már gyermekkorodban láttad ugyanezt a példát a szüleid esetében, így természetessé vált számodra, hogy észrevétlenül is ugyanezt másold. Minderre akaratlanul is ráerősíthetnek a szülők, akár azzal, hogy szinte kizárólag „kislányos” játékokban engedtek kiteljesedni, vagy sűrűn közölték veled, hogy a „nem vagy te fiú, hogy így viselkedj”, stb.

Szintén a gyerekkori szocializációval függ össze, hogy milyen irányba terelgettek a szüleid. Lehet, hogy automatikusan arra neveltek, hogy ne akarj túl sokat tanulni, elérni, mert erre majd ott lesz a férjed, neked elegendő az otthoni teendőidet ellátni, inkább azokban legyél jó.

Az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem láttál más kiutat, minthogy olyan férfi mellett cövekelj le, aki nem az igazi, de biztosítani tudja azokat az elképzelt körülményeket, amikre gyerekkorod óta vágysz.

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy az összes probléma a túlzásba vitt hitrendszerre vezethető vissza, innen ered ugyanis az, hogy a nők sokszor hajlamosabbak érzelmileg vagy akár fizikálisan, anyagilag is függővé válni a partnerüktől. Sajnos az egészre rátesz egy lapáttal az, hogy aki a romantikában feltétel nélkül hisz, az jó eséllyel a lelki társról és az örök szerelemről is hasonlóképpen gondolkozik.

Ez pedig azt jelenti, hogy ezek a nők sokkal kevésbé látják reálisan a társukat. Próbálnak mindig pozitívan vélekedni róla, az összes nehézséget a körülményekre fogják, vagy éppen saját magukat okolják. Innen pedig tényleg csak egy karnyújtásnyira vannak az olyan kapcsolatok, amiket megmérgez a testi-lelki bántalmazás.

Ezt egyébként egy másik, 2012-es tanulmány is megerősítette, abban ugyanis azt támasztották alá a kutatók, hogy nagyobb arányban szenvedtek el családon belüli erőszakot azok a komoly párkapcsolatban élő nők, akik hittek a lelki társ teóriában. Amikor az erőszak a párkapcsolat elején történik, mindenki könnyebben hátrál ki belőle, azonban idővel a romantika-hívők egyre jobban beleélik magukat abba, hogy „ő az igazi”, és így akkor is könnyen beleragadnak a kapcsolatba, ha az már maximálisan kielégíti a bántalmazás fogalmát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást