Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

Címlap / Otthon / Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

Minden születésnap különleges, de akadnak olyanok, amiket a család és a rokonok szeretnének tényleg felejthetetlenné tenni. A meglepetés buli gyakorlatilag kihagyhatatlan, de mi a helyzet az ajándékozással? Jó választásnak bizonyulnak a különféle élmény-meglepetések, de ha ennél is többre vágysz, mutatunk néhány csodás ötletet!

A családfa felderítése

Talán keresve sem találnál jobb ajándékot születésnapra, mint amit az ősök megismerése jelenthet. Aligha van olyan, aki nem kíváncsi a felmenőire, így ezzel a meglepetéssel egyszerűen nem foghatsz mellé. Tény és való, ha szakértőt bízol meg a feladattal, az nem olcsó mulatság, főleg nem akkor, ha nem csak az egyik szülői ágon indultok el, hanem az apai és anyai ágra is kíváncsiak vagytok. Ennek a lehetőségnek az előnye, hogy bár drága, alapvetően nem igényel semmilyen extra teendőt részedről, és az is biztos, hogy a végeredmény, amit átadhatsz, nem csak értékes, hanem esztétikus is lesz. Ráadásul, ha többen összeálltok a családban, akkor megoszthatjátok egymás között a költségeket.

A másik lehetőség szerint te magad is elkészítheted a családfát, ám ebben az esetben sok időt kell rászánnod a felderítésre, a kivitelezésre – de csak ebben az esetben garantált, hogy jóval olcsóbban megúszod a projektet.

Utóbbi esetén sokat segíthetnek a szülők, nagyszülők, segítségükkel akár az ük- és szépszülőkig is visszamehettek. A bezsebelt információkkal pedig irány a levéltár! Nem te leszel az első, aki ilyesmivel próbálkozik, egész biztosan kapsz segítséget. Ha pedig online keresnél, jó választás indulásnak a Genealogia, ami továbbít a Familysearch-re, ahová feltöltötték a publikus és elérhető anyakönyveket.

Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

A genetikai térkép kutatása

Talán te is láttad azt a videót, ami néhány éve kering a neten: egy helyiségbe bezsúfolnak több tucatnyi ember, nyálmintát vesznek tőlük, majd néhány hét múlva megtudhatják, pontosan melyik ország területéről származnak, milyen összetettségű a DNS-mintájuk. A videó csattanója persze az, hogy a leginkább nemzeti öntudatban élőknek a legsokrétűbb a származása sőt, még az is kiderül, hogy a felmérésben két unokatestvér is részt vett, akik ott és akkor ismerhették meg egymást.

Ami az ajándékozás szempontjából fontos, a DNS megismerése nem csak a kiváltságosok lehetősége, bárki számára elérhető ez az információ. Különböző intézményekben, ahol pl. apasági tesztet is lehet végeztetni, arra is van lehetőség, hogy nyálmintából feltérképezzék a származás valószínűségét.

Ennek olcsóbb változata pl. az Ancestry, ahol már néhány tízezer forintért hozzájuthatsz ehhez az infóhoz.

Regisztráció és fizetés után kapsz egy kezdőcsomagot, amiben minden felszerelés megvan a mintavételhez, és a visszaküldéshez – ezután már csak várni kell az eredményre, ami természetesen attól függően lesz széleskörű, hogy milyen csomagajánlatot vásároltál meg.

Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

Asztrológiai elemzés

Míg az előző meglepetésben kicsit hátrány, hogy várni kell a tényleges „nagy durranásra”, hiszen az ünnepeltnek vissza kell küldenie a mintát elemzésre, addig ennél az ajándéknál azonnal élvezhetitek az eredményt. Ami biztos, hogy szükség lesz a megajándékozni kívánt fél születési helyére, percre pontos idejére, és persze egy jó hírű asztrológusra.

Ennél a meglepetésnél dönthettek, hogy vagy befizetitek az ünnepeltet egy személyes konzultációra, ami jó ötlet lehet akkor, ha szégyellős, vagy nem feltétlenül örülne, ha személyiségének legféltettebb részleteit kellene másokkal megosztania.

Ha azonban nem tartotok attól, hogy zavarba hozza őt egy-egy ilyen elemzés, akkor sok helyen előfizethettek egy kisebb-nagyobb csomagra. Ebben aztán minden benne lesz, ami csak a csillagok és bolygók állásából kiolvasható, mégpedig olyan csomagolásban, amilyenben csak szeretnéd.

Genetikai térképet ajándékba? 3 emlékezetes meglepetés tipp szülinapra

Kép: Semiramay/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást