A gluténmentes sütés titkai

A gluténmentes sütés titkai

Címlap / Életmód / Receptek / A gluténmentes sütés titkai

Önként vállalt diéta, vagy lisztérzékenység miatti kényszer – akármi is legyen a gluténmentes étrended apropója, a sütemények elkészítésénél nehézségeid adódhatnak. A tiltott gabonafehérje ugyanis kulcsszerepet játszik e finomságok állagának biztosításában. Némi körültekintéssel azonban nélküle is ugyanolyan isteni desszerteket csinálhatsz!

A liszt helyettesítése

Kedvenc receptjeid átalakításának legegyszerűbb módja, ha univerzálisan használható gluténmentes lisztet szerzel be. Így bármilyen plusz összetevő beiktatása nélkül, az eleve meghatározott mennyiséggel dolgozhatsz.
Ezek többnyire jelentősen drágábbak a hagyományos változatoknál, ám cserébe garantálják, hogy nem jut a szervezetedbe a kiiktatni kívánt gabonafehérjéből.

Címkeböngészés

Több termék tartalmaz glutént, mint hinnéd. Ha teljesen ki szeretnéd iktatni a táplálkozásodból, valamennyi élelmiszer összetevő-listáját át kell böngészned, hiszen számos árucikkhez használnak gabonafehérje alapú adalékanyagot, aminek többnyire ízesítő vagy keményítő szerepe van.
A legbiztosabb, ha olyan terméket vásárolsz, amin külön fel van tüntetve a gluténmentesség.

Méricskélés

Eddig mérleg nélkül sütöttél, és szemmértékre is kiválóan sikerültek a süteményeid? Esetleg angolszász receptekkel dolgoztál, amelyek csészényi mennyiségben írták elő az összetevőket?
A gluténmentes termékek térfogata eltér a hagyományosakétól, ezért eleinte mindenképpen szükséged lesz egy megbízható konyhamérlegre, nehogy az eredmény kóstolásakor érjen meglepetés.

Kelesztés

A sütemények és a kenyerek szebbek lesznek, ha minden csészényi gluténmentes liszthez negyed teáskanálnyi xantángumit adsz.
Ez a természetes növényi eredetű zselésítő a lisztérzékeny gasztrobloggerek egyik kedvence, hiszen vendégváráskor sem hagy cserben: a teljes étrendet folytató ismerősök észre sem veszik a különbséget.

Keverés

A gluténmentes liszt sűrűbb, nehezebb állagú, mint a hagyományos. Éppen ezért a tészták kikeveréséhez egy kicsit több időre lesz szükség, hogy elérd a kívánt szerkezetet.
Sokan arról számolnak be, hogy a gabonafehérjét nélkülöző alapanyag nehézkesebben keveredik a többi összetevővel, de ne aggódj, legföljebb néhány percnyi plusz munkát jelent az egész!

Megfelelő hőmérséklet

Mielőtt belevágnál a sült finomság elkészítésébe, győződj meg róla, hogy valamennyi összetevő szobahőmérsékletű!
A tojásnak gyorssegélyt nyújt, ha egy kis időre langyos vízbe helyezed, a fagyasztott gyümölcsöket pedig előtte néhány órán át vedd ki a frigóból! Ezzel biztosítod a hozzávalók ízharmóniáját.

Helyettesítés? Kihagyás!

Fárasztó számodra, hogy minden recepthez folyton a glutén tartalmú összetevők alternatíváját kell keresgélned? Sok esetben egyszerűen elhagyható a nehezen helyettesíthető hozzávaló, ezáltal még kalóriaszegényebbé is tehető az adott fogás.
Ehhez kezdetben persze némi bátorság kell, de ha egyszer belejössz, kifejezetten kreatív feladat lesz számodra.

Kísérletezés az édesítőkkel

A sztárséfek előszeretettel nyúlnak organikus barnacukor után, ami egy kicsit nedvesebbé, krémesebbé teszi a gluténmentes sütemények tésztáját. Amennyiben teljesen szeretnéd elkerülni a cukrot, egy csészényit háromnegyed annyi mézzel helyettesíthetsz. A rizsliszttel és a tápióka keményítővel is érdemes megismerkedned.
A táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy aki nem lisztérzékeny, annak tulajdonképpen szüksége van gluténra, hiszen a legalapvetőbb tápanyagok egyike. Tehát diétahóbortok ide vagy oda, érdemes átgondolnod a döntésed!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!