Szerelem / Párkapcsolat

Nem is gondolnád, de az első szerelmed ilyen módon befolyásolja a későbbi kapcsolataidat

Gondolkodtál már azon, vajon életed első nagy szerelme miért volt rád olyan erős hatással? Hogy miért jut eszedbe még mindig, oly sok év távlatából, és hogyan befolyásolhatta ez a tapasztalat a későbbi életedet? Szakértők szerint egy első kapcsolat nagyobb szereppel bír, mint azt bárki is gondolná!

1. Irreális elvárások

Dr. Gayle Brewer szociálpszichológus szerint az első nagy szerelemből sosem lehet maximálisan kigyógyulni, és ennek hatására örökké irreális elvárásaink lesznek. Amikor ugyanis ezt a személyt megismerted, a rózsaszín köd, a pillangók, a hatalmas szerelem egyszerre csapott le rád, és mivel először élted át, rendkívül erőteljes volt. Emiatt a szakítást követően azt gondolod, ha majd évekkel később megismersz valaki mást, ezt ismét át fogod élni, sőt, talán még jobban.

A felnőtt párkapcsolatok dinamikája viszont egészen másmilyen, sőt, a te elvárásaid is megváltoznak, ezért kizárt, hogy két különböző ember, két eltérő életszakaszban ugyanazt váltsa ki belőled.

Azonban titkon erre vágysz, így folyamatosan a szőke herceget keresed, és nem feltétlenül adsz esélyt annak, akivel az első randin nincs meg a szikra. Egy szó, mint száz, az első szerelem hatására válogatósabb leszel!

Olvastad már?  Ezért jobb, ha a nő kezdeményez - a férfiak szerint

2. Ismétlődő viselkedés

Dr. Michelle Golland klinikai pszichológus szerint az első párkapcsolat sok más téren is meghatározó lehet, és a későbbiekben az ebben látott összefüggéseket próbálhatod alkalmazni. Például ha te és az első szerelmed gyakran fűtött vitába keveredtetek, majd később mindig kibékültetek, azt gondolhatod, ennek a következő párkapcsolatodban is így kell lennie. Hogy muszáj veszekedni és kibékülni, hogy izgalmas maradjon a románcotok.

Egy felnőtt párkapcsolatban már nem ez helyeződik a fókuszba. A biztonság, az egyetértés, az elköteleződés sokkal nagyobb szerepet kap – ideális esetben. Gondold végig, van-e bármi, amit ilyen téren magaddal hoztál az első kapcsolatodból, mert lehet, hogy több is van, de eddig nem vetted észre őket!

3. Amit nem akarsz

Képzeld el, hogy elmész egy étterembe, de életed legrosszabb vacsoráját fogyasztod el ott. Amikor később valaki kikéri a véleményedet a helyről, már pontosan tudod, mit mondj, igaz? Ugyanez a helyzet az első szerelemmel is! Amikor először éled át, mit jelent kapcsolatban lenni, megtanulod mindazt, amit később már másképp kellene csinálnod.

Olvastad már?  Mennyire bízhatsz a párodban? A csillagjegye elárulja

Rájössz, hogy mi az, amit nehezen tudsz elfogadni a másikban, és azt is, hogy mi az, ami elengedhetetlen számodra egy komoly kapcsolatban.

Hogy rájöjj, neked mik ezek, ülj le, és írj egy listát. Mi az, amit pozitívumként éltél meg, és hálás vagy érte? És mi az, amit soha többet nem akarsz átélni mások mellett? Tanulságos lecke lehet!

4. Tovább tudunk lépni

Az első szerelem gyönyörű, de egyúttal rendkívül keserű is. Hiszen életedben először tapasztalod meg azt, mit jelent csalódni, milyen érzés, ha összetörik a szíved, és azt gondolhatod, ebből sosem fogsz tudni talpra állni. Érthető, mivel előtte sosem jártál még ebben a cipőben, így a jövő teljesen ismeretlen számodra.

Azonban telnek a hetek, a hónapok, és rájössz, hogy a Föld ugyanúgy forog tovább, hogy van kedved nevetni, és nem vagy egyedül, mert a barátaid, családtagjaid melletted állnak a legnehezebb időszakokban is. Az első komoly kapcsolatunk az, ami megmutatja nekünk, hogy a csalódások sosem tartanak örökké, és még ha a sebek hosszú ideig is fájnak, a darabokra tört szív mindig képes begyógyulni.